Zabrinuta trudnica

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
DraganaDD
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 29, 2010 10:22 am

Zabrinuta trudnica

Post od DraganaDD »

Zdravo svima na forumu a posebno koleginicama trudnicama :)
Ja sam juce bila kod lekara i imala zakazan sistematski pregled u DZ. U 19oj sam nedelji trudnoce i doktorka mi je zakazala da radim papa test i kolposkopiju.Jako sam bila uplasena posto to do sada nisam radila ali sam cula da ne boli pa nisam toliko panicila.Na salteru su me sestre gledale zacudjeno,kako to da mi radi papa test u 19oj nedelji i vec tu sam se malo uplasila :o no,ako doktorka smatra da trebam da radim,onda ok.
Inace,imam u urinu bakterija i pisalo ja da ih je masa a pre mesec dana ih je bilo mnogo(znate kad dobijete rezultate urina,ukoliko ima bakterija ponudjeno je malo,mnogo i masa-e meni pise masa) i plus imam dosta sekreta tako da sam se mnogo plasila rezultata papa i kolposkopije.
Pregled je trajao pola sata,ja sam se toliko uplasila da su mi se noge tresle i ruke ohladile a u obrazima sam gorela :oops: doktorka je samo vikala na mene da se opustim a ja nisam mogla.Na kraju je sa onim instumentom toliko gurala i pricala da ne moze da dodje do materice i da je zavaljena ali najvise od svega me je potreslo to sto mi je rekla da svi koji se plase na kraju lose prodju,da cu da ugusim bebu ako se budem plasila porodjaja i ako budem kukala i dramila da mi niko nece prici :( Evo i sada dok pisem,ruke mi se hlade :(
Ispala mi je VI grupa a na kolposkopiji mi je videla neki polip ?? i rekla da se to javilo u trudnoci i da ce se povuci najverovatnije ali da treba da se prati.Prepisala mi je nistatin vaginalete 10 kom a pre tri nedelje sam isto oko 10 stavila.
Da li je neko imao slicno iskustvo??
Sta da radim po pitanju straha? Ja ne mogu da se iskontrolisem,dramim oko pregleda i ozbiljno razmisljam da skoknem kod psihologa na razgovor...ne znam,mnogo se uspanicim kad trebam da legnem na sto da me pregleda i stvarno sam zabrinuta kako cu onda na porodjaju. Ranije mi se desavalo da posle pregleda padnem u nesvest od straha i jedva me povrate :o kod zubara isto,rekla mi zena da treba da mi vade zivac i ja zaspala na stolici(tad sam bila 3god na faxu)inace,imam 26 god.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Zabrinuta trudnica

Post od dannina »

Ovako-najbolje je bilo da si pre trudnoce radila papa i kolposkopiju, ali sad gotovo. Moj savet je da promenis lekara! Pregled kod trudnica se maksimalno izbegava, narocito ne na silu! AKo vec imas strah od lekara, potrazi nekog malo saosecajnijeg, narocito da te pripremi za porodjaj. Bilo bi dobro da se obratis skoli za trudnice pri porodilistu, besplatna je, a mnogo znaci za psihofizicku pripremu. Za urin-uradi urinokulturu, pa ce se tacno znati sta je u pitanju.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

