vertikalan prelom zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mimmma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 22, 2010 8:03 pm

vertikalan prelom zuba

Post od Mimmma »

Slomila sam devitalizovan zub pre jedno devet meseci,prelom je vertikalan,zub je pukao izmedju korena. Tada mi je zamenjena plomba i zub jos uvek stoji,samo mi se desni oko njega povremeno upale. Zanima me da li je moguce da se uradi krunica kako se zub ne bi skorz polomio? Moja dr je tada rekla da to ne moze jer je prelom vertikalan,sto mi je bilo logicno pa nisam nista vise pitala. Medjutim,drugi dr,koji mi je radio apikotomiju drugog zuba,kaze da krunica moze da se uradi,sto opet ima smisla jer ako zub normalno funkcionise sa plombom,zasto ne bi i sa krunom. Zanima me sta vi mislite :)
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Re: vertikalan prelom zuba

Post od studentbgd »

Iskreno ne razumem bas najbolje na sta mislite kad kazete da je zub slomljen izmedju korena. Pa cu zato dati nekoliko varijanti. Vertikalne frakture zuba su u principu frakture sa cesto nepovoljnom prognozom. Ukoliko moze da se predpostavi da je fraktura sa vestibularne (labijalne, bukalne ili narodski prednje strane) moze da se pokusa sa endodontskom terapijom. S obzirom da rendgen daje sliku u dve dimenzije razume se koliko je to tesko biti 100% siguran u takvu predpostavku. Ako je fraktura medju korenovima vise korenog zuba moze se pokusati tzv. hemisekcija dakle vadjenje jednog korena onog za koji procenimo da je osteceniji i ostavljanje drugog korena i zatim izrada nadogradnje i krunice na tom korenu naravno i ovde prognoza visi u vazduhu i ne moze da se kaze koliko ce taj jedan koren da traje. I na kraju nam na zalost ostaje ekstrakcija zuba (vadjenje) sto je jako cest slucaj kod vertikalnih fraktura (preloma) zuba.
Toliko od mene. Ovde svakako ima i iskusnijih stomatologa pa cemo nadam se cuti i njihovo misljenje.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
Mimmma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 22, 2010 8:03 pm

Post od Mimmma »

Hvala na odgovoru! Onda je kod mene u pitanju fraktura medju korenovima,na to sam mislila. Posto kako kazete,prognoza visi u vazduhu u ovom slucaju,da li je bolje onda da ostavim ovako sa plombom pa dok izdrzi ili da ipak probam sa vadjenjem jednog korena? Samo se plasim da bih u tom slucaju morala odmah da izvadim zub(ukoliko ne uspe),a ovako sa plombom bi mozda duze izdrzao. Sta mislite da je bolje?
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

U principu takav zub nema dobru prognozu, a takodje i desni koje su vam povremeno upaljene svakako nije resenje. Moze sve to da se uradi, ali pitanje je koliko je to pametno. Ako frakturna linija zahvata celu polovinu zuba najbolje je uraditi hemisekciju i iz tog razloga treba izvrsiti pregled, izanalizirati snimak i na osnovu toga doneti odluku. Nadjite stomatologa u kog cete imati poverenja.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori