Alergija na proteine kravljeg mleka

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

elektra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:29 pm

Alergija na proteine kravljeg mleka

Post od elektra »

Pozdrav,
moja bebi je sa 6 meseci dijagnostikovana alergija na proteine kravjeg mleka,danas ima 9 meseci i specijalnu formulu koristimo samo za pripremu zitnih kasica a i dalje je dojim.
Lekar je zabranio do godinu dana sve sto moze da izazove alergiju zumance,gluten,mlecne proizvode naravno...i sve ono naravno sto se inace ne daje pre pune godine.Imamo jako veliki problem jer smo vec veliki a imamo vrlo mali izbor namirnica.
Ima li nam slicnih???
Sta dati bebi da jede?
Da li neko isao na provokaciju tolerancije?

P.S. na proteine kravljeg ml. je odreagovala prolivom :roll:
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Post od Nataš@ »

elektra napisao:Lekar je zabranio do godinu dana sve sto moze da izazove alergiju zumance,gluten,mlecne proizvode naravno...
Ako nije bila testirana za alergiju na jaja i gluten onda su to mere predostrožnosti. Ali i pored toga se može.

Bez glutena: pirinač (integralni, naravno), kukuruz, proso. Recepata na internetu ima stvarno mnogo i vrlo brzo ćeš postati majstor u spremanju ukusne i zdrave hrane npr. hleb od pirinčanog brašna .

Može da jede svo povrće (na prvom mestu sezonsko, nije baš takva kriza može se svašta naći na pijaci, celer (ako želiš da izbegavaš upotrebu kuhinjske preterano jodirane soli, onda je on obavezan) itd.), i voće (koje se preporučuje za njen uzrast), meso. Samo joj daj polako jednu po jednu novu namirnicu, na nekoliko dana i posmatraj da li ima promena. I dojite se i dalje. Oprez: na dijeti bez ičega mlečnog moraš i ti da budeš! Ali ne samo mleko i mlečni proizvodi. Mleka u prahu ima u kobasicama, šunkama ala praška i sl., paštetama, u skoro svim kupovnim keksićima, čokoladama i mnogim drugim proizvodima.

Proliv, krv (ili samo krvave niti) u stolici, kašalj, velike količine sluzi iz nosa i sl. su takodje alergijske reakcije. Alergija nije samo osip po telu, tako da treba biti pažljiv.

Ako se strogo držite dijete alergija može da se izgubi do treće godine (nekima to uspe i sa godinu dana). Svaki greh produžava alergiju.
elektra
Novi član
Novi član

Post od elektra »

Oprez: na dijeti bez ičega mlečnog moraš i ti da budeš! Ali ne samo mleko i mlečni proizvodi. Mleka u prahu ima u kobasicama, šunkama ala praška i sl., paštetama, u skoro svim kupovnim keksićima, čokoladama i mnogim drugim proizvodima.

Hvala na savetima,
lekar mi je rekao da mogu da jedem sve!!! :o :o Bas sam pitala... :roll: Jos da pomenem isla sam kod prof. dr. Radlovica iz Tirsove,on se bas bavi tom problematikom... :roll: Bila sam zbunjena jer sam citala o tome ali on kaze -ne... Mozda sto je moja beba vec velika..ne znam...ili sto se alergija manifestovala preko digestivnog trakta nikako drugacije a za tu formu alergije nije vazna mamina ishrana... Nagadjam...

p.s. dal je moguce da je moja beba imala ocajne grceve u prva tri meseca zivota jer sam ja konzumirala mleko!!!??????
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

elektra napisao:
p.s. dal je moguce da je moja beba imala ocajne grceve u prva tri meseca zivota jer sam ja konzumirala mleko!!!??????
Moguće je. I moja je imala isto, ali ja nisam pila mleko već sam jela ogromne količine (mlečnog) sladoleda.
U Austriji je mojoj sestri pedijatar preporučio da prvih par meseci ne konzumira ništa mlečno (kad je rodila drugo dete) jer joj je prvi sin alergičan na proteine KM.
elektra
Novi član
Novi član

Post od elektra »

