povremeno krvarenje iz nosa posle infarkta miokarda

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
caldo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2011 6:44 pm

povremeno krvarenje iz nosa posle infarkta miokarda

Post od caldo »

Postovani! Moj suprug (49 godina) pre mesec dana imao je infarkt miokarda:infarctus myocardil ac.par.inferioris i 21. Od pocetka bola do ugradnje stenta proslo je samo oko 1 h: PCI primaria cum implantatio stent No I RCA prox Z 95.5. Propisani lekovi: Aspirin 100 mg dozivotno, Plavix 1tbl godinu dana, ranisan, concor (koji je pio pre infarkta), pravacor 20 mg, enalapril 2x5 mg. Stanje mu je dobro, sem sto mu se u par navrata pojavila krv iz nosa. Pritisak je bio normalan 130/85. Posle poslednje pojave krvi u nosu, odmah je po preporuci doktora hitne pomoci uradio INR . rezultat 0,98. Njegov doktor kaze da to nije ni trebalo da se radi.Ostali rezultati su dobri, vracaju se u normalu: ALT 65 R.v. M do 40, AST 38 M <37, GAMA GT 27 M<60 i CK 88 M<171. Moje pitanje je: da li je ova pojava normalna ili bi trebalo promeniti terapiju....a pitanje postavljam jer dr u hitnoj pomoci kaze da to nije bezazleno..da moze doci do komplikacija pa sam naplasena. Videla sam na netu da aspirin izaziva ove nus pojave. Milo
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: povremeno krvarenje iz nosa posle infarkta miokarda

Post od drbgd »

krvarenje je najverovatnije u vezi sa uvodjenjem u terapiju aspirina i plavixa!
bilo bi dobro da ga pregleda hematolog koji se bavi hemostazama, a takvih je nekoliko u srbiji (klinicki centar srbije-prof. elezovic, doc. miljic, dr antic, dr djunic)
Odgovori