Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Ako iko ima isto ili slično iskustvo bila bi zahvalna da ga iznese i makar malo mi olakša trudničke
Trudna sam 12 nedelja,a od hipertireoze tj ubrzanog rada štitne lječim se već dvije godine,od ljekova pijem Propiltiouracil 150mg dnevno.Trudnoća nam trenutno nije bila baš u prvom planu baš zbog problema sa štitnom ali desilo se, i sada sam se već navikla na tu pomisao.Puno sam čitala po netu o ovom problemu ali rijetki su slučajevi da su žene rađala sa hiper pretežno je to sa hipo,pa mi niko ne zna dati savjet ili mi barem malo olakšati.Do sad sam samo uradila nalaze krvne slike( i šećer,urin) i TORCU i HGS AG, i naručena sam na fetalni skrining(UZ sa sondom) u 14 nedelji i to je to.A čitala sam puno o samom utjecaju Hipertireoze na bebu i kakve sve posljedice može ostaviti upotrba ljekova na samu štitnu žlezdu da je bilo dana kada sam preplakala i čak se pitala zašto sam ostala trudna jer kolko god željela bebu isto tako mi je kao i svakoj majci važno da bude zdrava(da se ne muči)...
Izvinjavam se na predugom postu ali ako iko ima kakav savjet ili iskustvo bila bi zahvalna da ga podijeli sa mnom,jer ipak je predamnom dugi devet mjeseci ispunjeni strahom i strepnjom
dane...
Ja sam vec pokusavala da odgovorim na tvoje pitanje, ali nesto sa sajtom verovatno nije bilo u redu.
Ono sto mogu da ti kazem je da ne brines! Ne znam zasto si toliko uplasena? Verovatno si imala vec prilike da razgovaras sa svojim endokrinologom i da ga iscrpno ispitas o svemu sto te zanima o tvom novom stanju. Ukratko, hipertireoza ne predstavlja kontraindikaciju trudnoci. Vec samim tim sto je do trudnoce doslo, jasno je da je tvoje telo spremno na nju, utoliko pre sto hipertireoza moze predstavljati problem kod zatrudnjivanja. Ovako, po dozama PTC-a koje uzimas, rekla bih da je tvoje stanje stabilno i kontrolisano i da nemas razloga za toliku brigu. Naglasila bih ti jedno: dokle god je nivo tvojih tireoidnih hormona u normali, dotle je i tvoja beba zasticena i ima uslove za normalan rast i razvoj. Uzimanje PTC tokom trudnoce ne predstavlja nikakvu opasnost po formiranje ploda i njegov normalan razvoj, a kasnije nije nikakav problem ni sto se tice porodjaja. Verovatno ces, u dogovoru sa svojim lekarom, tri do cetiri nedelje pre porodjaja prestati sa terapijom kako bi se bebin krvotok procistio od leka, a nakon porodjaja njena stitna zlezda nastavila sa normalnom funkcijom. Budi ubedjena da beba sve sto joj je potrebno uzima iz organizma majke i tvoja jedina briga je da sebi obezbedis sto zdravije uslove zivota i ishrane, naravno uz redovne kontrole kod endokrinologa i ginekologa, utoliko pre sto hipertireoza predstavlja nesto vecu opasnost od pobacaja. Zato se opusti i uzivaj, nemas toliko razloga za brigu!