Jooooooooooooooooj,
ja kreeeeeeeeeten pila mleka cistog ko luda.
Inace ga volim ali tada glupa, neinformisana patronazna sestra "pijjjjjjjjjjjjjjjj po litar dnevno,tako treba". Ja nisam bila informisana,net tada nisam imala u stanu pa sam bila dudukkkkkkkkkkkk. Ali to me ne opravdava! :( :( :(
Jos jedan dokaz da ni medicinske radnike ne treba slusati dok se ne proveri tacnosto preporucenog! :evil:
Jadna moja dusa,urlikala je po ceo dan... Danas kad smo dijagnostikovana alergija na KM sve mi je mnogo jasnije!
Crkla bih od muke sada! :( :( :( :(
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

elektra, samo polako. Radila si onako kako si znala. Sad znaš više i možeš da radiš bolje :)

Jedna od prvih preporuka za ublažavanje grčeva kod beba je izbacivanje mleka i mlečnih proizvoda iz mamine ishrane, a ne svežeg voća i povrća! Naravno, potrebno je da medicinsko osoblje obnavlja svoje znanje :-?

Ja nisam doktor. Imam mnogo prijatelja i poznanika čija deca imaju razne alergije. Proučavala sam malo tu problematiku, pratila otkrića svojih prijateljica... Moj komentar je da doktor s kojim si govorila, navodno poznavatelj problematike, nema pojma o čemu priča :( Naravno, to je moj komentar, ja nisam nikakav autoritet, nemam diplome i nazive ispred imena, imam svoje i iskustvo mnogih drugih, kojima su opet, gle čuda, savetovali stručnjaci. Iako ni ovde kod mene ne mogu da se usaglase po mnogim pitanjima, bar su po pitanju majčine dijete u slučaju alergije kod deteta bili jedinstveni: dijeta mame koja doji je obavezna!

Napravi mali eksperiment. Počni sa strogom dijetom, npr. neka traje mesec dana. Najmanje dve nedelje je potrebno da bi se primetile prve promene kod bebe. Posle mesec dana uporedi stanje kada ti nisi tj. kada jesi na dijeti.
elektra
Novi član
Novi član

Post od elektra »

Hvala Natasa na podrsci!
Ne znam dal smo se dobro razumele,moja beba je imala grceve do 3-eg meseca sada ne imamo 9 meseci. Pa verujem da je shodno tome,njenom uzrastu,vaznost mamine ishrane stavio u drugi plan. Jer danas dobro funkiconisemo po tom pitanju. :lol: odreagovala je na adaptirano mleko koje sam dodala u ishranu u 6-om emesecu jer je moje trenutno zatajilo. A da je niki lekar bio pametan ko sto nije pa da mi izbacivanje mleka preporuci odmah u tom periodu a ne dana jer danas smo ok!

Lekar kod koga sam bila je profesor na Medicinskom fakultetu dr. Nedeljko Radlovic pedijatar-gastroenterolog vrh kod nas,savetovali su mi njega jer je to to,nema boljeg... :roll: Tako da mu ... mislim treba verovati....Do tancina sam mu ispricala nasu problematiku i savetovao nam je ishranu bez alergnih namirnica a moju ishranu da ne menjam,i sa godinu dana u Tirsovu na provokaciju tolerancije km. Verujem da je ostavio istu ishranu meni,ponavljam se,jer danas nemamo grceveniti ikakvih smetnji.

Vidim da imas znanja iako nisi lekar,nisam ni ja takodje volim da ucim i puno toga znam (sem ovoga za mleko :lol: ali sta cu znam za ubuduce) Sa zenama poput tebe volim da komuniciram :D :D :D
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

elektra hvala :) Ali ja bih ipak da upozorim na nešto, a ti odluči :)

Bez obzira što tvoja beba više nema grčeve dokazana joj je alergija na kravlje mleko (uvek je to zapravo alergija na belančevine u kravljem mleku). Belančevine iz kravljeg mleka koje ti konzumiraš prelaze u tvoje mleko (prvo u krv, a iz nje nastaje mleko). Da li je onda logično da beba ima dijetu na sve što sadrži belančevine kravljeg mleka ali može i dalje da pije mamino mleko obogaćeno belančevinama iz kravljeg mleka?

