Trudnoća ili operacija!?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Ana Č.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 03, 2006 12:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Trudnoća ili operacija!?

Post od Ana Č. »

Imam 27 godina, nemam dece. Pre dva meseca kada sam bila na redovnoj kontroli doktorka je prilikom pregleda napipala nekakvu izraslinu, odmah je uradila UZ i konstatovala tumefakt delom cističan delom solidan veličine 45.7mmx40.4mm. Odmah potom uradjene su analize CEA(0.5), CA125(74.29), AFP(3.1) betaHCG(0.01). Na privatnoj klinici ponovo je uradjen 2D/3D UZ: Uterus u AVFu normalne veličine i oblika, ravnih ivica, homogene teksture. Endometrijum pravilne delijenacije, II faza 8.4mm, naglašene i pravilne sumedometrijlane vaskularnosti koja odgovara fazi ciklusa. Jajnici mobilni u odnosu na okolne anatomske strukture. DO 44x31x30mm, 22.3ccm sa cistom 27x23mm, homogenih ehoa niskog intenziteta. LO 44x43x35mm, 35ccm, sa cistom 33x29x29mm, 14.4ccm, homogenih ehoa niskog intenziteta, limbičnih hiperhogenih odjeka. Vaskularizacija obe ciste kružna, pravilna, otpori vidoki (Ri>0.5) Duglasov špag sa nešto slobodne tečnosti (oko 26ccm, sagitalni džep 28mm). Sonogram art. uterina pravilnog profila.
Komentar lekara: Sonomorfološki nalaz odgovara ovarijalnoj endometriozi.
Savet: Pokušaj graviditeta u narednih 4-6 meseci.

Nakon ovoga moja doktorka mi je prepisala endometril, nakon prve kutije CA125 se smanjio sa 74.29 na 65.4 a na ponovljenom UZ: u predelu levih adneusa cista 44.7x33.2mm.
Posto je proizvodnja leka prestala nastavila sam da pijem proslog meseca prinolut-nor ali mi je nalaz Ca125 ponovo porastao na 73.29.

Moja doktorka insistira na operaciji, a lekar u privatnoj klinici smatra da je za to rano i savetuje trudnoću.

Pošto sam pred udajom i u skorije vreme planiram trudnoću nisam sigurna koje od ova dva mišljenja je u mom interesu.

MOLIM VAS RECITE MI VAŠE MIŠLJENJE!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:( Malo su preterali sa analizama!
Za vas je metoda izbora laparaskoija, biopsija i eventualno laparaskopsko uklanjanje ciste uz histopatološku analizu dobijenog tkiva jajnika. Neznam kako kreću sa lečenjem na osnovu sumnje tj. pre dijagnoze! :-?
Pozdrav Dr Peđa
Ana Č.
Novi član
Novi član

Hvala doktore

Post od Ana Č. »

Postovani Pedja,

Zaboravila sam napisati da mi se nakon terapije endometrilom cista sa 44x37mm smanjila na 40x30mm. Nadam se da je to OK, jer ako se nesto smanjuje znaci....NE RASTE?! :-?
Uzasno se plasim operacije a moj ginekolog smatra da laparoskopija nije dobar izbor. Ona je pre za klasicnu operaciju??? :cry:

Koliko smatrate da je hitno uraditi laparoskopiju?

Veliko hvala unapred i pozdrav!!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

1. Laparoskopija
2. Ispiranje abdomena, i slanje uzorka na citolosku analizu.
Zatim uklanjanje ciste i ako postoji ex tempore patoloska analiza ( mogucnost istovremenog dobijanja patoloskog nalaza ) dok ste jos u opstoj anesteziji ! i ako je endometrioza ukloniti cistu ! jer popravlja vasu sansu da ostanete trudni...ta velicina ciste se moze otkloniti laparoskopski.

Ca 125 je normalno povisen ako je u pitanju endometrioza...POSTO STE POSTAVILI PITANJE NEPOTPUNO, ne mogu da kazem da li imate ikakav risk factor za ovarijalni karcinom ( family hystory ), ali bazirano na Vasim godinama spadate u nisko rizicnu grupu, isto tako niste napisali da li imate ikakve simptome...bolne menstruacije, bolne defekacije, bolan seksualni odnos...et cetera...

Tretiranje endometrioze Endometrilom nije pokazao znacajan progres u med.istrazivanjima ( 20 % ), dakle to nije lijek izbora.

Nikako raditi laparotomiju, nego laparoskopiju...Vasa doktorka mora da ima odgovor za VAs zasto zeli da radi abdominalnu operaciju kod ovakvog nalaza ?! Laparoskopija je metoda izbora.

Vas ginekolog koji Vas savjetuje da ostanete trudni...je out of date !
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
Ana Č.
Novi član
Novi član

Dodatne informacije....za dr.ObGyn

Post od Ana Č. »

Draga doktorko,

Slicna pitanja mi je postavio lekar koji savetuje pokusaj graviditeta. Evo mojih simptoma:

Niko u porodici nije imao karcinom jajnika, mada je baka dugo zivela sa nekakvim tumorom koji nikada nije operisan, umrla je od srca. Sve zene su ostajale u drugom stanju bez ikakvih teskoca.

Povremeno osecam kratkotrajan, ostar, pulsirajuci bol u donjem levom delu karlice.

Javlja mi se pojacan sekret belo-smedje boje, nekada retkog a nekada gustog sadrzaja.

Prvu menstruaciju sam dobila u 10-toj godini i od tada se mucim sa stravicnim bolovima tokom ciklusa.

Ponekada imam bolove tokom odnosa.

U poslednje vreme osecam i bol dok mokrim, jako nisko u stomaku, koji prestaje nakon mokrenja. Nemam nikakvih problema sa besikom ili bubrezima.

Nadam se da cete ukljuciti i ove podatke u Vasu procenu i definitivno mi reci sta je po Vasem misljenju najbolje uraditi.

Veliki pozdrav i hvala!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Vasa istorija najvise podsjeca na endometriozu, bez rizicnih faktora za karcinom jajnika ( karcinom jajnika, dojke, debelog crijeva ), niste u rizicnoj grupi za karcinom jajnika po godinama, dakle...vjerovatno endometrioza...a ako se hirurski otkloni povecava znacajno Vasu sansu da ostanete trudni.
Srecno...sve sto sam vam objasnila prvi put i sada vrijedi.
Pozdrav,
ObGyn
Ana Č.
Novi član
Novi član

Laparoskopija. N.Front...

Post od Ana Č. »

Draga doktorko ObGyn,

Danas sam bila na kontrolnom UZ i utvrdjeno je da moja cista jos uvek stoji, da je nehomogene strukture i dimenzija oko 5cm.

Doktorka pretpostavlja da je u pitanju endometrioza i uputila me je kod dr. Đukića u N.Front radi konsultacije oko laparoskopije.

Da li biste mi Vi mogli preporučiti nekog od lekara za laparoskopiju u Beogradu ?

Molila bih sve one koje su bile pacijenti dr. Đukića da mi prenesu svoja lična iskustva!

Molim Vas, mnogo bi mi značilo!!!
Odgovori