Znam da ne treba lekove uzimati na svoju ruku, ali isto tako znam da stomatolog nece nista raditi dok je mesto rada pod upalom.....
Sta preporuciti odraslom pacijentu kome je natekao obraz i deformisalo se lice, a u pitanju je stomatoloski problem koji nije saniran na vreme?
Koji antibiotik da kupi na svoju ruku?, pa cu da ga saljem kod stomatologa....makar isli zajedno!
Sta uzeti od lekova?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Re: Sta uzeti od lekova?
Ako Vam stomatolog kaze da nece da radi pod upalom onda promenite stomatologa. Ali ipak probajte jos jednom kod istog. Kako ste opisali verovatno postoji neki apsces usled oboljenja zuba. Potreban je pregled i incizija apscesa ukoliko je apsces zreo da bi se evakuisao gnoj i doveo kiseonik u apsces. Zatim treba se pobrinuti za zub uzrocnik , najcesca terapija je svakako vadjenje i onda ordinirati antibiotike. Zbog stanja u kom se osoba nalazi ja vam necu preporucivati antibiotike , iz prostog razloga sto ovo nije nesto sto treba sami da lecite, i sto ne zelim da samo lecenjem pogorsate situaciju. Ipak je otok obraza sa vidnom deformacijom lica pogotovu onom koju moze da primeti lajk nesto sto zahteva pregled oralnog ili maksilofacijalnog hirurga. Pa cu Vas zato uputiti da se istom javite pod hitno. Antibiotike ce svakako prepisati onaj ko pacijenta bude pregledao.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Nekoliko puta je vec pisano o ovakvim problemima. Necete problem resiti antibioticima, a isto tako u 21. veku se radi i pod upalom ako postoje indikacije za to. Dakle hladne obloge na obraz i sutra odmah kod oralnog hirurga. Moj topao savet vam je da se ne igrate sa apscesima prostora lica.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 04, 2006 3:50 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
@milanche_srb
@studentbgd
Kao prvo hvala, ali ja to vec znam
Problem je naterati tog nekog da ode stomatologu, a tesko mi da gledam kako su mu/joj druge stvari u zivotu prece......... dobar izgovor para vredi
Ako ne kazem sta da popije bice kometar da necu da kazem... pa me je zanimalo ono najredje misljenje tj sta uzetin na svoju ruku
@studentbgd
Kao prvo hvala, ali ja to vec znam

Problem je naterati tog nekog da ode stomatologu, a tesko mi da gledam kako su mu/joj druge stvari u zivotu prece......... dobar izgovor para vredi

Ako ne kazem sta da popije bice kometar da necu da kazem... pa me je zanimalo ono najredje misljenje tj sta uzetin na svoju ruku

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Razumem ja i vas i tu osobu, ali ponavljam da uzimati antibiotik nije nesto sto ce resiti ovaj problem.
Jednostavno morate objasniti toj osobi da mora otici kod doktora ako zeli da resi svoj problem. U suprotnom postoje 2 opcije, od kojih je jedna da apsces krene da se siri u razlicite pravce i zahvata ostale prostore lica, izazivajuci flegmonu koja je pracena teskim opstim stanjem i obaveznom hospitalizacijom, a da ne pricamo mogucnost sirenja unutar lobanje gde moze doci do tromboze kavernoznog sinusa, apscesa mozga, ili sirenja prema sredogrudju izazivajuci akutni gnojni medijastinitis. Ovakva stanja prati visoka smrtnost. Druga opcija je da mu izadje fistula na licu kroz koju ce se gnoj sam drenirati i cime ce na neki nacin biti spasen nekih komplikacija, ali problem je sto ce ostati vidljiv oziljak.
Znate, dok je apsces lokalizovan samo u ustima, iznad zuba, to nije problem...ali ako pukne pokosnica i krene sirenje u meka tkiva lica onda tu imamo problem koji mora hitno da se resi. Ja vaseg prijatelja ne mogu da vidim, niti da znam u kojoj je on fazi, ali sama hronologija ide ka tome da do spontanog poboljsanja nece doci, vec samo do pogorsanja. Desava se da se lekovima malo smiri, ali uskoro ce opet da bukne. Neka uzima amoksicilin na 8 sati ako nije alergican na penicilin i obavezno hladne obloge, ali jos jednom vam kazem da mora sto pre otici da se to resi, jer sto se gnoj vise prosiri teze je za zbrinjavanje, u smislu pravljenja reza, aplikacije drena i slicno. Ukoliko dodje do naglog pogorsanja, sa visokom temperaturom, oticanjem poda usta, donjeg kapka i slicno, bez pogovora odmah kod doktora.
Jednostavno morate objasniti toj osobi da mora otici kod doktora ako zeli da resi svoj problem. U suprotnom postoje 2 opcije, od kojih je jedna da apsces krene da se siri u razlicite pravce i zahvata ostale prostore lica, izazivajuci flegmonu koja je pracena teskim opstim stanjem i obaveznom hospitalizacijom, a da ne pricamo mogucnost sirenja unutar lobanje gde moze doci do tromboze kavernoznog sinusa, apscesa mozga, ili sirenja prema sredogrudju izazivajuci akutni gnojni medijastinitis. Ovakva stanja prati visoka smrtnost. Druga opcija je da mu izadje fistula na licu kroz koju ce se gnoj sam drenirati i cime ce na neki nacin biti spasen nekih komplikacija, ali problem je sto ce ostati vidljiv oziljak.
Znate, dok je apsces lokalizovan samo u ustima, iznad zuba, to nije problem...ali ako pukne pokosnica i krene sirenje u meka tkiva lica onda tu imamo problem koji mora hitno da se resi. Ja vaseg prijatelja ne mogu da vidim, niti da znam u kojoj je on fazi, ali sama hronologija ide ka tome da do spontanog poboljsanja nece doci, vec samo do pogorsanja. Desava se da se lekovima malo smiri, ali uskoro ce opet da bukne. Neka uzima amoksicilin na 8 sati ako nije alergican na penicilin i obavezno hladne obloge, ali jos jednom vam kazem da mora sto pre otici da se to resi, jer sto se gnoj vise prosiri teze je za zbrinjavanje, u smislu pravljenja reza, aplikacije drena i slicno. Ukoliko dodje do naglog pogorsanja, sa visokom temperaturom, oticanjem poda usta, donjeg kapka i slicno, bez pogovora odmah kod doktora.
Dr Milan Ivanovic