Naši mladunci :) se rađaju sa "nezrelim" crevima. To znači da je sluzokoža bebinih creva propustljiva za velike molekule (belančevine) koji prouzrokuju alergije. Zaštitnu ulogu ima majčino mleko koje "premazuje" sluzokožu creva (ojačava imunološki zaštitni sloj) da što manje propušta viruse, bakterije, alergene (zato se dojenim bebama ne daju voda, čajevi i sl. da ne spiraju taj zaštitni sloj sa sluzokože). Ali ta zaštita nije 100%. Otuda preporuka da i majka koja doji drži dijetu. Tek negde sa godinu dana postanu creva beba, tj. njihova sluzokoža, dovoljno zrela da sama sprečavaju prodor alergena (zato se kaže da bebe prerastu alergiju sa godinu dana; to je opet tema o kojoj se može raspravljati jer je, na žalost, verovatno naš savremeni način života doprineo tome da mnogim bebama za prerastanje alergije treba malo više nego samo godinu dana).

Nekada se mislilo da beba može da bude alergična na majčino mleko. Tek 1983. godine su švedski naučnici dokazali da beba nije alergična na mleko, već na supstance koje se u tragovima nalaze u majčinom mleku. Dakle, tek nekih 25 godina...

Ja sam jednostavnim pretraživanjem na PubMed-u (medicinska online biblioteka, nepresušni izvor mnogih informacija :) ) našla tri članka koja podrazumevaju dijetu majke koja doji kao jedan od prvih koraka rešavanja problema alergije (prvi je zapravo bebina dijeta). Ako imaš vremena i volje, predlažem da i sama nađeš neki, isprintaš i odneseš uvaženom doktoru, čisto da vidiš šta će reći :wink:
elektra
Novi član
Novi član

Post od elektra »

Natasa opet da se ponovim-
Volim sagovornike poput tebe....Bravoooooooooooo za znanje.....
Nekek forume sam napustila zbog neupucenih mama koje sve nesto savetuju a tabula raza.... Ludela sam. Zato sam dosla na ovaj forum jer ima i strucnih ljudi...
Kisssssssssssssssssssssssssss
lenkina mama milica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 18, 2009 12:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lenkina mama milica »

moja lenka je alergicna na proteine kravljeg mleka a sad joj je 20 meseci. prosle nedelje je pokusan test provokacije ali bezuspesno, (od najmanje doze bebelaca se osula po bradi i vratu). prekinut je test i vratili smo se kuci. kontrola je zakazana za 9 meseci kada cemo ponovo pokusati sa testiranjem. doktori su nam rekli da ne sme da jede nista alergeno ali mi smo vec probali sa jajetom, hlebom, pomorandzama, ribom, i jos nekim namirnicama koje bi mogle izazvati alergijske reakcije. posto nije odreagovala, receno nam je da nastavimo sa uzimanjem tih namirnica. preporucili su nam i aptamil allergy digestive care koji je dva puta probala u bolnici ali se od njega osula cim smo stigli kuci, tako da ne sme ni formulu. jeste da je suzen izbor hrane koje mozemo da jedemo, ali vec smo navikli. povrce, voce i meso, pa kombinujte na razlicite nacine! ne dajem joj nista slatko, niti grickalice, ali suvo voce hoce da jede. posebno su nam naglasili da ne uzimamo sojino mleko, a mozda ce lenku testirati na njega za 9 meseci kada ponovo dodjemo u tirsovu.
lenkina mama milica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 18, 2009 12:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lenkina mama milica »

a, da. zaboravih da napomenem da je sisala do 19. meseca bez ikakvih problema.
marijana-va
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 15, 2009 6:30 pm

Post od marijana-va »

Zovem se Marijana i imam sina od 5 meseci.Pre 5 dana sam probala da mu dam humanu (koju je i ranije probao par puta) jer sisa bukvlno na svakih pola sata pa sam htela da proverim dal je to do mog mleka i dal ce ga humana zasitit.Popio je 30ml i posle par minuta osuo se oko usta,nalik na koprivnjaci i promukao.zavrsili smo u bolnici gde nam je dr rekao da je to faza pred anafilakticki sok,dobio je adrenalin i urbazon koji je primao i narednih dana do izlaska.
Sad je dobro ali naravno ne sme nista na bazi kravljeg mjleka do daljnjeg a i meni jer zabranjeno.E sad kako je moguce da svih ovih meseci nije bilo nikakve reakcije a ja sam non stop pila mleko i uzimala mlecne proizvode bas zbog mog mleka.

