Dijareja i visoka temperatura

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Till
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 10, 2010 1:57 am

Dijareja i visoka temperatura

Post od Till »

Imam problem, tj. moja majka( ima 59 god). Pre otprilike mesec dana dobila je dijareju (koja je jako "vodena"), šta god da pojede, sve odmah biva izbačeno napolje... Pre otprilike 10 dana krenula je visoka temperatura, koja varira u toku dana (od 37.5 pa sve do 38.8 koje smo kući izmerili, jedino se spušta od Panadola). Oseća slabost, izgubila je apetit, smanjila težinu (sa 61kg na 56kg), ima veliki puls (od 90 pa sve do 120 u mirovanju)
Dala je krv i stolicu i kod nalaza krvi povećane vrednosti su WBC 15.8, GRN 11.4, ALI 41, GLU 7.70, dok je smanjena UREA 2.4 i Fe 6.0.
Rezultati stolice su bili normalni, tj u bakteriološkom nalazu piše da je izolovana normalna crevna flora i da Clostridium difficile nije izolovan.
Posle svega ovoga dobili smo uput kod gastroenterologa, koji je rekao da se krene sa dijetom (bez mleka, crvenog mesa, kafe...), prepisao joj lekove protiv dijareje, da bi se uradila kolonoskopija!
Međutim, večeras je opet imala visoku temperaturu (38.8) odveli smo je u Hitnu, gde joj je dežurni lekar izmerio 39.5 temp. i 120/90 pritisak i opet nas je poslao na infektivno, gde su rekli da ništa nije nađeno i da oni nisu sada zaduženi za nas, da bi nas sa infektivnog opet poslali kod gastroenterologa.
Pitam vas šta bi od ovih simptoma moglo da se "nasluti", niko nam ništa ne govori konkretno, dok mi majka svakim danom sve više propada! Kakva bi dijeta konkretno trebala da se drži, koji lekovi da se uzimaju, da li bi trebala da primi infuziju... Naravno, kao što i pretpostavljate, plašim se najgoreg, najviše kancera debelog creva, nadam se da grešim.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Dijareja i visoka temperatura

Post od quincekap »

Ja nisam lekar,ali dok cekate kolonoskopiju,nek privatno uradi analizu stolice na sve moguce: Candidu,parazite,amebe,djardiju,odnosno protozoe.Ili uzmite uput od lekara opste prakse ako ste iz Bg-a. Jel ima bolove u zelucu,mucnine?
Nek odradi kolonoskopiju sto pre,a ako nesto nadju ne vredi se plasiti,nego biti jak i boriti se!Takva nam je sudbina.
Nek uradi UZ abdomena.Da se vide zucni putevi,pankreas.
Mozda je u pitanju neki parazit,ako vec nije bakterioloski nesto izolovano: Sigela,Salmonela,itd.
Ne znam da li temperatura ide uz kancer,mozda u poodmakloj fazi,ali dok se ne uradi kolonoskopija nista ne moze da se kaze.Mislim da temperatura ide uz ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.Obavezno nek urade biopsiju creva i za nju je bolje da trazi pod anestezijom.
Kad bude praznila creva,posto ce oni kazu da treba da uzme nekoliko kesica Fortransa,nek im kaze da vec ima prolive jer uopste nema potrebe da popije 4 litre.Mislim da ce biti dovoljne i 2.Nek par dana pre kolonoskopije (dan,dva) bude na laganoj hrani:caj,supa,bareno.
Nadam se da sam bar malo pomogla.I drzite se.I mi imamo probleme sa kojima zivimo vec mesecima i borimo se.
Probiotike moze slobodno.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

quincekap napisao:Ja nisam lekar,ali dok cekate kolonoskopiju,nek privatno uradi analizu stolice na sve moguce: Candidu,parazite,amebe,djardiju,odnosno protozoe.Ili uzmite uput od lekara opste prakse ako ste iz Bg-a. Jel ima bolove u zelucu,mucnine?
Nek odradi kolonoskopiju sto pre,a ako nesto nadju ne vredi se plasiti,nego biti jak i boriti se!Takva nam je sudbina.
Mozda je u pitanju neki parazit,ako vec nije bakterioloski nesto izolovano: Sigela,Salmonela,itd.
Ne znam da li temperatura ide uz kancer,mozda u poodmakloj fazi,ali dok se ne uradi kolonoskopija nista ne moze da se kaze.Mislim da temperatura ide uz ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.Obavezno nek urade biopsiju creva i za nju je bolje da trazi pod anestezijom.
Kad bude praznila creva,posto ce oni kazu da treba da uzme nekoliko kesica Fortransa,nek im kaze da vec ima prolive jer uopste nema potrebe da popije 4 litre.Mislim da ce biti dovoljne i 2.Nek par dana pre kolonoskopije (dan,dva) bude na laganoj hrani:caj,supa,bareno.
Nadam se da sam bar malo pomogla.I drzite se.I mi imamo probleme sa kojima zivimo vec mesecima i borimo se.
Svaka čast za odgovor, ja kao lekar nemam ništa da dodam! :D
Till
Novi član
Novi član

