Voda za pripremu hrane
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Zdravo.
Pre svega da se predstavim zadrzavajuci identitet.
Radim kao stomatolog vec duzi niz godina u Nisu. Steceno iskustvo sa fluorom kao marketizovanog "leci karijes" preparata nikako nisam mogao niti hteo da prihvatim iz opravdanih razloga. Imam prilike da svakog dana primetim njegov negativan uticaj po zdravlje zuba. Skoro svaki pacijent koji veruje u fluor i pocne da ga koristi, ubrzo nakon dolazi sa progresivnim oronjavanjem zuba (blago nama!?).
Ostaje mi da verujem da ce se doticni trend promeniti u stetu reklamnog lobija i u stetu mnogih koji saradjuju sa njim(jedino tako mogu da shvatim trend).
Naravno ovo je samo jedna ordinacija i jedan grad sto znaci da sve ovo moze biti i lokalna slucajnost tako da priznajem i suprotno misljenje ako je iz objektivnih izvora.
Moram reci i to da pored krvi do kolena, moji pacijenti ostaju nasmejani nakon intervencije da ne bi neko dobio pogresno misljenje o slucaju.
Pre svega da se predstavim zadrzavajuci identitet.
Radim kao stomatolog vec duzi niz godina u Nisu. Steceno iskustvo sa fluorom kao marketizovanog "leci karijes" preparata nikako nisam mogao niti hteo da prihvatim iz opravdanih razloga. Imam prilike da svakog dana primetim njegov negativan uticaj po zdravlje zuba. Skoro svaki pacijent koji veruje u fluor i pocne da ga koristi, ubrzo nakon dolazi sa progresivnim oronjavanjem zuba (blago nama!?).
Ostaje mi da verujem da ce se doticni trend promeniti u stetu reklamnog lobija i u stetu mnogih koji saradjuju sa njim(jedino tako mogu da shvatim trend).
Naravno ovo je samo jedna ordinacija i jedan grad sto znaci da sve ovo moze biti i lokalna slucajnost tako da priznajem i suprotno misljenje ako je iz objektivnih izvora.
Moram reci i to da pored krvi do kolena, moji pacijenti ostaju nasmejani nakon intervencije da ne bi neko dobio pogresno misljenje o slucaju.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jul 15, 2005 2:15 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Bistre ima sada u Maxiju. Inace, nije sa ljubicevskog izvora, nego sa ljubicevackog. Ljubicevac je selo na Rudniku i priroda je u tom kraju zaista netaknuta. Bila sam bas skoro posto je moja mama tamo rodjena. Evo i jednog kadra...abmarija napisao:Pre 10 dana sam procitala u Blicu preporuku ginekologa iz Fronta za vodu "Bistra" sa Ljubicevskog izvora. Medjutim ja ne mogu nigde da je nadjem. Mislim da je Akva viva prejaka, previse minerala i sl.