Da li mi mozete reci sta sve ne smem da jedem,sta sadrzi te alergene proteine osim onih standardnih mlecnih proizvoda?
U kojem uzrastu deteta se moze raditi alergeni test i gde se moze uraditi?
hvala,pozzzzz
malischina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 31, 2011 7:38 pm

Re: Alergija na proteine kravljeg mleka

Post od malischina »

zdravo svima,
imam bebicu od 7 meseci kojoj je ustanovljena intolerancija na proteine kravljeg mleka. :(
evo kako je sve izgledalo u nasem slucaju. nije rodjena sa intolerancijom vec se ona razvila negde izmedju prvog i drugog meseca.
u porodilistu je pila bebelac prvih 5 dana, a potom, kad smo stigle kuci , je bila dojena. i moje mleko je ok podnosila, kao i danas. sa punih mesec dana sam joj ponovo dala bebelac i dobro ga je podnela, medjutim sa nekih mesec i po je na bebelac odreagovala povracanjem. popila je 60ml i nakon 2 sata je pocelo povracanje koje je trajalo sat vremena. to je bila grozna slika, potpuno se iscrpela posto je sat vremena izbacivala iz sebe neverovatne kolicine ..... covek ne bi mogao da poveruje da toliko toga ima u jednom tako malom stvoru.
tada nam je pedijatrica rekla da joj mozda nesto nije leglo to mleko, a mozda joj je bilo i vrucina (bilo je leto), a mozda smo je i istruckali!!! a mozda i sve to zajedno i bla bla bla, i da se nista ne brinemo... da samo nastavim da je dojim, a da joj ne dajem adaptirano mleko.
posle nekih mesec dana sam joj ponudila humanino mleko, popila je jedva 15ml, i posle 2 sata opet ista slika - povracaje sat vremena. tada mi je vec bilo jasno da je u pitanju mleko, a ne truckanje ili vrucina.
posle opet nekih mesec dana sam joj ponudila impamil mleko i opet isto - posle dva sata ide sat vremena povracanja, a popila je bukvalno dve kapi.
opet idem kod moje nesavesne i lose informisane pedijatrice sa ponovo istom pricom , a zena se izvikala na mene kako sam ja mnogo brizna majka i da je u meni problem, detetu JEDNOSTAVNO ne prija adaptirano mleko i da joj ga vise ne dajem, kad vec detetu ne prija. da joj dajem mog mleka da sisa toliko koliko imam i da joj ponudim kasice sa adaptiranim mlekom. (beba je vec imala oko 5 meseci) inace svi ovi moji pokusaji da uvedem adaptirano mleko su inicirani time sto beba malo sisa, i malo napreduje.
pokusala sam i sa kasicom sa adaptiranim mlekom, i opet potpuno ista reakcija.
opet sam se pozalila pedijatrici, a ona mi predlozila da joj dam jogurt.
medjutim, i sa jogurtom, i to razblazenim je bilo isto. i uvek potpuno ista reakcija.
e onda sam morala sama da se pozabavim problematikom po internetu i otkrila sta je u pitanju, i to mi je posle i potvrdio gastroenerolog na institutu za majku i dete. netolerancija na proteine kravljeg mleka. preporucio nam je allernova mleko sa hidrolizovanim proteinima i jos kojekakvim obradama, i beba ga podnosi. nema vise povracanja. ali dosli su novi problemi. beba nece da pije to mleko jer je UZASNOG ukusa i mirisa, vec joj ga ja stavljam u kasice od cerealija i to u nekoj znatno manjoj razmeri nego sto bi trebalo na istu kolicinu vode da se stavi. e onda su poceli prvo gasovi, pa je nekako i to proslo - kao da se navikla na tu novu hranu. onda se izmenila boja stolica - postala je zelena, i najnoviji sok je taj sto je za poslednjih nedelju dana dobila 260g. za moju bebu je to 2,5x vise nego sto je inace dobijala ranije, a pri tom, kako je starija treba sve manje da dobija na tezini.
a sem tog mleka i mog, koga sad vec ima u kapima, ne sme apsolutno nista sto ima mleka ni u tragovima. a i ja, dokle god je dojim, ne smem nista od mleka i mlecnih proizvoda.
sada mi je jos ostao problem kako da obezbedim dovoljne kolicine kalcijuma za bebu, jer kroz ovoliko adaptiranog mleka koje joj dajem u kasicama ona ne dobija dovoljno kalcijuma.
ima li jos nekog sa slicnim problemimaaaaaa?????????????????!!!!!!!!!!!!
i volela bih da znam sta je bilo sa elektrinom i marijaninom decom ... kad im je prosla intolerancija, posto se nadam da do sada jeste prosla.....
pozzzz i nadam se da nisam bila previse opsirna :lol:
malischina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 31, 2011 7:38 pm

