Dva, na snimku slucajno otkrivena, bezbolna "procesa" - help

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
janke100
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 2:53 am

Dva, na snimku slucajno otkrivena, bezbolna "procesa" - help

Post od janke100 »

Obema donjim sesticama je vadjen zivac, napunjene su, i stavljena krunica. To je bilo pre nekih 5-7 godina. Zubar koji je to radio, mi je rekao da, posto imaju krive korene i ne mogu lepo da se obrade, sanse za uspeh su manje, ali ja od tada nisam imao problema sa njima, tj nista me i dan danas ne boli.

Posto sam do pre godinu dana nosio fiksnu protezu, kad sam je skinuo na kraju uradio sam ortopan snimak, kako bi evaluirali konacan efekat proteze. Zubar je tada video da na vrhu korena obe sestice imam te procese (il kako je vec pravi naziv). A procesi su bili tu, i na godinu dana starijem snimku (koji sam napravio kad sam pocinjao da nosim protezu). Ako je to bitno, na oba snimka su procesi iste velicine, tj nisu se prosirili za tih godinu dana. A da li su bili tu kada je radjeno vadjenje zivaca ne znam, jer od tada nemam snimak. Ono sto znam je da mene ti zubi ne bole, ni na toplo, ni na hladno, ni na kuckanje, ni na zagrizaj. Nemam otoke u predelu korena.

Moje glavno pitanje je - sta mi je ciniti i koliko je opasan ovaj problem? Da li, posto me nista ne boli, mogu sve da ignorisem? Ili, ako punjenje nije uradjeno kako treba, da li se ono moze ponoviti i da li bi to resilo problem? Procitah na netu da postoji i apikotomija za (valjda) ovakve slucajeve, da li je to resenje? Ili mi ne gine vadjenje? Ipak su mi to najbitniji zubi za zvakanje, jos sa obe strane, pa bih vadjenje ostavio kao APSOLUTNO krajnju meru.

Prilazem snimak, pa molim da neko pogleda i da komentar.
Slika
klik na sliku za prikaz vece.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Dva, na snimku slucajno otkrivena, bezbolna "procesa" - help

Post od milanche_srb »

Tacno je da na obe donje sestice imate hronican periapikalni proces, doduse na levoj sestici znatno veci, koji moze kad tad da akutizira. Nema veze sto ne osecate nista, to nije pokazatelj neophodnosti intervencije. Granulomi i ostali procesi na vrhu korena izmedju ostalog mogu delovati i kao fokusi, odnosno izazvati odredjene promene na udaljenim mestima. U vasoj situaciji ponovno lecenje i revizija punjenja nije optimalno resenje. Terapija je hirurska resekcija vrha korena (apikotomija), ili vadjenje odnosno ekstrakcija zuba. Apikotomija je oralnohirurska intervenija u lokalnoj anesteziji (bezbolna) gde hirurg skalpelom, a zatim raspatorijumom odvoji takozvani mukoperiostalni rezanj najcesce trapezastog oblika sa sirokom bazom u forniksu, a zatim "busi" kost i uklanja patoloske mase. Posle zavrsenog posla rezanj se vraca na svoje mesto na vilicnu kost i usiva, a konci se skidaju za 7 dana.
Vasa situacija nije alarmantna niti hitna, ali bilo bi dobro da odete do oralnog hirurga i dogovorite se o svemu. Posle pregleda on ce vam mnogo preciznije reci sta i kako bi bilo najbolje za vas.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
janke100
Novi član
Novi član

Post od janke100 »

Hvala na kvalitetnom odgovoru. Definitivno cu se konsultovati uzivo sa nekim specijalistom, ali volim da znam okvirno koje su mi opcije :D
Samo jos jedno pitanje, vezano za vas odgovor:
milanche_srb napisao:U vasoj situaciji ponovno lecenje i revizija punjenja nije optimalno resenje.
Da li ovo da shvatim kao "nije optimalno, ali vredi pokusati"? Jer cini mi se da je to najbezbolnije resenje. Pretpostavljam da ste mislili da taj pristup ima manje sanse za uspeh od ostalih, ali ako su te sanse iznad 50% ja bih probao. Ili je to zapravo samo bio eufemizam za "Na tu opciju slobodno zaboravi"? :D

Hvala jos jednom!
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Pa znate kako, endodontska terapija bi se eventualno mogla pokusati na vasoj desnoj sestici, uz kasnije kontrolne snimke, dok na levoj gde imate veci proces to ne bi imalo smisla.
Dr Milan Ivanovic
janke100
Novi član
Novi član

Post od janke100 »

OK. Hvala puno!
Zubarica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 07, 2010 8:24 am

Post od Zubarica »

Janke, poštovani kolega :),

Ako smem da oponiram malko: meni obe šestice deluju kao endodontski problemi, ali ne zbog veličine procesa.
Obe zbog toga što ne vidim da su kanali korena prolazni, mada je to zlo za oceniti na OPT snimku :), a pre bi mi desna bila endo problem nego leva - jer proces podosta ide lateralno, uz koren.

