Alergija na proteine kravljeg mleka

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Jorleanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 07, 2011 2:10 pm

Re: Alergija na proteine kravljeg mleka

Post od Jorleanka »

Pozdrav!

Upravo sam se prijavila i ovo je moj prvi nalog uopste na forumu bilo kakve vrste.
Moj bebac je star 4.5 meseca i takodje je alergican na protein kravljeg mleka. U pocetku je dosta povracao posle podoja, imao osip po rukicama i sekret iz nosa. Jedan dan je toliko povracao da smo se muz i ja uplasili i odveli ga u Tirsovu. Tada su dezurni bili mladi doktori na specijalizaciji, uradili su mu krv i rekli da ima virus i da izbacuje slajm. Mi smo nastavili sa fizioloskim rastvorom i to je trajalo jedno 6-7 nedelja. Cak smo i sa vakcinama kasnili. Posle tog vremena ja sam poludela od njegovog povracanja (bukvalno mi je non stop bio u rukama da bi mogao da bljucka i povraca izmedju podoja) i odvela ga kod naseg pedijatra u domu zdravlja. Dala sam joj rezultat krvi i ona se nasmejala i rekla kako smo mladi i neiskusni i mnogo brinemo. Uputila nas je kod gastrologa za svaki slucaj i rekla da je dete zdravo i da je krvna slika odlicna!!!
Gastrolog je uradio alergo test i bio je pozitivan ali mi je rekao da ne moram da pazim sta jedem. Ja sam ipak krstarila netom i procitala da majka TREBA da vodi racuna o ishrani i krenula sam sa dijetom. Posle 10-ak dana osip se povukao, sekret iz nosa nestao a bljuckanje i povracanje je bilo samo kada se mali prejede. Strogo vodim racuna i citam na svakom proizvodu SASTAV.
Sada su nam rekli da treba da uvedemo nemlecnu hranu ali nutricionista u DZ je na bolovanju pa me zanima koje ste pirincane kasice koristile a da ne sadrze protein kravljeg mleka?

Unapred zahvalna!

J
melita keller
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am

Post od melita keller »

prvo bih ti preporucila naj obicniji rizolino posto su to samo pirincane pajhuljice koje jednostavno pomesas sa svojim mlekom ili sa adaptiranom formulom prilagodjenoj tvom ebcu.Imas u prodavnicama i Bebi king marku koja je odlicna a cene su neuporedivo nize od humane , itd za koje kazu da uopste ne odskacu od ove domace marke po kvalitetu.Vecina njihovih kasica u kutijama su bez mleka pa je to super posto sam biras sa cime ces mesati kasicu.Druga varijanta ti je kuvani pirinac u vodi kojem dodas opet ili svoje mleko ili formulu na kraju i sameljes u blenderu,pa palenta itd.Za pocetak biraj bez glutenske zitarice imas o tome na netu dosta.Povrce se uvodi odmah nakon zitarica a ti to lepo siri meni (krompir, sargarepa, keleraba,pasternak,zelen,cvekla....) pa onda vockice itd.Nadam se da imas dovoljan meni dok ti se vrati pedijatar i da ti spisak, pozdrav.
melita keller
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am

Post od melita keller »

A samo jedno pitanjce Jorleanka a sto hoces da mu uvodis kasice sa 4.5 meseca jer nemas vise mleka ili.Mislim ako beba lepo napreduje i dobija ok na tezini i duzini onda se ne uvode jos kasice jedino ako bebac ne napreduje po tim njihovim standardima, ne treba zuriti sa cvrstom hranom jer nutricionisti kazu da to vuce rizik na dobijanje alergija opet na neku od namernica.Meni su bas zbog alergije koju nisu ustanovili tacno od cega je bila, insistirali da dete dojim dok god imama mleka i da mu cvrstu hranu uvodim tek posle 6 meseca kada mu se istrose zalihe gvozdja pa je bebama u tom periodu vec spreman zeludac na nove vrste hrane i nije vise toliki stepen osetljivosti na alergene.Ne kazem da je pogresno uvodii ovako rano, al imam osecaj da to pedijatri vise preporucuju iz nekog trenda, moda koja se menja svake godine. I mene je majka po tadasnjoj modi pedijatara odhranila ukidajuci mi dojenje posle drugog meseca i uvodeci mi sok od narandze itd od cega bi danas pali u nesvest da nam neko kaze al opet sam zdrava i prava.Al ja licno imam to veoma pozitivno iskustvo sa takvom ishranom koju mi je moj pedijatar preorucio mog deckica pa vam je ja od srca preoporucujem.
Odgovori