Post od malischina »

zdravo svima,
imam bebicu od 7 meseci kojoj je ustanovljena intolerancija na proteine kravljeg mleka. :(
evo kako je sve izgledalo u nasem slucaju. nije rodjena sa intolerancijom vec se ona razvila negde izmedju prvog i drugog meseca.
u porodilistu je pila bebelac prvih 5 dana, a potom, kad smo stigle kuci , je bila dojena. i moje mleko je ok podnosila, kao i danas. sa punih mesec dana sam joj ponovo dala bebelac i dobro ga je podnela, medjutim sa nekih mesec i po je na bebelac odreagovala povracanjem. popila je 60ml i nakon 2 sata je pocelo povracanje koje je trajalo sat vremena. to je bila grozna slika, potpuno se iscrpela posto je sat vremena izbacivala iz sebe neverovatne kolicine ..... covek ne bi mogao da poveruje da toliko toga ima u jednom tako malom stvoru.
tada nam je pedijatrica rekla da joj mozda nesto nije leglo to mleko, a mozda joj je bilo i vrucina (bilo je leto), a mozda smo je i istruckali!!! a mozda i sve to zajedno i bla bla bla, i da se nista ne brinemo... da samo nastavim da je dojim, a da joj ne dajem adaptirano mleko.
posle nekih mesec dana sam joj ponudila humanino mleko, popila je jedva 15ml, i posle 2 sata opet ista slika - povracaje sat vremena. tada mi je vec bilo jasno da je u pitanju mleko, a ne truckanje ili vrucina.
posle opet nekih mesec dana sam joj ponudila impamil mleko i opet isto - posle dva sata ide sat vremena povracanja, a popila je bukvalno dve kapi.
opet idem kod moje nesavesne i lose informisane pedijatrice sa ponovo istom pricom , a zena se izvikala na mene kako sam ja mnogo brizna majka i da je u meni problem, detetu JEDNOSTAVNO ne prija adaptirano mleko i da joj ga vise ne dajem, kad vec detetu ne prija. da joj dajem mog mleka da sisa toliko koliko imam i da joj ponudim kasice sa adaptiranim mlekom. (beba je vec imala oko 5 meseci) inace svi ovi moji pokusaji da uvedem adaptirano mleko su inicirani time sto beba malo sisa, i malo napreduje.
pokusala sam i sa kasicom sa adaptiranim mlekom, i opet potpuno ista reakcija.
opet sam se pozalila pedijatrici, a ona mi predlozila da joj dam jogurt.
medjutim, i sa jogurtom, i to razblazenim je bilo isto. i uvek potpuno ista reakcija.
e onda sam morala sama da se pozabavim problematikom po internetu i otkrila sta je u pitanju, i to mi je posle i potvrdio gastroenerolog na institutu za majku i dete. netolerancija na proteine kravljeg mleka. preporucio nam je allernova mleko sa hidrolizovanim proteinima i jos kojekakvim obradama, i beba ga podnosi. nema vise povracanja. ali dosli su novi problemi. beba nece da pije to mleko jer je UZASNOG ukusa i mirisa, vec joj ga ja stavljam u kasice od cerealija i to u nekoj znatno manjoj razmeri nego sto bi trebalo na istu kolicinu vode da se stavi. e onda su poceli prvo gasovi, pa je nekako i to proslo - kao da se navikla na tu novu hranu. onda se izmenila boja stolica - postala je zelena, i najnoviji sok je taj sto je za poslednjih nedelju dana dobila 260g. za moju bebu je to 2,5x vise nego sto je inace dobijala ranije, a pri tom, kako je starija treba sve manje da dobija na tezini.
a sem tog mleka i mog, koga sad vec ima u kapima, ne sme apsolutno nista sto ima mleka ni u tragovima. a i ja, dokle god je dojim, ne smem nista od mleka i mlecnih proizvoda.
sada mi je jos ostao problem kako da obezbedim dovoljne kolicine kalcijuma za bebu, jer kroz ovoliko adaptiranog mleka koje joj dajem u kasicama ona ne dobija dovoljno kalcijuma.
ima li jos nekog sa slicnim problemimaaaaaa?????????????????!!!!!!!!!!!!
i volela bih da znam sta je bilo sa elektrinom, milicinom i marijaninom decom ... kad im je prosla intolerancija, posto se nadam da do sada jeste prosla.....
pozzzz i nadam se da nisam bila previse opsirna :lol:
melita keller
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am

