Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Ovako..u vezi sam, ali nisam sexualno aktivna. Medjutim izmedju mene i mog decka je bilo nekog fizickog kontakta, ali nismo jos uvek spavali..pre nekoliko je on primetio da ima bradavice oko korena polnog organa..ja sam se informisala o tome, znam da se radi o HPV-u koji ih izaziva..procitala sam i da virus moze neko vreme da bude u organizmu bez pojave bradavica, dok recimo ne dodje do slabljenja imunog sistema..sto je znacilo da sam i ja mozda "zakacila" to i samo je pitanje vremena kad ce se aktivirati..sinoc sam uocila bradavicu, na venerinom bregu, kod pocetka usmina.. recite mi kako se to leci? Da li se tesko leci? Mogu li nesto da uradim da sama sebi pomognem, pored lekova i sl. sto ce mi doktor prepisati? Znam da je opsnije za zene, jer se bradavice mogu pojaviti unutra, i izazvati rak grlica materice, ali me zanima da li je to moguce kod mene, buduci da nisam spavala sa deckom? Sta treba da uradim? Postoje li neki cajevi, neki vitamini koje bih trebala da unosim u vecim kolicinama? Bas sam uplasena.. Hvala unapred!
I ja sam imala kondilome dok sam jos bila nevina. Potrebno je da odes kod ginekologa (ako ga do sad nisi imala sad je pravi trenutak za to). Reci u cemu je problem i obavezno naglasi da do sada nisi imala odnose (jer je u tom slucaju i sam pregled drugaciji). Kondilomi ne mogu da se uklone cajevima, kremicama isl, vec je potreba intervencija. To nije nista strasno, odes zakazanog dana, dobijes anesteziju i kad se probudis ides kuci. Pretpostavljam da si maloletna, tako da roditelji (ako ne zelis) ne moraju ni da znaju, jer je sve gotovo za nekoliko sati. Posle intervencije postoji rezim higijene koji moras da ispratis kod kuce i to je sve. Naravno, neophodno je i da decko ode kod urologa, kako bi i njemu sanirali kondilome, jer u protivnom ce on i dalje ostati prenosilac zaraze.
Srecno!
Ja nisam nikada bila kod ginekologa, i malo mi je frka.. :s ali, ok, pregrmecu...otici cu u bolnicu, tako da me zanima da li se to tamo naplacuje i koliko, ako znate? I ako ja sada imam 1-2 bradavice koje sam uspela da vidim (cini mi se da nemam vise) i doktor ih oktloni, nove se vise nece pojavljivati, jel da? Da li ce mi prepisati nesto da to spreci? I kako se otklanjaju..laserom ili..? Joooj... HVALA PUNO NA ODGOVORU, ZANOKTICE.
Ako imas overenu zdravstvenu knjizicu pregled se ne placa. Za pregled u bolnici ti treba uput od lekara opste prakse, u domu zdravlja ne treba. Sama intervencija mislim da se placa, ali to zavisi od ustanove do ustanove (meni su radili na Institutu za majku i dete i tamo se tada nije naplacivalo). Za prvi odlazak kod ginekologa najbolje je da odes sa drugaricom il deckom, tako izgleda manje strasno (pregled jeste neprijatan, ali ne boli). Nema veze koliko si bradavica uocila, isti je postupak za sve. Ne secam se tacno, ali mislim da ce ih skidati laserom. Kondilomi su kao herpes- moze se desiti da ih s padom imuniteta opet dobijes iz cista mira, a moze i da se nikad vise ne pojave. Ja sam ih imala samo jednom i evo vec osam godina ni traga od njih. Ali zato i nakon toga moras da odlazis jednom godisnje (ili po potrebi cesce) kod ginekologa na kontrole. Koliko god godina da imas, ako planiras da se upustis u seksualne odnose, poseta ginekologu treba da ti postane standardna stvar, prvenstveno zbog tvog zdravlja....
Eto, nadam se da sam ti malo pomogla, a ti ne odlazi pregled, sto pre resi svoj problemcic i javi kako je proteklo
Puno si mi pomogla, hvala ti!! Moracu da sacekam pocetak sledeceg meseca, zbog novca, ako intervenciju budu naplacivali, a pretpostavljam da hoce..Javicu ti Hvala jos jednom!