Komplikacije...

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
halle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 12:39 am

Komplikacije...

Post od halle »

SLEPILO – čak 30% svih slučajeva su oboleli od dijabetesa

MOŽDANI UDAR - 2 puta veći rizik kod obolelih od dijabetesa

INFARKT MIOKARDA - svaki drugi pacijent sa dijabetesom umire od oboljenja krvnih sudova

OŠTEĆENJE BUBREGA - 40% svih dijaliziranih pacijenata ima dijabetes

OŠTEĆENJE PERIFERNIH NERAVA - 70% obolelih od dijabetesa ima oštećenja nervnog sistema

GANGRENA STOPALA - 2 od 3 osobe kojima je izvršena amputacija imaju dijabetes

Nije mi uopste prijatno kada procitam ovako nesto.Daj utesite me bar malo... :cry:
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE! :)
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Imam ostecenje nerava...33g sam dijabeticar, zakljuci sama
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jedino resenje, ili uteha ako hoces, su secer pod kontrolom i sto vise prakticnih saznanja o dijabetesu. Ako ne budes uspela penovima, tu je insulinska pumpa. A za "praktikalije" sam ti i ja sa svojih 30 god. "staza" na raspolaganju. Naravno, budi na forumu i citaj nas sajtic :wink:
halle
Novi član
Novi član

Post od halle »

Nisam bas pristalica pumpi, a i dobro mi ide sa penom :P
Pa posto sam ja dijabeticar dve godine, nadam se da ce pronaci neko trajno resenje(kao ona vakcina na primer) a da do tad, nadam se, ne dodje do ovih komplikacija.
Ne znam za vas, ali ja ne vidim sebe dozivotno kao dijabeticara.Hej pa ovo je XXI vek, smislice oni vec nesto. :P
Bas sam optimista, zar ne?! :wink:
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE! :)
halle
Novi član
Novi član

Post od halle »

Eh, zaboravih da vas pitam, posle koliko godina se otprilike javljaju komplikacije ? :-?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ne treba zaboraviti da se ta statistika zasniva na slucajevima pracenim od 60-ih pa na ovamo. Danas je terapija mnogo bolja i znanje mnogo vece, tako ne treba da se brines previse. Uostalom, ako svaki dan covjek mora da misli na to sta ce biti kroz 10-15-30 godina.. ebes takav zivot. Ionako moze da te auto pregazi na pjesackom, pa dzaba onda i dijabetes i sve :)
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Ja sam takodje u pocetku jako puno razmisljala o svim tim crnim statistikama u vezi dijabetesa... Moja najveca uteha je u tome, kao sto i BoJJo kaze, sto niko ne spominje period na koji se statistike odnose. Naime, ranije su se koristili insulini zivotinjskog porekla, a danas humani, pri cemu je razlika drasticna. Osim toga, ranije nije bilo ni samokontrole, ni svakodnevnog merenja, vec jednom u mesec dana, a intenzivirane terapije nije ni bilo...
Najveca uteha je u tome da ce zaista u dogledno vreme (5-10god.) najzad obelodaniti lek za dijabetes, jer ja sam ubedjena da on vec postoji, ali da se mocnicima ne isplati jos uvek da ga "puste"... Al ajde, necemo o teoriji zavere...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nije teorija zavere, ali ima istine u tome. Ono sto ja pamtim u zadnjih 30 godina bolje da ne znate! :D Jedino u sta verujem su stem celije, pa eto nama Leskovca... :wink:
halle
Novi član
Novi član

Post od halle »

Jedino u sta verujem su stem celije, pa eto nama Leskovca... [/quote]
Kakve veze ima Leskovac sa stem celijama? :(
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da li si cula za dr Miodraga Stojkovica koji radi na stem celijama i otvara svoju kliniku tamo? U prvo vreme ce se baviti vestackom oplodnjom, ali je u svetu vec godinama u timovima koji se bave stem celijama i moze da se desi da se u buducnosti radi i kod nas.
halle
Novi član
Novi član

Post od halle »

Naravno da sam cula, ali nije mi bilo poznato da ce u Leskovcu otvoriti kliniku ili sta vec. :-?
Bila bih najsrecnija osoba na svetu, kada bi mu to zaista uspelo :lol:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Naravno, kao i mnogi! :D Nista, bodricemo ga kao i do sada! Imas negde temu na forumu i o njemu, mozes i da mu pises, covek je SUPER!!
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Doktor stiže u septembru!!! Moraćemo svi grupno da ga posetimo!!!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Super! Organizovacemo se nekako, kao i prosli put! :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori