ruptura ACL

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Za dunje: situacija je individualna od pacijenta do pacijenta, kao sto ste sigurno vec procitali u okviru ove teme. Zato i ne moze niko samo na osnovu prepisivanja dijagnoze i MR nalaza da kaze kakva je tacno situacija kod Vas, posebno sto se u Vasem prepisu MR nalaza navodi da je LCA mozda delimicno, a ne u potpunosti, prekinut. Pretpostvaljam da je i to razlog zasto nije bila predlozena oepracija.
zille
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 02, 2009 3:46 pm

problem

Post od zille »

Pre 12 dana sam na basketu povredio koleno prilikom doskoka.Posle tesko prespavane noci otisao sam kod doktora sportske medicine...poslao me na MRi a rezultati su sledeci.
- Veliki zglobni izliv
- Rupturiran ACL (prisutni direktni i indirektni znaci lezije ACL-a)
- Parcijalna ruptura MCL-a (rupturiran superficijalni sloj MCL-a,duboki sloj intaktan)
- Edem medijalnog meniskusa i lateralnog kondila femura i lateralnog tibijalnog platoa - kontuzija,ocuvanog integriteta)
Moje pitanje je:Sta znaci sve ovo,koje su metode lecenja.Da li je bolje da se ide na operaciju,za koliko mogu da se oporavim i kada cu moci ponovo da krenem sa treninzima?
Milos S
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 02, 2009 12:27 pm

Post od Milos S »

Molim vas,ako neko moze da mi ''prevede'' ovaj nalaz.Povredio sam levo koleno na utakmici,imam 19 god.Operisao sam pre 4-5 godina spoljasnji meniskus.MR sam uradio u VMR-u u NS-u.

Umereno veliki IA izliv,po karakteristikama signala moguce i hemartros;znaci blaze difuzne sinovijalne reakcije;perzistentna supraptelarna plika.
Kompletna ruptura LCM na femoralnoj inserciji;liagament delom retrahovan,ekstenzivni reaktivni perligamentarni edem,pocetno formirane hipertroficke granulacije u nivou femoralnog epikondila.Prateca parcijalna lezija medijalnog tibio-patelarnog ligamenta na tibijalnoj inserciji.
Ruptura LCP u distalnoj trecini - ligament dezorganizovan,moguce da je delimicno odrzan kontinuitet vlakana,ali na osnovu imidzing aspekta utisak je da je ligament izvesno funkcionalno nekompetentan.
LCA je blago elongiran,ali odrzanog kontinuiteta.
LCL intaktan.
Delimicni defekt lateralnog meniskusa,moguca sekvela parcijalne meniscektomije.Fokalni defekt slobodne ivice prednjeg roga moze predstavljati i minornu ''flap'' rerupturu.
Medijalni meniskus intaktan.
Nema manifestnih relevantnih hondralnih/osteohondralnih lezija.
Nema slobodnog zglobnog tela.
Handball girl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 20, 2011 11:38 pm

Re: ruptura ACL

Post od Handball girl »

ewo jednog pitanja...
izletelo mi je koleno na utakmici.. nisam trenirala 3 meseca i sad sam pochela da trchkaram i idem u teretanu kako bih jachala kwadriceps...Posle mesec dana od powrede bila sam kod dr.i dao mi je dijagnozu Ruptura lca genus dex..
posle uradjene megnetne mi je recheno da imam percijalni periferni rascep zadnjeg roga medijalnog meniskusa pa mi je doktor rekao da moram na operaciju.. pa me interesuje da li owe dwe dijagnoze imaju wezu jedna sa drugom i da li moze da se izbegne operacija..jer ne bih bash pod noz ako ne moram..?!!!!!??????...hwalal unapred:D
Odgovori