postprandijalna hiperglikemija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

postprandijalna hiperglikemija

Post od Sladjana G. »

Molim za savet i objasnjenje koliko je opasna hiperglikemija posle glavnog obroka,ako je npr. nakon 1 sat 13mmola,a nakon 2 sata 9.Moja cerka Kristina je na izlasku iz remisije i secer korigujemo dijetom i lantusom.Plasi me sto i pored sprovedenog rezima ishrane,aktivnosti i terapije ovakve nalaze imamo cesto u poslednje vreme.Doktor nam je rekao da tad treba da jede salamu i jogurt bez hleba,a ja sam sumnjicava da je to dobro.Da li je ok ukinuti UH,kad preporucuju 50%UH u ishrani.Kako da znam kad ce secer biti visok,kad istim unosom UH nekad bude secer 7,a nekad 13.Narocito nakon dorucka!Pozdrav svima! :)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Glikemija od 9 mmol 2 sata nakon jela je očekivana i to je ok. Ja nisam za to da se ukinu UH, ali sam za to da se povišen šećer koriguje fizičkom aktivnošću.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

KOd moje devojcice od 8 godina se isto tako desava, da uz istu kolicinu i vrstu hrane secer 2h posle bude izmedju 5 i 12. To variranje je posledica toga sto nisu samo hrana i aktivnost ono sto utice na glikemije. Da je tako, verovatno bi sve bilo mnogo lakse. Znatan uticaj na to imaju i razni drugi faktori kao sto su meteoroloski uslovi, emocije, opste stanje organizma, a kod dece i sam proces rasta i razvoja... To su sve faktori na koje covek ne moze da utice
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm

Post od Sladjana G. »

Drago mi je da mogu sa Danijelom razmeniti iskustvo sa decom.Naime muci me da li cu umeti da se snadjem sa dobrom procenom remisije.Stalno razmisljam,analiziram i kad pomislim da sam savladala neki problem,ono iskrsne neki nov.Kad zakljucim da je hiper zbog npr. kise,to se ne desi naredni put.Kristina je za ovo malo vremena od kako se suocila sa dijabetesom,savladala i ukapirala dosta stvari.Kad se dogode te faze hiperglikemije nakon jela,ja nemam pravi odgovor na njena pitanja,a narocito me muci da li je ispravno da joj kazem da one nisu opasne kad ni ja ne znam.Dijabeta mi je odgovorila,pa smo obe sad mirnije,da to nije opasno.Danijela ,imam pregrst pitanja za vas,pa kad i ako hocete odgovorite mi.Koliko dugo Vasa cerka ima dijabet,kod kog endokrinologa idete,kako se snalazite u skoli sa secerom,koji insulin prima,sta joj dajete protiv temperature ...?Molim sve koji mogu da mi pomognu u savetima i svojim iskustvom da pisu.
Odgovori