Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
SLEPILO – čak 30% svih slučajeva su oboleli od dijabetesa
MOŽDANI UDAR - 2 puta veći rizik kod obolelih od dijabetesa
INFARKT MIOKARDA - svaki drugi pacijent sa dijabetesom umire od oboljenja krvnih sudova
OŠTEĆENJE BUBREGA - 40% svih dijaliziranih pacijenata ima dijabetes
OŠTEĆENJE PERIFERNIH NERAVA - 70% obolelih od dijabetesa ima oštećenja nervnog sistema
GANGRENA STOPALA - 2 od 3 osobe kojima je izvršena amputacija imaju dijabetes
Nije mi uopste prijatno kada procitam ovako nesto.Daj utesite me bar malo...
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE!
Jedino resenje, ili uteha ako hoces, su secer pod kontrolom i sto vise prakticnih saznanja o dijabetesu. Ako ne budes uspela penovima, tu je insulinska pumpa. A za "praktikalije" sam ti i ja sa svojih 30 god. "staza" na raspolaganju. Naravno, budi na forumu i citaj nas sajtic
Nisam bas pristalica pumpi, a i dobro mi ide sa penom
Pa posto sam ja dijabeticar dve godine, nadam se da ce pronaci neko trajno resenje(kao ona vakcina na primer) a da do tad, nadam se, ne dodje do ovih komplikacija.
Ne znam za vas, ali ja ne vidim sebe dozivotno kao dijabeticara.Hej pa ovo je XXI vek, smislice oni vec nesto.
Bas sam optimista, zar ne?!
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE!
Eh, zaboravih da vas pitam, posle koliko godina se otprilike javljaju komplikacije ?
Ne treba zaboraviti da se ta statistika zasniva na slucajevima pracenim od 60-ih pa na ovamo. Danas je terapija mnogo bolja i znanje mnogo vece, tako ne treba da se brines previse. Uostalom, ako svaki dan covjek mora da misli na to sta ce biti kroz 10-15-30 godina.. ebes takav zivot. Ionako moze da te auto pregazi na pjesackom, pa dzaba onda i dijabetes i sve
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Ja sam takodje u pocetku jako puno razmisljala o svim tim crnim statistikama u vezi dijabetesa... Moja najveca uteha je u tome, kao sto i BoJJo kaze, sto niko ne spominje period na koji se statistike odnose. Naime, ranije su se koristili insulini zivotinjskog porekla, a danas humani, pri cemu je razlika drasticna. Osim toga, ranije nije bilo ni samokontrole, ni svakodnevnog merenja, vec jednom u mesec dana, a intenzivirane terapije nije ni bilo...
Najveca uteha je u tome da ce zaista u dogledno vreme (5-10god.) najzad obelodaniti lek za dijabetes, jer ja sam ubedjena da on vec postoji, ali da se mocnicima ne isplati jos uvek da ga "puste"... Al ajde, necemo o teoriji zavere...
Nije teorija zavere, ali ima istine u tome. Ono sto ja pamtim u zadnjih 30 godina bolje da ne znate! Jedino u sta verujem su stem celije, pa eto nama Leskovca...
Jedino u sta verujem su stem celije, pa eto nama Leskovca... [/quote]
Kakve veze ima Leskovac sa stem celijama?
Da li si cula za dr Miodraga Stojkovica koji radi na stem celijama i otvara svoju kliniku tamo? U prvo vreme ce se baviti vestackom oplodnjom, ali je u svetu vec godinama u timovima koji se bave stem celijama i moze da se desi da se u buducnosti radi i kod nas.
Naravno da sam cula, ali nije mi bilo poznato da ce u Leskovcu otvoriti kliniku ili sta vec.
Bila bih najsrecnija osoba na svetu, kada bi mu to zaista uspelo