kvržica u dojci-molim pomoć

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
bobecko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 08, 2008 8:01 am

kvržica u dojci-molim pomoć

Post od bobecko »

Izvinjavam se što otvaram novu temu, ali nisam znala gdje da ubacim ovaj moj post. Od ovog što sam pročitala nigdje mi se ne uklapa.
Jako sam uspaničena :oops: i MOLIM neko stručno lice da mi odgovori!

Imam 32 godine, nisam imala trudnoće tako da nisam ni dojila. U porodičnoj anamnezi nema bilo kakvih patoloških promjena na dojkama.
Prije sedam dana sam napipala kvrzicu u donjem dijelu dojke koja je u prva dva dana bila jako bolna na dodir, a zatim se bol povukao, ali se kvrzica ne smanjuje. Ranije nisam nikada ništa napipala, a obzirom da mi grudi nisu jako razvijene to bih vjerovatno osjetila.

Jucer sam bila na ultrazvucnom pregledu i nalaz je slijedeci:

Lijevo, u DMK ovalno hipoehogeno ostro konturisano podrucje precnika oko 15 mm.
Aksile bez uvecanih i-ili patoloski izmjenjenih LN.
Konsultovati hirurga.
Kontrola za jedan mjesec.

Molim Vas da mi odgovorite sta je, po Vasem misljenju, u pitanju?
Zasto moram kod hirurga? Da li ce biti potrebna neka intervencija?
Zasto kontrola za mjesec dana?? (obicno se ide na kontrolu na 3 ili 6 mjeseci pa i duze)

Unaprijed hvala na odgovoru!
Yve
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 10:53 am

Re: kvržica u dojci-molim pomoć

Post od Yve »

Bez panike!!! Može da bude cista, fibroadenom ili nešto tome slično. Ima puno tema ovde na forumu koje mogu da ti pomognu pa da ne bih ponavljala:
http://www.doktor.rs/forum/onkologija/c ... om#p256669
http://www.doktor.rs/forum/onkologija/c ... om#p256669
http://www.doktor.rs/forum/onkologija/d ... om#p235899
bobecko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 08, 2008 8:01 am

Post od bobecko »

Mnogo vam hvala na odgovoru i linkovima. Već sam to bila pročitala.
I dr mi je, kada je radio UZV, rekao da nema razloga za paniku, ali mi je sumnjivo zašto nije napisao ili rekao šta je u pitanju. Napisao je samo "hipoehogeno oštro konturisano područje". Znači, nije precizirao da li je riječ o fibroadenomu, cisti ili nečem drugom. Interesuje me šta je u pitanju! :roll: Valjda je mogao vidjeti.
Znam da je stres jedan od glavnih "okidača" kod većine bolesti, ali jednostavno ne mogu više da se borim protiv stresa i da govorim sebi ma nije to ništa. Samo želim da znam šta je u pitanju.
Strah me je zašto je zakazao kontrolu za tako kratak period ako već nije ništa ozbiljno.
Hvala još jednom!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Sa ovim nalazom odmah se javite lekaru opste prakse da vas uputi onkologu ili hirurgu na pregled!

Sta god da je u pitanju bolje je da to sto pre reshite!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
AlekTom
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 04, 2010 11:08 am

Post od AlekTom »

Kada lekar dijagnosticar napise "hipoehogeno oštro konturisano područje" na UZ pregledu, ne izjasni se da li je rec o cisti, adenomu, fibromu, i zakaze brzu kontrolu, znaci da nije siguran u svoj nalaz (tj u sebe). Sam opis promene govori u prilog benigne promene, nista maligno najcesce nije ostro konturisano.
Na vasem mestu bih ponovio u narednih par dana UZ pregled kod drugog dijagniosticara (raspitajte se malo ko ima dobru praksu), i u zavisnosti od nalaza poseta hirurgu. Mamografija (obzirom na godine) dolazi u obzir ako na UZ i klinickom pregledu kod hirurga nalaz nije jasan, kao i eventualno magnetna rezonanca dojki kao poslednja stepenica u dijagnostici.
Odgovori