Pokidani ligamenti, ali...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Edmundo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 20, 2011 2:50 pm

Pokidani ligamenti, ali...

Post od Edmundo »

Po temama rekao bih da su kolena mnogima bolna tačka. I meni su :(

Moj slučaj je malo čudan, bar meni tako deluje. Pre skoro 4 godine sam se povredio igrajući fudbal. Levo koleno je "prošetalo". Bol je bio užasan. Dijagnoza: istegnuti ligametni. Išao sam na terapije, mazao gelovima, led,... Kad je već trebalo da odem na poslednju kontrolu desio mi se peh prilikom silaska nizbrdo. Samo me je zabolelo i oteklo. Nisam mogao skroz da ga ispravim i savijem. Nova dijagnoza, otisao meniskus. Zakažu mi operaciju, dr Savić Novi Sad. Dok su mi radili meniskus utvrde da su mi pukli prednji ukršteni ligamenti. Potrebna nova operacija. Ali zbog dugog oporavka, koji tada, a ni do sada, nisam mogao sebi da priuštim, ja još uvek nisam otišao na tu operaciju.
Ono što me čudi je sledeće. Rekli su mi da će mi koleno propadati, biti nestabilno,... Ništa od toga. Ne igram fudbal (sanjam ga noćima), ali vozim bicikli, trčim, povremeno igram tenis (igram ga ozbiljno jer sam ga trenirao ceo život) uz bandažirano koleno, skačem sa klincima,... Nemam nikakvih problema, osim što me ponekad blago boli pri promeni vremena.
Sad se već pitam da li je dijagnoza dobra. Da li je moguće da su pogrešili? Ako je dijagnoza tačna, operacija će mi trebati kad-tad. Pretpostavljam da je bolje ranije, jer je lakše podneti kad si mlađi (sad imam 30 godina). Ali ne bih da idem ako ne treba.

Šta bi mi posavetovali?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Pokidani ligamenti, ali...

Post od tamaraft »

Bez ikakvih nalaza, snimaka i pregleda trenutnog stanja zgloba nije bash moguce dati savet tipa Ididte na operaciju ili Ne nemojte, posebno ne ovako preko foruma!

Povrede meniskusa i ligamenata kolenog zgloba mogu biti svakojaje u obimu, delimichne rupture, potpune, lacerazije, lezije, kontuzije...i naravno od svega toga zavisi oporavak pacijenta,a sta ste vi konkretno imali ne znamo. Moguce da je doshlo do spontanog zarastanja oshtecenih tkiva, ako ste vodili rachuna o kolenu i pokretima i opterecenjima kojima ga izlazete neko vreme.

Niste precizno napisali sve dijagnoze pa ne znam shta bih vam rekla...

Ponavljane povrede kolenog zgboba jesu znak slabosti ligamenata i misica koji vode rachina da zglob ostane u sigurnom polozaju prilikom neke aktivnosti, i chinjenica da ste povredili koleno silazenjem nizbrdo govori o tome u koli loshem stanju misici i ligametni, ali isto tako problem pre operacije mozete reshiti vezbanjem i terapijama. Bandaziranje je vrsta pasivne mobilizacije zgloba koja mu daje porporu koju nema od mishica i ligamentarnog aparata koju bi trebalo da ima.

Mozda ste vi sad koleni zglob doveli u stanje stabilnosti koja vam je potrebna za svakodnevne aktivnosti i rekreativno bavljanje sportovima koje pominjete ali to ne znachi da se povreda nece ponovo javiti.

Ako imate zelje da sebi pomognete i volje i vremena obratite se terapeutu sa iskustvom sa sportskim povredama i radite an tome da svoje koleno dovedete do maksimuma njegovih mogucnosti.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Edmundo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 20, 2011 2:50 pm

Re: Pokidani ligamenti, ali...

Post od Edmundo »

Sad ću da prepišem šta piše na otpusnici:

DG: Ruptura longitudinalis cum incarteratio
menisci medialis genus l.sin
Ruptura LCA genus l.sin
OP: Arthroscopia genus l.sin
Menisectomia partialis menisci medialis genus l.sin

Ovo boldovano nije dobro. Da li se iz ovoga vidi da li su potpuno ili parcijalno pokidani ligamenti?
Odgovori