I moj ti je savet da promenis lekara. Ja se svaki put iznerviram kada procitam kako su kod nas lekari bahati i kako se lose odnose prema trudnicama. Cuj vikala na tebe da se opustis, nikad jos nisam cula da se vikanjem postize opustanje. A mislim te price o tome da ces da ugusis dete i slicno....boze me sacuvaj da neko radi takav posao a ne zna nista o humanosti! A pogotovo ako je lekar zena!!!! Pa ako je i jednom bila trudna zna koliko su zene osetljive i plasljive u tom stanju. Strah je normalan, pogotovo kad sve ide tako bez pravog objasnjenja. Pregled se inace ovde radi uglavnom ultrazvukom ( u ranoj trudnoci vaginalnim) a posle spolja.
Sto se tice gljivica nemoj da se uznemiravas, malo je zena koje poznajem (ukljucujuci i mene samu) da ih nije imalo u trudnoci. Izbegavaj slatkise i belo brasno (jer pospesuje rast) i koristi prepisane lekove. I moj licni savet ti je ne koristi dnevne uloske. Ovde ima da se kupi specijalna tecnost za pranje koja ima prilagodjenu kiselost trudnicama i zenama koje imaju bas takvih problema (zove se Sagella med) pogledaj imal negde kod vas da se kupi. Meni licno pomogne svaki put kad imam manji problem.
I ako mislis da ti treba neko da popricas slobodno se obrati psihologu ili toj skoli za trudnice pri porodilistu. OVde postoji tecaj pripreme i besplatan je za sve trudnice, sto mislim da je sjajno! Dal je tako i u zemlji Srbiji koja pati od bele kuge ali se prema trudnicama jos uvek ponasa tako da se vise osecaju kaznjene nego pocastvovane zbog radjanja novog zivota, ne znam....
DraganaDD
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 29, 2010 10:22 am

Post od DraganaDD »

Hvala Vam puno na odgovoru :) U 13h trebam da idem po rezultate urino kulture...zaboravila sam da napisem da sam pre mesec dana radila i da su nasli candidu.
Nisam razmisljala da menjam doktorku,mislim da trebam ipak da poradim na sebi.Svaki doktor bi se iznervirao da mu dodje uplasena trudnica i da ne moze da uradi pregled jer ona drami i iskrivi se kao paragraf! :o nije zena kriva,do mene je,priznajem :oops:
Jedva cekam da krenem u skolicu ali mislim da mi je rano jos,krece se tek od 7og meseca ako ne gresim.
Ako budete imale vremena,napisite mi i o ovo polipu nesto...bas sam zabrinuta. :cry:

Hvala vam puno!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Mislim da ti je stav pogresan. Ja ovde NIKADA ali NIKADA nisam imala iznerviranog lekara (a ni medicinsku sestru) - a pacijenata ima i ovde svakakvih kao i u Srbiji i lekari isto spadaju u losije placene u odnosu na ovdasnji standard(posto to u Srbiji uvek navode kao razlog svog ponasanja). Ali ovde se dobro znaju pacijentova prava.
Zna se da su trudnice uplasene vec i zbog ne bez razloga nazvanog drugog stanja i nema tog tvog grca koji bi u mojim ocima opravdao tvoju doktorku. A pogotovo ne bilo kakvo grublje pregledanje trudnice (sta bi radila da je to izazvalo neke probleme a moglo je????) A tek komentar sa gusenjem deteta.....katastrofa. Imam puno iskustva sto se tice i srpskih i nemackih lekara i neverovatno je da u istim situacijama potpuno razlicito reaguju. OVde ce lekar da te smiri i da ti objasni sve, a tamo ce da se izdere i da jos tebe okrivi za sve.
Ja znam sta bih ja uradila da sam na tvom mestu, no, naravno tvoja trudnoca tvoja odluka!
Naravno, da me ne shvatis pogresno ne generalizujem sve lekare i mislim da i u Srbiji ima dobrih, strpljivih i humanih dr. koji savesno rade svoj posao.
Na zalost o polipu ne mogu nista da ti kazem.
Ovde se u skolu za trudnice krece od dvadesete nedelje.
cekalica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 23, 2010 5:23 pm

Post od cekalica »

Kakva god da si pa i nemoguca na pregledu,yakva si i ona treba da uradi sve sto je u njenoj moci da ti pomogne.Za mene je ona jedno bolesno bezobrazno stvorenje,da se na mene neko izdere ili sta vec mislim da bi u najmanju reku znao ceo dom zdravlja,pa bi ona videla kako ce se ponasati ubuduce.Niko nju nije terao da bude lekar,pa i da jeste to tebe ne treba da zanima,ti si disla na pregled kod normalnog ljudskog bica,a naisla ni kriva ni duzna na jednu svraku,koja treba da se leci :evil:
Odgovori