Lekovi u trudnoci?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
s.and.i
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 2:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Lekovi u trudnoci?

Post od s.and.i »

Postovani,

nedavno sam pocela sa terapijom koja u sebi sadrzi Seroxat, Xanex (protiv anksioznosti i fobije) kao i Propranolol jer imam tahikrdiju. Svi ovi lekovi koliko sam uspela da shvatim ne smeju se piti u trudnoci. Problem je u tome sto meni po prvi put period kasni (imam uredne menstruacije na 26-28 dana).
Da li je moguce da je sve to samo posledica zapocinjanja terapije? I ono sto me vise brine jeste - sta ako zaista jeste trudnoca, da li bih morala da je prekinem? :( :cry:
Nazalost zbog praznika sve je zatvoreno do srede ali tada planiram da kupim test u sredu ali me zanima misljenje Vas.

Hvala unapred!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Nije istina da se Xanax i propranolol ne smiju uzimati u trudnoci. Opste pravilo jeste da se nastoje izbjeci svi lijekovi u trudnoci ako nisu neophodni, ali ako postoji indikacija i te kako su opravdani.

Prvo vi ni ne znate da ste trudni...kupite test trudnoce i provjerite to.
Ako jeste trudni onda niti jedan niti drugi lijek nije mogao da dovede do nikakve stete u prvih par nedjelja. Za beta blokere se vezuje moguci razvoj fetalne bradikardije i usporenog rasta, a za Xanax ( alprazolam ) nisu obavljena istrazivanja osim sto se zna da kod trudnica koje su ga uzimale u trudnoci nije izazvao nikave znacajne teratogene efekte.

Dakle, ako ne zelite da rizikujete da ostanete trudni, koristite kondom, ili pocnite pilulu, ili Depo provera injection, i prevenirajte trudnocu, a ako se desila to ne bi trebalo da uzrokuje stetne efekte na embrion.

Srecno
Oba lijeka nisu dovela do poremecaja menstrualnog perioda.
Pozdrav,
ObGyn
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

Pre svega obgyn veliko hvala na Vasem odgovoru. Juce sam otisla do dezurne apoteke i uzela test koji je jutros pokazao ono sto sam i sama sumnjala + trudnoca POSTOJI! :D
Iako nije planirana ona je svakako zeljena... jedino sto me zaista plasi jesu te kontraidikacije na svim ovim pobrojanim lekovima :-? mada su me Vase reci utesile donekle, veliko hvala na tome!
Poslednji period sam imala 27.3. a na ovoj terapiji koju sam napisala sam negde 20-ak dana... pretpostavljam da ono sto je sledeci korak jeste da se posavetujem i sa kardiologom i psihijatrom u vezi daljeg uzimanja lekova. Takodje moracu da pronadjem nekog dobrog ginekologa tako da ako moze neko da mi preporuci nekoga (iz BG-a sam) bila bih vrlo zahvalna (ne zelim da idem kod moje doktorke ona je bila misljenja da se ureaplasma ne treba leciti, jer "to nije nista" :o )

Hvala!
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

s. and i. zelim ti prelepu trudnocu i da uzivas u njoj :D

imas pp
double trouble is my life
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

veki30 napisao:s. and i. zelim ti prelepu trudnocu i da uzivas u njoj :D

imas pp
Hvala veki!

PP mi nije stigao ako mozes molim te posalji ponovo :)
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

Obgyn, da li biste mi mogli molim Vas reci koji lek se uzima umesto Propranolola u trudnoci? Posle saznanja da sam u drugom stanju otisla sam i kod kardiologa i psihijatra u vezi smanjenja doze i promene terapije.
Psihijatar mi je rekla da Seroxat moramo sto pre izbaciti i vec uspesno radim na tome a za Xanax da cemo ga smanjiti ali da nema potrebe za totalnim izbacivanjem.
Medjutim, kardiolog je odmah rekao da Propranolol mora da prestane da se uzima i da ce mi dati nesto drugo ako bude potrebe. Dozu Propranolola sam svela na 1/4, svaki drugi dan, sa citave tablete ali bih volela da ako postoji nesto sto je manje rizicno da se uzima za tahikardiju po plod pocnem sto pre sa uzimanjem tog drugog leka. Na kontrolu kod kardiloga treba da idem za 7 dana.

Hvala veliko unapred!
Odgovori