rizik prenosa bolesti usled zubarskih intervencija

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Milos90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 8:49 am

rizik prenosa bolesti usled zubarskih intervencija

Post od Milos90 »

Nedavno sam saznao da je u okolini Novog Sada (gde i ja zivim) nekoliko osoba umrlo od prionske bolesti CJD (poznatija kao "bolest ludih krava"). E sad, posto se ova bolest prenosi najcesce preko hirurskih intervencija i zahvata, te preko zarazenih instrumenata, intresuje me koliki je rizik da neko eventualno zaradi ovu bolest preko zubarske intervencije (ali prvo da uzmemo kao pretpostavku da su instrumenti vec korisceni na nekome ko je oboleo)?

Kazu da sterilizacija nije dovoljna da se uniste prioni koji se kace na instrumente.
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: rizik prenosa bolesti usled zubarskih intervencija

Post od drecun »

Interesantno pitanje, mada nisam čuo ništa o CJD oko Novog Sada, a pojava nekoliko slučajeva bi već bila stvar za nacionalnu uzbunu, jer su transmisivne spongiformne encefalopatije (tj. bolesti izazvane prionima) IZUZETNO RETKE (oko 1:1 000 000). Malo sam pročeprkao po internetu, i našao da je rizik od zaraze stomatološkom intervencijom minimalan, ukoliko uopšte realno i postoji, uzevši u obzir učestalost bolesti, mehanizam nastanka i distribuciju infektivnih čestica u tkivima obolelog. Evo citata (ako treba, prevešću):

"WHO Infection Control Guidelines for Transmissible
Spongiform Encephalopathies
Report of a WHO consultation
Geneva, Switzerland, 23-26 March 1999

............
3.2Dental procedures

Although epidemiological investigation has not revealed any evidence that dental
procedures lead to increased risk of iatrogenic transmission of TSEs among humans,
experimental studies have demonstrated that animals infected by intraperitoneal
inoculation develop a significant level of infectivity in gingival and dental pulp tissues,
and that TSEs can be transmitted to healthy animals by exposing root canals and gingiva
abrasions to infectious brain homogenate. The consultants agreed that the general
infection control practices recommended by national dental associations are sufficient
when treating TSE patients during procedures not involving neurovascular tissue. The
committee was unable to come to a consensus on the risk of transmission of TSEs
through major dental procedures; therefore, extra precautions such as those listed in
Table 3 have been provided for consideration without recommendation.

Table 3 Optional precautions for major dental work
1.Use single-use items and equipment e.g. needles and anaesthetic cartridges.
2.Re-usable dental broaches and burrs that may have become contaminated with
neurovascular tissue should either be destroyed after use (by incineration) or alternatively
decontaminated by a method listed in Section 6 (and Annex III).
3.Schedule procedures involving neurovascular tissue at end of day to permit more extensive
cleaning and decontamination.

........"

A evo i linka ka celom pdf dokumentu

http://www.who.int/csr/resources/public ... 2000_3/en/

jeste da je staro, ali to je najpodrobnije što sam našao. Ako neko ima nešto novije ili bolje, voleo bih i ja da vidim.
U meni dostupnoj literaturi nisam našao slučaj jatrogene (tj. uzrokovane lekarskom intervencijom) prionske infekcije nakon stomatoloških zahvata. Od evidentiranih slučajeva uglavnom su posledica presađivanja delova tvrde moždane opne a potom i rožnjače.

Pozdrav, i opusti se! ;)
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Milos90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 8:49 am

Post od Milos90 »

Hvala na odgovoru :) Pa da, nisam ni ja upucen u to da je do sada bilo slucajeva prenosa preko stomatoloskih zahvata, mada stvarno verujem svom stomatologu, kod kog idem od malena, covek je oralni hirurg sa magistraturom (nedavno je magstrirao), radi i u drzavnoj ustanovi a i privatno (ja idem privatno), i znam da uvek za aktuelno vreme sigurno koristi najnovije instrumente i alate.

A evo inace tog teksta u vezi CJD-a (copy-paste iz Vojvodjanskog epidemioloskog mesecnika)

"Na teritoriji AP Vojvodine do 2008.godine nisu bili registrovani, niti su prijavljivani slučajevi oboljenja od CJB. U 2008. godini prijavljena su tri slučaja sumnje (sporadični slučajevi) i jedan potvrđen slučaj oboljenja od CJB (familijarni oblik). Sve obolele osobe bile su muškog pola, uzrasta od 51- 78 godina. Dve osobe su sa teritorije Južnobačkog i dve sa teritorije Sremskog okruga. Od četiri obolele osobe tri su egzitirale tokom 2008.godine. Dijagnoza familijarnog oblika CJB je obdukciono potvrđena kod jedne šezdesetdvogodišnje muške osobe sa teritorije Sremskog okruga"
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drecun »

Eto, nisam znao, stvarno.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Odgovori