Ja imam 2 djece,i oboma sam koristila obicnu prokuvanu vodu za pravljenje formule.Zivim u Njemackoj,i prvi put cujem da se za mlijeko koristi specijalna voda,jer formula je obogacena i mineralima,i vitaminima,svime sto je potrebno za bebu.Ovde jedino pedijatri daju fluor tablete u kombinaciji sa vitaminom D,kao sto su u Yugi AD kapi.Mozda grijesim,ali za mene je najbolja prokuvana voda,cak i da piju,a kamoli za ishranu.
- admin
- doktor.rs tim
- Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
- Kontakt:
Svi ucesnici foruma na adresi http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=2939
mogu da iznesu svoje misljenje i da glasaju
mogu da iznesu svoje misljenje i da glasaju
Fluor - Da ili NE?
Moj otac je godinama radio u PSI institutu u Svajcarskoj na sintezi aluminijskih jedinjenja. S obzirom da je jedna od najvecih svetskih firmi za proizvidnju aluminija upravo u Svajcarskoj (Alumenziken), imali su vrlo cesto istrazivanja i ispitivanja po nalogu ove firme. Cak su radili i neke stvari za vladu ali i za WHO i UNO. U vezi fluora koji se ubacuje u vodu i koji je kao takav prisutan u mnogim pastama za zube mogu pomenuti neke stvari koje mi je otac preneo iz vlastitog laboratorijskog iskustva. Istrazivanja koja govore o pozitivnom uticaju fluora na karijes su istinita. Generalno svako moze provesti sam experimente sa kalcijummineralima i fluorom i vrlo brzo ce doci do rezultata kroz ovako izolirano posmatranje da fluor sprecava demineralizaciju. ALI to samo vredi ako se fluor lokalno tretira - dakle "maze" ili nanosi iz vana. Medjutim u organizmu ima i nekih drugih "stvari" pored zubi i kalcijuma. I upravo ta druga istrazivanja (unosenje fluora kroz pitku vodu) su porazavajuca i mozda cak zapanjujuca. Vec male kolicine fluora koje se konstantno dodaju zivim bicima dovode do trajnih ostecenja u mozgu. Ta istrazivanja su pocela pocetkom dvadesetog veka i narocito puno su provodjena nakon II sv. rata. To zato sto je to bilo "zlatno doba" razvijanja bojnih otrova (cilj = drzati necije stanovnistvo pod kontrolom). Moj otac je to znao jer je fluor nusprodukt (otpad) aluminijskog proizvodjackog procesa. Njegov recikling proces ili odstranjivanje je izuzetno skup i kompliciran. Zbog toga se trazio nacin, kako da se rese tog otpada i jos na tome zarade... Zbog toga se uvek vrti ista prica o zdravlju zuba kroz fluor u pastama za zube. Ako se oralno unosi u vecim kolicinama, nastaje pravi horor u organizmu jer je fluor kao element znatno otrovniji nego olovo.. I da skratim celu pricu, prema tvrdnjama mog oca, fluor utice kao neki analgetik na zivcani sistem. Dakle izaziva visoku dozu pasivnosti ("ti ga vuces za nos - a on nista") jer remeti neke procese zlezda sa unutrasnjim lucenjem. Zbog toga su vlasti u mnogim kriznim zaristima odlucile da stanovnistvu izvore pitkih voda tretiraju fluorom. Ako ne verujete, pogledajte sastav nekih lekova za psihosomatske bolesti i videcete da oni sadrze fluor ili neka jedinjenja koja direktno ili indirektno (aktivirajuci proces) sadrze fluor. Zasto??? Onda odite (ako vam je dosadno ili ako ne verujete ovom sto sam napisao) na svetsku banku podataka za patente i trazite ko je patentirao te lekove, iz kojih drzava, iz kojih fabrika, kojih regiona i otkricete zapanjujuce stvari.
ima istine u tome
Citala sam i na nekim drugim forumima o stetnosti fluora.Moram da priznam da mi je moja doktorka koja je vodila drugu trudnocu preporucila da nikako ne pijem fluor jer se pokazalo da je stetno.Sa prvim detetom sam ga pila ,cak i za vreme dojenja jer su mi lekari tako preporucivali.Tacno je da je u Svedskoj izbacen fluor iz pasti za zube.Potpuno verujem u vase tvrdnje Drava,nazalost novac je izgleda ispred zdravlja,zato otvorite oci pre nego sto podlegnete raklamama!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Jao sad ste i mene uplasili. I ja zivim u Nemackoj i ovde su mi rekli da bebi dajem od 10 dana zivota tablete koje imaju fluor i vitamin D (D-Fluoretten 500 I.E.). I naravno kao svaka novopecena majka ja joj to davala. Sad se pomalo brinem..... Nego i ja koristim samo prokvanu vodu za caj i kad moram da pravim adaptirano mleko. Isto nisam nikad cula da za bebe treba neka posebna voda....
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Ja sam ga pila u trudnoći od 6-tog meseca do kraja po jednu tableticu dnevno.
A za Anastasiju mi još niko nije ni preporučio da joj dajem.
Ona je od 10-tog dana do napunjene godine koristila svakog dana vodene kapi AD u malo vode ili mleka i ništa drugo.
I da Anastaiji sam uvek davala običnu vodu sa česme samo prokuvanu!
Da napomenem da živim u Srbiji u Nišu!
A za Anastasiju mi još niko nije ni preporučio da joj dajem.
Ona je od 10-tog dana do napunjene godine koristila svakog dana vodene kapi AD u malo vode ili mleka i ništa drugo.
I da Anastaiji sam uvek davala običnu vodu sa česme samo prokuvanu!
Da napomenem da živim u Srbiji u Nišu!
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 10:06 pm
Re: Voda za pripremu hrane
Sokirana sam pitanjem koje sam procitala na prvoj stranici a koje se odnosi na to kada da daje svojoj bebi fluor i koliko ???
Veruj mi NIKADA i NIKOLIKO ako zelis svom detetu dobro. Da li mislite da priuceni doktori uvek sve znaju najbolje?? Zato sto imaju diplomu to ne znaci da su popili svu pamet ovog sveta. Istazuju pa opovrgnu, danas kazu dobro je a sutra lose je.... Ako vam sutra taj isti doktor kaze da je dobro detetu svaki dan davati po malo otrva da li cete ga poslusati?? Verovatno da , jer on je doktor.
Pa vi recite tom istom doktoru da batali te knjige iz kojih je ucio pre 30 godina i da se malo edukuje i nauci nesto novo.

-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 20, 2010 12:28 pm
Re: Voda za pripremu hrane
Sad ja ništa ne razumem? Tema je o vodi za bebe, a diskusije se prenela na Za i Protiv Fluora... Nije li to za posebnu temu?
A sad molim vas da mi kažete zašto flaširana foda za bebe? Zar to nije bajata voda koja uz to, najčešće odleži nekoliko nedelja, a često i nekoliko meseci u plastičnoj ambalaži. I vi tu 2bajatu" tekućinu dajete bebama
Sve jedno sa kog je izvora i iz kakve je netaknute prirode, kad ta voda odleži par dana ili nedelja u plastici, to je običan bućkuriš.
Šta fali običnoj prokuvanoj vodi sa česme? Ništa, osim što savremene mame mrzi da prokuvavaju vodu. Lakše je kupiti plastičnu flašicu neobičnog pakovanja i bajatog sadržaja!
A sad molim vas da mi kažete zašto flaširana foda za bebe? Zar to nije bajata voda koja uz to, najčešće odleži nekoliko nedelja, a često i nekoliko meseci u plastičnoj ambalaži. I vi tu 2bajatu" tekućinu dajete bebama

Sve jedno sa kog je izvora i iz kakve je netaknute prirode, kad ta voda odleži par dana ili nedelja u plastici, to je običan bućkuriš.
Šta fali običnoj prokuvanoj vodi sa česme? Ništa, osim što savremene mame mrzi da prokuvavaju vodu. Lakše je kupiti plastičnu flašicu neobičnog pakovanja i bajatog sadržaja!