Kako hirurški rešiti problem duodenogastričnog refkuksa

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
zoccy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 20, 2009 2:44 pm

Kako hirurški rešiti problem duodenogastričnog refkuksa

Post od zoccy »

Imam 31. godinu i dijagnozu GERB i hronični gastroduodenitis. Negde nakon operacije funduplikacije po Nisenu pojavio se problem duodenogastričnog refluksa tj. insuficijentnog pilorusa te stalnog vraćanja žuči u želudac. Zbog toga sluznica želuca ne zaceljuje (hiperemična) i imam velikih problema zbog toga(prevelika osetljivost na hranu i bolovi). Pošto lekovi gotovo i da ne pomažu više (visoka doza IPP protiv kiseline i sukralfat za oblogu sluznice - takođe probao apsolutno sve druge gastro lekove) interesuje me da li postoji hirurški način da se taj problem reši, a da to ne podrazumeva uklanjanje polovine želuca zaje4dno sa duodenumom,negde u Srbiji ? Naime, bio sam na ins. za dig. bolesti u Bg. i tamo su mi razmatrali to kao jedinu mogućnost, ali odbili da urade jer je to previše ozbiljan zahvat. Čitao sam da postoji i operacija preusmeravanja žučno-pankreasnih vodova ali bez odstranjivanja želudačnog dela. H. pilori infekciju nemam i po logici bi gastritis zacelio da nema vraćanja žuči. US abdomena pokazuje presavijenu žučnu kesu.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: Kako hirurški rešiti problem duodenogastričnog refkuksa

Post od MACHINE »

Sto se tice ove problematike obratite se u KBC Zemun ass.mr.sci.med.dr Predrag Dugalic. To je sada centar za obuku i primenu metoda RF ablazije za Jugoistocnu Evropu
jovpek
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 06, 2008 1:10 pm

Post od jovpek »

I ja sam operisao HH, laparoskopski. 5, odeljenje. Inace imam 30 god. Ono sto mi je zaostao problem je hipotonicni i elongiran zeludac. On mi pravi probleme, operacija je 95% uspela, gotovo da nemam refluks, jedino mi vazduh iz takvog zeludca i pojacana kislelina prave problemcice u odnosu na ranije. Inace i ja imam preosetljiv zeludac jer gotovo sve sto pojedem smeta mi u vecoj ili manjoj meri, gotovo da nema namirnice koju podosim ok.

Lek Sukralfat, koji si naveo si nasao u apoteci i na ciji savet? Posto sam ja do pre par dana pio bicit, ali moram da pravim pauzu, posto se ne preporucuje duza primena od mesec dana. Zeleo bih da cujem tvoje misljenje i iskustvo vezano za operaciju. Mozes mi pisati na mail [email protected] tj. mozes mi ostaviti tel, pa bih te zvao. Unapred hvala.
AZRA30
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 21, 2010 12:43 pm
Kontakt:

Post od AZRA30 »

zoccy napisao:Imam 31. godinu i dijagnozu GERB i hronični gastroduodenitis. Negde nakon operacije funduplikacije po Nisenu pojavio se problem duodenogastričnog refluksa tj. insuficijentnog pilorusa te stalnog vraćanja žuči u želudac. Zbog toga sluznica želuca ne zaceljuje (hiperemična) i imam velikih problema zbog toga(prevelika osetljivost na hranu i bolovi). Pošto lekovi gotovo i da ne pomažu više (visoka doza IPP protiv kiseline i sukralfat za oblogu sluznice - takođe probao apsolutno sve druge gastro lekove) interesuje me da li postoji hirurški način da se taj problem reši, a da to ne podrazumeva uklanjanje polovine želuca zaje4dno sa duodenumom,negde u Srbiji ? Naime, bio sam na ins. za dig. bolesti u Bg. i tamo su mi razmatrali to kao jedinu mogućnost, ali odbili da urade jer je to previše ozbiljan zahvat. Čitao sam da postoji i operacija preusmeravanja žučno-pankreasnih vodova ali bez odstranjivanja želudačnog dela. H. pilori infekciju nemam i po logici bi gastritis zacelio da nema vraćanja žuči. US abdomena pokazuje presavijenu žučnu kesu.
Ja imam takodje 31 godinu i dijagnozu bilijarni reflux i kaskadni zeludac.Nakon operacije zuci meni se pojavio problem bilijarnog refluxa i meteorizma...zbog cega imam velikih problema (prvenstveno sa otezanim disanjem,a zatim su tu i mucnine,vrtoglavice,nadutost,i opsta iscrpljenost)...Od lijekova sam probala puno toga (pylomid,reglan,ranitidin,controloc,pankreatin,rupurut,rudakol,salofalk,espumisan,questran,apaurin,xanax,lexilium...itd...)
Takodje moram napomenuti da imam i dg Kronove bolesti koju je potvrdio ph nalaz crvuljka...(imala sam op slijepog crijeva prije 3,5 god)...ali nikad nisam imala apsolutno nikakvih problema sa Kronom...osjecala sam se potpuno zdravo dok nisam operisala zuc...
Mene zanima (obzirom da sam iscrpila sve mogucnosti i da vec 8 mjeseci poslije operacije zuci muku mucim sa otezanim disanjem i svim ovim simptomima)...zanima me sve o ovom zahvatu (kako i gdje se radi...zoccy je naveo da je cuo za op preusmjeravanja zucno-pankreasnih sokova...ja iskreno prvi put cujem za ovo)...
Dakle obzirom na moje postoperativne komplikacije op zuci (bilijarni reflux,otezano disanje,mucnine itd...) ja vise nisam u stanju da disem a kamoli sta vise...grozno se osjecam i vecina doktora kod kojih sam bila jednostavno nece da me slusaju/ili mi ne vjeruju pa moje probleme prepisuju psihi sto uopste nije tacno...
Moj najgori simptom poslije op zuci je otezano disanje koje po mom misljenju moze biti ili od bilijarnog refluxa ili od meteorizma/pretjerane nadutosti...sto kao posljedicu ima vrtoglavice i bilijarni reflux...
Citala sam ovaj post pa sam dosla do zakljucka da bi mozda operacija mogla rijesiti moje probleme...to mi je jos ostalo kao neka nada ili mogucnost...isto tako ne znam nikog ko je imao ovu op i koja je uspjesnost???
temporary
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 4:34 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od temporary »

Da li moze neko na pp da mi kaze gde ste se operisali?
Posto,ja nisam uspeo da nadjem kliniku koja radi laporoskopsku operaciju...
AZRA30
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 21, 2010 12:43 pm
Kontakt:

Post od AZRA30 »

nema odgovora???
Odgovori