zdravo svima,
imam bebicu od 7 meseci kojoj je ustanovljena intolerancija na proteine kravljeg mleka.
evo kako je sve izgledalo u nasem slucaju. nije rodjena sa intolerancijom vec se ona razvila negde izmedju prvog i drugog meseca.
u porodilistu je pila bebelac prvih 5 dana, a potom, kad smo stigle kuci , je bila dojena. i moje mleko je ok podnosila, kao i danas. sa punih mesec dana sam joj ponovo dala bebelac i dobro ga je podnela, medjutim sa nekih mesec i po je na bebelac odreagovala povracanjem. popila je 60ml i nakon 2 sata je pocelo povracanje koje je trajalo sat vremena. to je bila grozna slika, potpuno se iscrpela posto je sat vremena izbacivala iz sebe neverovatne kolicine ..... covek ne bi mogao da poveruje da toliko toga ima u jednom tako malom stvoru.
tada nam je pedijatrica rekla da joj mozda nesto nije leglo to mleko, a mozda joj je bilo i vrucina (bilo je leto), a mozda smo je i istruckali!!! a mozda i sve to zajedno i bla bla bla, i da se nista ne brinemo... da samo nastavim da je dojim, a da joj ne dajem adaptirano mleko.
posle nekih mesec dana sam joj ponudila humanino mleko, popila je jedva 15ml, i posle 2 sata opet ista slika - povracaje sat vremena. tada mi je vec bilo jasno da je u pitanju mleko, a ne truckanje ili vrucina.
posle opet nekih mesec dana sam joj ponudila impamil mleko i opet isto - posle dva sata ide sat vremena povracanja, a popila je bukvalno dve kapi.
opet idem kod moje nesavesne i lose informisane pedijatrice sa ponovo istom pricom , a zena se izvikala na mene kako sam ja mnogo brizna majka i da je u meni problem, detetu JEDNOSTAVNO ne prija adaptirano mleko i da joj ga vise ne dajem, kad vec detetu ne prija. da joj dajem mog mleka da sisa toliko koliko imam i da joj ponudim kasice sa adaptiranim mlekom. (beba je vec imala oko 5 meseci) inace svi ovi moji pokusaji da uvedem adaptirano mleko su inicirani time sto beba malo sisa, i malo napreduje.
pokusala sam i sa kasicom sa adaptiranim mlekom, i opet potpuno ista reakcija.
opet sam se pozalila pedijatrici, a ona mi predlozila da joj dam jogurt.
medjutim, i sa jogurtom, i to razblazenim je bilo isto. i uvek potpuno ista reakcija.
e onda sam morala sama da se pozabavim problematikom po internetu i otkrila sta je u pitanju, i to mi je posle i potvrdio gastroenerolog na institutu za majku i dete. netolerancija na proteine kravljeg mleka. preporucio nam je allernova mleko sa hidrolizovanim proteinima i jos kojekakvim obradama, i beba ga podnosi. nema vise povracanja. ali dosli su novi problemi. beba nece da pije to mleko jer je UZASNOG ukusa i mirisa, vec joj ga ja stavljam u kasice od cerealija i to u nekoj znatno manjoj razmeri nego sto bi trebalo na istu kolicinu vode da se stavi. e onda su poceli prvo gasovi, pa je nekako i to proslo - kao da se navikla na tu novu hranu. onda se izmenila boja stolica - postala je zelena, i najnoviji sok je taj sto je za poslednjih nedelju dana dobila 260g. za moju bebu je to 2,5x vise nego sto je inace dobijala ranije, a pri tom, kako je starija treba sve manje da dobija na tezini.
a sem tog mleka i mog, koga sad vec ima u kapima, ne sme apsolutno nista sto ima mleka ni u tragovima. a i ja, dokle god je dojim, ne smem nista od mleka i mlecnih proizvoda.
sada mi je jos ostao problem kako da obezbedim dovoljne kolicine kalcijuma za bebu, jer kroz ovoliko adaptiranog mleka koje joj dajem u kasicama ona ne dobija dovoljno kalcijuma.
ima li jos nekog sa slicnim problemimaaaaaa?????????????????!!!!!!!!!!!!
i volela bih da znam sta je bilo sa elektrinom, milicinom i marijaninom decom ... kad im je prosla intolerancija, posto se nadam da do sada jeste prosla.....
pozzzz i nadam se da nisam bila previse opsirna