Nalaz PAPA - četvrti put IIIa

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
mk_naya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 13, 2008 8:17 am

Nalaz PAPA - četvrti put IIIa

Post od mk_naya »

Poštovani dr Peđa,
da li biste mogli da mi protumačite nalaz PAPA?
Ovo je četvrti put kako nalaz pokazuje IIIa, gde se ne isključuje HSIL. Posle tri ovakva nalaza, urađen je i četvrti PAPA koji glasi:
PA: IIIa
ASCUS
neutrofilni granulociti
mešana bakterijska flora

laka atrofija epitela
skvamozna metaplazija

- atipične ćelije pločastog epitela neodređenog značenja
naya
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Nalaz PAPA - četvrti put IIIa

Post od dannina »

Dr Pedja nije vec dugo na forumu. Zasto se toliko puta ponavljao Papa i u kom vremenskom intervalu? Sta kaze kolposkopski nalaz, da li ste radili briseve? Imate li ikakave tegobe?
mk_naya
Novi član
Novi član

Post od mk_naya »

Ovde na Forumu sam više puta opširno iznosila svoje zdravstvene probleme, i nisam dugo bila prisutna ovde.
Prvi sumnjivi PAPA sa IIIa je bio 2008. godine.
2004. godine, imala sam spontani u 17 GN trudnoće, nosila sam plod mrtav mesec dana, bez alarmantnih znakova sve dok nisam jednog dana malo prokrvarila ...
Dugo sam imala ta krvarenja, dve godine, učestala, retki su bili dani kada ih nisam imala i to bi trajalo desetak dana bez krvarenja ... Da bi mi zatim dr Veber otkrila najpre miom i sledećim PAPA testom otkriveno je pored IIIa da imam i ranicu. Od tada me prate, na Onkologiji u Sremskoj Kamenici, otprilike na 3 meseca su mi radili nalaze PAPA, sad evo i učestalije. Imam povremeno oštre bolove u predelu krsta naniže, ponekad imam van ciklusa slabija krvarenja, što mi je objašnjeno da je možda zbog ovulacije. Rađeni su mi brisevi, lečena je bila hlamidija i izlečena, HPV test rađen - negativan ... Rađeni su mi tumor markeri, bili su u redu, biopsija i kiretaža grlića ... nalazi u redu. Ranica se ipak proširila. Savetovan je LOOP pa odlagan, rađen je i UZ male karlice ... Sada je predloženo da se uradi zaleđivanje ili spaljivanje, međutim pošto sam danas nosila nalaz svom ginekologu u DZ-u, rečeno mi je da nećemo to još obaviti dok ne uradim sistematski pregled na Onkologiji u Sremskoj Kamenici, gde imamo organizovano preko ustanove u kojoj sam zaposlena ... Ako sam nešto izostavila, napisaću sledećom prilikom.
Vama hvala što ste se javili i možda ćete moći i Vi da mi date još po koje Vaše stručno mišljenje?
naya
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Ako niste radili kolposkopiju, uradite obavezno, a ako je proslo od biopsije duze vremena, posavetujte se sa lekarima na sistematskom pregledu, da li je neophodno da je ponovite, pre bilo kakve intervencije, da se zna tacno sta se uklanja.
mk_naya
Novi član
Novi član

Post od mk_naya »

Kolposkopija rađena 2008. godine. Nalaz: SCJ pomerena prema ektocerviksu od SMU do 1 cm, sa poljima prave erozije i punktacijama pozicija 9 pored kojih se nalazi polje hiperkeratoze. Jod negativno polje odgovara ektopičnoj zoni. Posle toga uzet PAPA koji je bio sada II. Rađen posle toga UZ male karlice. Ponovo kolposkopski nalaz: SCJ jasno vidljiva, hiperemična sa dilatiranim krvnim sudovima, bez suspektne kolposkopske slike. Jod negativno polje na prednjoj usni grlića materice do 0.5 cm pozicija 12-3. Tumor markeri CA 125 - 8.80 i CA 19-9 - 0.0. Sledeći kolposkopski nalaz: pozicija 7-11 struktura punktacije. Opisana ektopična zona je jod negativna. Septembar 2009. - PAPA IIIa. Urađena biopsija grlića materice sa dva mesta i ECC, materijal poslat na PH analizu. Terapija ciprocinal i c vitamin.Biopsija: Exacerbatio acuta cervicitidis chronicae. ECC - Krv, sitni fragmenti endocervikalnog epitela i sluznice (delom sa planocelularnom metaplazijom). Ponovo brisevi. Nalazi b.o. 2010. godina - oktobar, PAPA IIIa. EPVU. Terapija orvagil vaginalete pet dana. Pet dana nakon terapije novi PAPA. To je ovaj u prethodnim postovima PA IIIa ASCUS Dysplazia cervicis uteri, non specificata N879. Odložen zahvat. Sistematski pregledi na Onkologiji u Sremskoj Kamenici krajem novembra ove godine.
naya
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Onda vam ostaje da sacekate taj sistematski, ali zahtevajte da se okonca to vase lecenje, posto ta terapija vaginaletama i nije dala rezultate.
mk_naya
Novi član
Novi član

Nalaz PAPA - PETI put IIIa

Post od mk_naya »

Na sistematskom pregledu, nalaz PAPA ponovo, po peti put, IIIa.
- Nezrela skvamozna metaplazija
- Pojedine ćelije tipa ASCUS
- Brojne introcitoplazmatske in ... /ne mogu da pročitam:(
- Početni eshogeni deficit

Da li ima neko da mi prokomentariše i protumači nalaz? Hvala!
naya
Odgovori