džepovi na zubima (džepovi oko zuba) - šta kad se pojave ?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
glegle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 03, 2011 6:10 pm

džepovi na zubima (džepovi oko zuba) - šta kad se pojave ?

Post od glegle »

nedavno sam saznao da imam džepove oko jednog zuba.
to su mi u zubarskoj ordinaciji sanirali, i preporučili da usta tretiram određenim tečnostima za ispiranje.
(uz revnosno održavanje higijene usta i zuba, naravno...)

u mojem slučaju je došlo do krvarenja desni kod tog zuba , i do širenja odvratnog smrada iz tog mesta.
pročitao sam da je džep mesto pored zuba i ispod desni, gde se nakupilo naslaga kamenca i hrane, koji trule.
prevencija je jedini pravi lek: pranje (četkanje) zuba, konac, redovno ukanjanje kamenca... sve to (sada) znam.

ono što bih ja da pitam je, šta kad se pojave džepovi ? koja je budućnost takve neželjene pojave u ustima ?
da li je to nešto što se vremenom pogoršava ? koliko brzo, koliko nezgodno ?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Re: džepovi na zubima (džepovi oko zuba) - šta kad se pojave ?

Post od studentbgd »

Paradentoza moze da se skoro pa zaustavi da kazemo ako se redovno skida kamenac, pravilno peru zubi, koristi konac. Ne znam koliko puta sam ponovio a opet cu da je najopasniji onaj kamenac koji se nalazi u dzepovima i drugim cetkici nedostupnim a oku nevidljivim mestima. Naravno da dzepovi mogu da se pogorsaju, naravno da mozda jednog dana treba raditi rezanj operaciju. Ali sve je to mozda mozda i mozda. Ono sto je sigurno to je da treba da steknete naviku da pravilno perete zube, da koristite konac i da odlazite na redovno skidanje kamenca i to ne na jednom nego na svim zubima. Samo tako imate sansu da se ne pogorsa i to jako velik sansu. Naravno ovo sve vazi ako niste u nekoj podmakloj fazi paradentoze sto iz vaseg posta predpostavljam da niste.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
opsednuta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 01, 2009 10:09 pm

Re: džepovi na zubima (džepovi oko zuba) - šta kad se pojave ?

Post od opsednuta »

ja mogu da preporucim da kupite dentalni tus,njega mozete pronaci u svim bolje snabdevenim apotekama,mislim da je on jos bolji od konca jer ja cesto umem da se povredim koncem,a dentalni tus mi ipak bolje sve ocisti...

moja procedura izgleda otprilike ovako,prvo konac ali jako vodim racuna da ne povredim desni,znaci bez drljanja i slicno....zatim pranje zuba sensodyne rapid pastom za zube i elektricnom cetkicom i potom ispiranje citave usne duplje dentalnim tusem,on radi pod pritiskom,uspem mlaku vodu i redom ocistim svaki zub i sve prostore izmedju zuba,verujte stvarno je odlican...

takodje je dobra i paradontax pasta za zube ja na smenu koristim nju i sensodyne

ja trenutno gledam da kupim i cetkicu sa ultrazvukom,ne znam njen pravi naziv ali cena joj je oko 100 eura i radi na ultrazvuk,cekam da neko od mojih krene za nemacku pa da mi donese posto je ovde kod nas nisam nasla...nju recimo nemacki stomatolozi preporucuju osobama kojima se desni povlace,s tim sto se ona ne koristi svaki dan vec ako se ne varam jednom ili dva puta nedeljno,ona sprecava pojavu kamenca,a zbog kamenca upravo i dolazi do povlacenja desni...

a to sto ste rekli da vam niko nije napomenuo da imate kamenac,sta da vam kazem moja najbolja drugarica nikada nije skidala kamenac jer njen stomatolog misli da to nije dobro :o
on tvrdi da kad skinemo kamenac ta mesta su jako osetljiva i na njima se razvija karijes...kad sam cula pozlilo mi je...najgore je sto ona citav zivot ide kod njega i potpuno mu veruje....
Odgovori