Moj problem mi se čini velikim, ali mislim da je tako sa svakim ko od nečega boluje. I najmanji bol za onoga na koga se odnosi, čini mu se neizmjeran.
Godinama imam problem s probavom hrane. To nije stalno, nego povremeno. Kao totalni laik, zaključujem da mi ti problemi dolaze zbog nenormalnog viška kiseline u želucu. Jednom kada sam bio u Moskvi na pregledu, mlada doktorica Ruskinja je rekla da ona nikada nije vidjela nekoga ko ima toliko izraženu kiselinu. Uzeli su mi i uzorak tkiva i rekli da je sve u redu. Ipak, moji problemi su nastavljeni. Imam 61 godinu. Ne pijem, ne pušim...
Zaključujem da ta kiselina nagrize sluznicu želuca, posebno jednjaka, pa da mi povremeno nastanu teški bolovi u gornjem dijelu više prema grudnom košu, što nije uvijek pravilo. Nekada naviše, nekada naniže. Bolovi počnu potiho, isprva slabo izraženi, a onda, naročito kada se najedem, hrana se jednostavno blokira u gornjem dijelu i ne probavlja, nego stoji kao kvrga. Nagrižena sluznica ne dozvoljava da se hrana probavi. Tada su bolovi nesnosni. Sve dok ne povratim. Kada povratim, bolovi namah prestanu, ali tada oko pet do sedam dana ne smijem ništa da jedem, osim da pijem čajeve, jedem juhu, puding ili tako nešto meko u malim količinama. Nakon toga sve to prođe, mjesecima živim normalno. Jedem sve, ne osjećam ništa, osim povremeno jaku gorušicu (žgaravicu) koju smanjujem sisanjem gastala, kao i spavanjem na povišenom. I nikada ne znam kada i zbog čega će isti problemi ponovo da nastanu. Pa opet Jovo, nanovo. Čini mi se da bi svi moji problemi nestali kada bih uspio smanjiti preveliko prisustvo kiseline. Ali, kako?
Ima li neki doktor koji bi mi dao dobar savjet? Kako se riješiti ovog problema? Da li se ovakav problem može riješiti operacijom? A kako i dalje mislim da je višak kiseline jedini problem, kako je se riješiti?
Problemi sa želucem i probava
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 18, 2010 11:00 am