Povlacenje desni bez procesa i drugih simptoma

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Beba021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2011 9:44 pm

Povlacenje desni bez procesa i drugih simptoma

Post od Beba021 »

Da li je moguca paradentoza odnosno akutno povlacenje desni od zuba bez ikakve prethodne upale, odnosno gingivitisa, krvarenja ili otoka. DEsni su svetloruzicaste, zategnute i deluju normalno i zdravo. Ali zubi u donjoj vilici izgledaju predugacko i u donjem delu su zuckasti (3-4 mm) kao da se vidi vrat zuba. Nisu osetljivi. Nije mi jasno kako i kada se to desilo i da li su mi donji zubi uvek tako izgledali, posto su zdravi nikad nisam ni obracala paznju na njih. Sad ih opsesivno posmatram svaki dan i nije mi jasno da li imam paradentozu koju nisam primetila i koliko je brza. Zube perem i cistim normalno i nisu krvarili. Nema ni karijesa u donjoj vilici. Ali (pogotovo 4 donja prednja zuba) deluju kao da previse vire iz desni. Sve vise sam opsednuta idejom da cu izgubiti ove zube. Panika!
Molim stomatologa za savet. Ako je potrebno, mogu da postavim i fotografiju ovog dela vilice.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Re: Povlacenje desni bez procesa i drugih simptoma

Post od studentbgd »

Da moguce je da dodje do povlacenja desni a da vi kao lajk ne primetite nikakve simptome.
Postavite slike.

Kontrole jednom u 6 meseci sa skidanjem kamenca su alfa i omega ako zelite da sacuvate svoje zube posebno od paradontoze. Ali je to jako tesko objasniti Srbima generalno kao narodu. Samo je bitno da zubi lepo izgledaju. Ne mozes da objasnis da ima i prostora u koje ne moze da dopre cetkica , ne moze da dopre konac i oni moraju strucno da se ciste posebnim aparatima. Bas taj kamenac i bas te naslage u tim prostorima koji se teze ciste posebno kada se stvore dzepovi su glavni uzrocnik problema.

Paradentoza je ne retko jako tiho oboljenje. Dok se covek osvesti i potrazi pomoc ode mast u propast.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
glegle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 03, 2011 6:10 pm

Post od glegle »

kod mene se na sličan način "iznenada" počele povlačiti desni na donjim prednjim zubima , a o tome sam napisao dosta na
temama na koje postavljam ove linkove: [Link1] i [Link2]

možda ćeš u mojim iskustvima naći sličnosti sa svojim... poenta je da se neki (ili bolje reći mnogi) zubari
mnogo ne trude da obaveste pacijenta o osnovnim stvarima.
naš narod i država jesu nerazvijeni, i narod jeste u većini siromašan i neobrazovan, ali nismo svi neprosvećeni
idioti koji bi zubarske predloge zaboravili čim izađu iz ordinacije.
ja sebe smatram prosvećenom osobom, i siguran sam da bih odavno radio redovno uklanjanje naslaga i kamenca,
samo da sam bio obavešten o tome. ali kad god bih bio kod "svoje" zubarke, a i pre nje je bila ista priča,
uvek bih dobio procenu da je "sve super" i da mi je higijena veoma dobra.
prirodno sam plašljiv i gadljiv na teme bolesti, operacija, hirurških intervencija, tako da nisam samostalno listao
medicinske knjige, časopise, web-sajtove... pa sam tako ostao bez znanja o postojanju te procedure uklanjanja kamenca, i o njenoj važnosti. ali sam zato u prošlih deset godina sigurno bio više od deset puta kod zubara, uglavnom po potrebi plombiranja, i nijednom nisam čuo ni reč o tome.
Beba021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2011 9:44 pm

Post od Beba021 »

Donji zubi, bas ti zahvaceni, su mi prirodno (tj oduvek) jako razdvojeni medjusobno, tako da izmedju njih ni u kom slucaju ne moze da zapadne hrana, sve i da se trudim. Takodje, perem ih redovno i cistim, koliko je to moguce s obzirom na razmak, interdentalnim cetkicama.
sigurna sam da nije bilo krvarenja, niti oteklina, za kamenac ne znam, ali kao sto sam rekla, zubi su prilicno rastavljeni.
Odgovori