Post od melita keller »

Saveti vam zavise od doktora do doktora kao i od njihove generacije.Svaki ima drugacije ideje o hranjenju deteta a o babicama i da ne govorimo na zalost retke su one koje uistinu pomognu mama.Ja sam zaista imala srece sa pedijatrom i sa babicom ali sve moje prijateljice nisu pa su se dosta napatile i sa dojenjem i sa hranjenjem , da li su saveti koje sam ja dobila bili individualno dobri samo za moje dete ne znam, ali cu podeliti svoje iskustvo sa vama.Bebac se vec po povratku iz porodilista osuo po licu i telu poslali su nas u bolnicu kod koznog koji je ustanovio da je to alergiski dermatitis i da se obratim pedijatru da mi da spisak prehrane za vreme dojenja.Pedijatar mi je dao veoma opsiran spisak namernica koje se moraju izbaciti za vreme dojenja da se izbegne mogucnost alergiske reakcije kod deteta i da se smanje grcevi.Iz ishrane su mi izbacili mleko ali ne i preradjevine njih sam mogla kolko hocu da konzumiram, krastavac,paradajz svezi,pasulj,socivo,grasak,dinstani luk,jagode,maline,kupine,juzno voce,kikiriki.Dojila sam ga iskljucivo do 6-7 meseca posto me je pedijatar tako savetovao da bi se izbegle alergije na drugu hranu jer navodno i nije im potrebo ranije uvoditi druge stvari ako imate dovoljno mleka.Prvo smo uveli kasice od bezglutenskih zitarica u mom mleku.Pa povrce po standardnom redosledu , belo meso, zumanac,voce (jabuke,sljive,visnje,borovnice,breskve i kajsije ostalo smo uvodili tek nakon prve godine)tamnomeso,jogurt, kiselo meleko(ostali melecni proizvodi od prve godine)riba (pastramka ,losos,morska nakon godine).E sad znaci ovo sve sam napisala zato sto nam je receno da beba koja u tako ranom periodu ima takvu rekciju kao moja je sklona na intoleranciju na kravlje mleko, gluten itd ,pa je ovako izgledala nasa ishrana na koju sam jako pazila i dermatitis se povukao i dete vise nije imalo nikakve reakcije na hranu.Zaboravila sam da kazem da je prva tri meseca iako iskljucivo dojen cudno reagovao na moje mleko posle svakog podoja dolazilo je do jakog mlaznog povracanja(kao u isterivac djavola)kako se iscistio dermatitis tako je i to povracanje prestalo, pa mozda to ima veze i sa tom mojom dijetom koje sam morala da se pridrzavam.
Odgovori