Kontraceptivne pilule: prestanak upotrebe, alternativa?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Empress
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 03, 2009 1:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kontraceptivne pilule: prestanak upotrebe, alternativa?

Post od Empress »

Pozdrav članicama foruma!
Zadnjih nekoliko dana sam baš u dilemi, pa bi mi značila vaša pomoć.
Već neke dve godine koristim kontraceptivne pilule Diane 35. Nisu mi stvarale nikakve probleme - menstrualni ciklus mi je tačan kao sat, menstruacije manje bolne i kraće traju, a nemam ni problema sa kožom.
Jedina smetnja je to što nemam ni malo seksualnog nagona otkako sam počela da ih koristim. :oops:
U poslednje vreme se zbog ovoga osećam jako nezadovoljno, i, pravo da vam kažem, nenormalno (imam 19 godina a potpuno sam seksualno neupotrebljiva).
Počela sam sve više da se zabavljam idejom da bi možda trebalo da prestanem da ih koristim, jer ta seksualna nefunkcionalnost stvarno jako loše utiče na moje raspoloženje i samopouzdanje.
Kakvo je vaše mišljenje o ovome?
Je li ih neka od vas koristila, pa prestala (i kakvi su dalji utisci)?
Takođe, volela bih da znam imate li neki savet o alternativnoj kontracepciji (osim, naravno, kondoma, za koje već znam i kojima ću morati da pribegnem ukoliko ne smislim ništa bolje). U vezi sam već nekoliko godina, pa nema nepoverenja i straha od seksualno prenosivih bolesti, pa bih stvarno volela da znam koje mogućnosti zaštite imam "u ponudi".
Hvala vam puno unapred. :wink:
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Re: Kontraceptivne pilule: prestanak upotrebe, alternativa?

Post od Majmunche »

Ja sam koristila pilule 6 godina i onda Nuvaring jos 4 godine (isto na bazi hormona). Presla sam na Nuvaring bas zbog manjka libida i suvoce vagine. Sa Nuvaringom je bilo jos gore. Ono sto je meni konacno doktorka objasnila je da vestacki hormoni iz pilula podizu nivo globulina koji cini seksualne hormone neaktivnim. Prostim recima - vestacki estrogen/progesteron suvise dobro imitira trudnocu i libido opada. Ako imas takvu reakciju na vestacke hormone, onda ti ni jedna varijacija pilula nece pomoci. Meni je doktorka preporucila hormonsku spiralu Mirenu. Ona u sebi sadrzi jako malo hormona progesterona koji deluje samo lokalno. Imam je od juna i PREZADOVOLJNA sam! Uzivam u seksu :D Pogledaj moje postove, pisala sam ovde o tom iskustvu, i pisi ako te jos nesto interesuje. Popricaj sa doktorkom, pa ako ti Mirena odgovara (po godinama, trenutnom stanju, zdravstvenom stanju, itd), onda je definitivno preporucujem.
Empress
Stalni član
Stalni  član

Post od Empress »

Hvala za brz odgovor!
Cula sam da od spirale mogu da se pojave malo jaci bolovi tokom menstruacije. Je li to tacno? I koja je njena cena?
Stvarno bih volela da prestanem sa upotrebom pilula jer mi je jako dosadilo odsustvo libida.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Posto ne smem da koristim nikakve hormone koristim spravicu Persona. Pisali smo vec dosta o njoj (ubaci na trazi pa ce ti iskociti), a znam da su je i neke clanice nabavile iako zive u Srbiji. Meni je to idealna kontracepcija, jer nema niceg dodatnog sem sto izmeris 8x u mesecu urin.... Doduse sigurnost je 94 posto.... Ovde kosta 80 eura spravica i stapici za prva dva meseca, a posle dodje jos 10 eura mesecno stapici...
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Stara spirala (ona klasicna, bakarna) pojacava krvarenja i cini menstruaciju bolnijom. Ali Mirena, hormonska spirala, smanjuje krvarenje i cak se prepisuje zenama sa obilnim menstrualnim krvarenjem jer ih sprecava. Ne znam koliko kod nas kosta, ali ako pretrazis "Mirena" na ovom forumu naci ces dosta iskustava a i informacija o ceni. Najbolje je da se prvo raspitas kod svog ginekologa da li je preporucljivo da je ti koristis pa onda i da se raspitas o tome koliko kosta da se stavi a koliko i sama Mirena. Samo bih jos napomenula da je jako bitno da Mirenu stavlja ginekolog koji je iskusan bas u stavljanju te spirale - mnogim zenama je ispala kad nije bila dobro postavljena. Cak i ginekolog koji ima dosta iskustva generalno moze da nema iskustva sa ovom novom spiralom, tako da se treba dobro raspitati.
Empress
Stalni član
Stalni  član

Post od Empress »

Hvala vam svima za odgovore, stvarno.
Za dva dana zavrsavam kutiju Diane 35, a sledecu necu ni da zapocinjem.
Raspitacu se o Mireni i konsultovacu doktorku, a do tada cu vec smisliti neki alternativni vid kontracepcije.
ako nekome padne jos nesto na pamet, slobodno me obavestite :)
Empress
Stalni član
Stalni  član

Post od Empress »

Zdravo, again.
Imam mali problem, i mada još uvek nisam zabrinuta, volela bih da čujem vaša mišljenja.
Dakle, prestala sam sa upotrebom Diane 35 i ovo je prvi mesec (novembar na decembar) kako nisam na piluli.
Kako mi je seksualni nagon po prestanku upotrebe pilule naglo skočio, imala sam nekoliko nezaštićenih odnosa (iako smo, naravno, išli metodom coitus interruptus (dakle, prekid odnosa pred ejakulaciju), opet je nezaštićeno).
Elem, pre nedelju dana je trebalo da dobijem menstruaciju, a od nje još uvek ni traga ni glasa.
Je li moguće da je neka hormonska stvar u pitanju? Sa pilulom sam ionako počela zbog povišenog prolaktina, možda su mi opet hormoni poludeli?
Ako se još nedelju dana ništa ne desi svakako planiram da odem kod ginekologa, ali sam za sada samo želela da pitam imam li razloga za ozbiljnu zabrinutost.
Hvala unapred. :wink:
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Nezasticen odnos (pogotovo prekinuti snosaj) se ne zove bez razloga nezasticen. Pisali smo 100 puta o tome, da muskarac i u samom toku odnosa bez da ejakulira moze da ima sasvim dovoljno spermatozoida da se desi oplodnja. Uradi test posto ti vec kasni trebalo bi da je vec sasvim pouzdan.
Odgovori