Post od Till »

quincekap napisao:Ja nisam lekar,ali dok cekate kolonoskopiju,nek privatno uradi analizu stolice na sve moguce: Candidu,parazite,amebe,djardiju,odnosno protozoe.Ili uzmite uput od lekara opste prakse ako ste iz Bg-a. Jel ima bolove u zelucu,mucnine?
Hvala ti puuuuno, pomogla si mi dosta! Danas smo bili do bolnice, poslali su nas prvo na rentgen, na snimanje abdomena, gde su zaključili da postoje gasovi u crevima. Posle toga smo odneli snimak kod hirurga, koji je rekao da što se tiče snimka sve je OK. Posle toga smo se vratili na gastroenterologiju, gde su joj dali infuziju, ponovo su odradili test krvi i stolice, kod krvi je sad povećan i broj trombocita, dok je stolica negativna... Doktorka je u nalazu napisala da sumnja na ulcerozni coilitis, i odredila joj da od sutra leži nekoliko dana u bolnici, da se pripremi za kolonoskopiju...
Ne oseća baš veliku mučninu, s vremena na vreme...Uradiću ono što si mi predložila, ali nadam se da ćemo to odraditi kod privatnika, jer sam se prilično razočarao u naše zdravstvo, sa infektivne klinike su nas bukvalno isterali, dok što se tiče doktorke opšte prakse, nije htela ni pritisak da joj izmeri a kamoli nešto drugo, dok su na gastroenterologiji ipak bili malo ljubazniji... Mene je dosta začudilo zašto su se koncentrisali samo na jednu bakteriju, a svi su nam govorili da ima simptome kandide... Inače smo iz Niša! Hvala ti još jednom, svaka podrška mi jako znači.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

Hvala i doktorki sto je pohvalila moj odgovor.Mene je muka naterala da izucavam pojedine oblasti iz medicine,mada ja medicinu volim,ali je nisam upisala zbog hemije i matematike.
Ako je u pitanju Kandida,vasa majka ce se pridruziti nesrecnoj skupini
koja se sve vise uvecava.Ja je imam u crevima vec godinu i po dana i otvorila sam post na tu temu.Ima nas dosta,pa ako otkriju da je Kandida u pitanju dacu vam savete i za nju.
Ja licno nisam imala temperaturu,neke lekare je cudilo da nisam,ali temperatura ide kod sistemskih infekcija i kad Kandida udje u krv.Moze da uradi antitela na Kandidu,ako imate para.Rade u Hexalabu i na parazitologiji,pri Mikrobioloskom fakultetu.Oni se nalaze u krugu Klinickog centra,zelena zgrada.Trebalo bi doci do 12h.
Moj savet za kolonoskopiju: OBAVEZNO TRAZITE DA URADE BIOPSIJU I NA KANDIDU! Meni su radili biopsiju i histopatolog nije nasao nista od mikroorganizama i kad sam ga pronasla i pitala kako to da nije nista nasao,a ja u stolici imam konstantno povecanu Kandidu,rekao je da to zavisi od gastroenterologa i njegovog naloga za tu analizu.
Samo su me dzabe mucili.
Till
Novi član
Novi član

Post od Till »

quincekap napisao:Hvala i doktorki sto je pohvalila moj odgovor.Mene je muka naterala da izucavam pojedine oblasti iz medicine,mada ja medicinu volim,ali je nisam upisala zbog hemije i matematike.
Ako je u pitanju Kandida,vasa majka ce se pridruziti nesrecnoj skupini
koja se sve vise uvecava.Ja je imam u crevima vec godinu i po dana i otvorila sam post na tu temu.Ima nas dosta,pa ako otkriju da je Kandida u pitanju dacu vam savete i za nju.
Ja licno nisam imala temperaturu,neke lekare je cudilo da nisam,ali temperatura ide kod sistemskih infekcija i kad Kandida udje u krv.Moze da uradi antitela na Kandidu,ako imate para.Rade u Hexalabu i na parazitologiji,pri Mikrobioloskom fakultetu.Oni se nalaze u krugu Klinickog centra,zelena zgrada.Trebalo bi doci do 12h.
Moj savet za kolonoskopiju: OBAVEZNO TRAZITE DA URADE BIOPSIJU I NA KANDIDU! Meni su radili biopsiju i histopatolog nije nasao nista od mikroorganizama i kad sam ga pronasla i pitala kako to da nije nista nasao,a ja u stolici imam konstantno povecanu Kandidu,rekao je da to zavisi od gastroenterologa i njegovog naloga za tu analizu.
Samo su me dzabe mucili.
Bila je na kolonoskopiji, gde su joj ustanovili dijagnozu colitis ulcerosa, međutim pronašli su i neku malu izraslinu na debelom crevu i moraju se sačekati rezultati biopsije... Konsultovali smo se sa nekim lekarima koji su rekli da je normalno prisustvo izraslina prilikom upala.
Hvala ti mnogo na savetima, takođe i doktorki!
ps. Da li neko može da mi kaže nešto o tim "izraslinama", šta bi smo mogli da očekujemo, s obzirom da joj je već ustanovljen colitis ulcerosa (rezultati biopsije su tek za 3 nedelje...). Hvala unapred!
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

Ništa pre biopsije.
Odgovori