Rezultati pregleda na rizik od daunovog sindroma

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
e=mc2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 04, 2010 6:35 pm

Rezultati pregleda na rizik od daunovog sindroma

Post od e=mc2 »

Pozdrav svima,

Bili smo kod naseg ginekologa. Uradio je ekspertski ultrazvuk i isli smo u laboratoriju gde smo uradili nalaze na dva hormona, prvi sam zaboravio kako se zove (rezultati su poslati direktno doktoru), dok se drugi zove PAPPA.

Ovde moram napomenuti da doktor uopste nije posebno pricljiv, sta vise, prilicno je stur na informacijama. Danas smo ga zvali da vidimo koji su rezultati.

- Dobro vece
- Dobro vece
- Mi smo ti i ti, bili smo...
- Da, rezultati su dobri, nemate razloga za brigu
- Aha, izvinite, a sta znaci dobri, mozete malo detaljnije?
- Pa, rizik je 1:7000.
- Dobro, a sta to znaci?
- To znaci da su dobri rezultati?
- Hm... Postoji li neka gradacija "dobrote"?
- Ne. Dobro, moze ovako, rizik na godine je 1:1000 a na ovo je 1:7000, to znaci 7 puta bolji rezultati nego za godine.
- 'Fala lepo.

Da li moze neko da mi gradira ovo, molim vas.
Pozdrav!
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Re: Rezultati pregleda na rizik od daunovog sindroma

Post od Zli doktor »

Rani biohemijski skrining je neinvazivna metoda prenatalnog ispitivanja na hromozomske anomalije. Vaši rezultati kažu da od 7 hiljada trudnica koje imaju istovetne rezultate kao Vi, jedna od tih žena nosi plod sa Daunovim sindromom, tj verovatnoća da je vaš plod ugrožen ovim sindromom veoma mala :)
Granični rizik je 1: 250, i ukoliko je vrednost rizika veća tj 1:249, 1:248.... 1:100,...ili 1:50..., preporučuje se invazivna dijagnostika, tj uzimanje horionskih čupica (CVS) ili malo kasnije p odove vode tj. amniocenteza(u 17-oj ili 18-oj nedelji trudnoće)...
Odgovori