prestala sam piti pilule u maju i prvu menstruaciju posle toga sam dobila posle 15 sedmica. sad bih htela ponovo poceti sa pilulama jer su pocele akne da mi se vracaju i da bi mi se ciklusi sredili. Smem li poceti da ih pijem u sred ciklusa ili mora biti bas prvi dan menstruacije? Ne bih volela da ponovo cekam 50-60 dana da dobijem, htelabih da regulisem ovo sto pre. Ima li neko neki savet, da li mozda da uzmem tablete za izazivanje ciklusa pa onda da pocnem sa kontraceptivnim ili mogu odmah poceti sa pilulama? Znam da zastita nece biti potuna ako se ne pocne prvog dana ciklusa ali to mi nije najbitnije, uvek koristim i dodatnu zastitu. Molim za savet.
Pozdrav
problem sa ciklusom
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Re: problem sa ciklusom
Pilule ne treba uzimati na svoju ruku, znaci samo na recenpt. Zasto si prestala sa uzimanjem? Da li je bilo nekih nuspojava?
U svakom slucaju, pilule mogu da pocnu da se piju bilo kog dana ciklusa, kako i pise u uputstvu, samo sto pocnu da deluju brze kao kontraceptiv (mislim posle sedam tableta) ako se uzmu prvog dana menstruacije nego ako se uzmu u sredini ciklusa (u tom slucaju, ako se dobro secam, mora da se koristi neki drugi kontraceptivni metod do pocetka sledeceg pakovanja).
U svakom slucaju, pilule mogu da pocnu da se piju bilo kog dana ciklusa, kako i pise u uputstvu, samo sto pocnu da deluju brze kao kontraceptiv (mislim posle sedam tableta) ako se uzmu prvog dana menstruacije nego ako se uzmu u sredini ciklusa (u tom slucaju, ako se dobro secam, mora da se koristi neki drugi kontraceptivni metod do pocetka sledeceg pakovanja).
Prestala sam kao da bi npravila pauzu, endometrijum mi se jako bio istanjio pa su mi ciklusi bili oskudni. Ali otkako sam prestala vratile su mi se akne, ciklusi se skroz poremetili, nikad ne znam kad cu dobiti a i kad dobijem jedva sastavi 2 dana. Sto se tice kontracepcije, uvek koristim kondom, tako da mi to nije na prvom mestu. Ali, zar nije bilo da ako pocnu da se piju 1. dana ciklusa zastita pocinje odmah, a ako se piju nekog drugog dana onda zastita pocinje posle 7 dana?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ako vam posle uzimanja tih pilula(niste rekli koje) nije bolje, onda se posavetujte sa ginekologom da vam eventualno izmeni terapiju. Obicno se menstruacije bas regullisu uzimanjem pilula, a to kod vas nije slucaj. Najbolje ih je uzimati prvog dana ciklusa i tokom te prve kutije, a prve nedelje obavezno, koristi se dodatna zastita.
Takodje, smanjenje endometrijuma (i samim tik krvarenja) je normalna funkcija kontraceptivne pilule - ona se nekad bas i prepisuje zenama koje imaju obilna krvarenja iz tog razloga. Postoje pilule koje potpuni prekinu mesecno krvarenje, ili smanje broj ciklusa na cetiri godsinje, i one nemaju vise nuspojava niti su manje "zdrave" od ovih obicnih koje izazivaju krvarenje svakog meseca. Za to mesecno krvarenje ne postoji medicinska indikacija, ono je zamisljeno kad su pilule pocele da se prozivode, jer su lekari mislili da ce zene teze prihvatiti pilule ako nema iluzije da je ciklus "normalan", odnosno ako nema mesecnog krvarenja. Sve u svemu - prestanak krvarenja na piluli nije indikacija da se terapije prekine i, sudeci po povratku simptoma, trebalo bi da odes opet ginekologu i posavetujes se.