Moja sugestija bi bila da se proba sa revizijom lečenja samo ako RA snimak pokaže da se može proći, a alternative su iste kao što kolega reče.

Srdačan pozdrav.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Pozdrav koleginice,
Naravno da se moze pokusati sa endo terapijom u slucaju prohodnosti kanala, medjutim Janke je napisao u prvom postu da njegov stomatolog nije mogao da ih adekvatno obradi zbog neprohodnosti. Takodje moja iskustva i iskustva ostalih stomatologa dok sam radio na opstoj stomatologiji (nevezano za lekcije koje smo ucili na fakultetu) su takva da je uspeh endo terapije u konkretno ovakvom slucaju (obim procesa, polozaj, vreme od 7 godina koje je proslo itd.) manji od 50%.

Drago mi je da ste se prikljucili forumu i ovom prilikom zelim da vas pozovem da aktivno ucestvujete u njemu.

Veliki pozdrav!
Dr Milan Ivanovic
Zubarica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 07, 2010 8:24 am

Post od Zubarica »

Dragi kolega,
hvala na dobrodošlici i pozivu, vi ste u pravu - nisam pažljivo čitala :).
Ja sam spec. stomatološke protetike, 23 godine staža, red je da kažem.

Ja sam uspevala sa ovakvim procesima - znate i sami kako: ako je pacijent mlađi i zdrav, onda to sve ima smisla, ako reparatorne sposobnosti još "rade", ovo je recimo lično moj pacijent: http://tiny.cc/1jysx, ali vidite iz teksta koja je situacija bila.

Vrlo mi je drago videti MF hirurga ovde, ja ću pokušati koliko mogu da doprinesem, bar tamo gde nisam jako "zarđala", hvala još jednom na ispravci i prijatno veče :).
Jumanji
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 26, 2010 6:52 pm

Post od Jumanji »

Ne bi ja tebe prijatelju da plasim, ali trebas procitati knjigu the root canal cover up.

Ta septicka jama bakterija koja zivi u tvojim ustima je najjaca moguca organska bakterija na svetu, nikakvi anti biotici je ne mogu ubiti niti imuni sistem jer je dovod krvi prekinut do nje. Njima ne treba kiseonik za zivot sto pokazuje o kakvim se bakterijama radi. Oni sada imaju pristup da prolaze kroz tvoje telo putem limfe, i to stavlja konstantni pritisak na tvoj imuni sistem.

Kucaj na netu Root canal cover up, a posle kucaj i tooth organ meridian. Te donje sestice su povezane sa debelim crevom i plucima cini mi se, pa se zapitaj kad budes imao taj ili neki drugi hronicni sistematski problem zbog cega je to tako.

Jedino resenje za to je VADJENJE zuba, posle toga imas par solucija.. Da stavis ZIRKONIUM IMPLANT POTPUNO BEZMETALNI koji u Srbiji ne postoje, ovde ima samo titanijumskih, najblize gde ih ima je Bugarska i kostaju soma eura po zubu

Drugo resenje ti je bezmetalni most (nikako metal u ustima) koji opet ima svoje mane, posebno kada se stavlja na tako velikom zubu.

Trece resenje je AKO IMAS DOBRE OSMICE tj UMNJAKE stavis proteze i privuces sedmicu i osmicu na njihovim mestima. Normalno koristis bezmetalnu protezu.

Kljucna stvar je prevencija, i postoje par stvari koje ce ti garantovati prevenciju kvarenja zuba ali i poboljsati opste zdravlje no ja sam poprilicno siguran da ces ti kao i mnogi ljudi ignorisati ovu informaciju koju sam ti ja dao, tako da srecno u svakom slucaju.

Nadam se da ce tvoj imuni sistem biti dovoljno jak da se izbori sa time.. Barem na neko vreme.. Mlad si, za sada imas fore.
mrs***
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 2:07 am

Post od mrs*** »

JumAnji

Pa ne bih se bas slozila sa tim sto pisete,
Nemojmo biti tako radikalni treba uraditi predhodno sve ono sto su moje kolege navele a daje dobre rezultate pa onda ici na nesto radikalnije
pozdrav
Odgovori