Poštovani,
molim Vas da mi odgovorite.
Radila sam tumor markere jajnika CA 125 i rezultat je 5,92 U/ml.
Kao i PA II i VS II.
Molim Vas da mi kažete da li su to dobri rezultati.
Hvala
Tumor Markeri
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Tumor Markeri
Rezultat Papa i VS je ok, a za TU marker procitajte referentne vrednosti, pa cete znati da li je u tom okviru.
Hvala puno
Samo bih dodala da CA 125 nije jednostavan test za interpretaciju. Treba da se ponovi nekoliko puta u odredjenom vremenskom razmaku, jer nekada se desi da je vrednost iznad normale zbog sasvim drugih faktora (ukljucujuci i benigne ciste) a ne zbog tumora. Indikacija da nesto nije u redu je u stvari samo kada iz nekog razloga vrednost konstantno raste.
Meni je rezultat bio 5,92U/ml, a referentne vrednosti su od 2,60 do 24U/ml.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Iz svega je moguće zaključiti da je vrednost u granicama referentnih vrednosti, tj uredan. Ali me interesuje zašto se radili tumor marker? 

Obzirom da mi je mama umrla od karcinoma jajnika, a baka(mamina mama) je takodje imala karcionom jajnika s tim sto je kod nje na vreme otkriveno, ginekolog mi je rekao kako bih trebala da radim jednom godišnje tumor markere, zbog genetskih predispozicija, iako mi to niko do sad nije rekao da radim, a poznaju moju porodičnu anamnezu.
-
- Aktivan član
Hmmm,
Mnogo bolja varijanta je da redovno radite ultrazvučni pregled male karlice... na 6-12 meseci... Tumor markeri Vam i nisu tako pouzdani. Tek ako se u nekom trenutku otkrije neka promena na jajnicima, onda ima smisla uraditi i tumor markere (ima ih više)...

Mnogo bolja varijanta je da redovno radite ultrazvučni pregled male karlice... na 6-12 meseci... Tumor markeri Vam i nisu tako pouzdani. Tek ako se u nekom trenutku otkrije neka promena na jajnicima, onda ima smisla uraditi i tumor markere (ima ih više)...
Pa pravo da Vam kažem i meni je bilo čudno, ali nisam iz te struke pa rekoh da se ne mešam 

-
- Aktivan član
Eto ja sam iz te struke pa se mešam...
Pozdrav

Pozdrav