Sortis, koliko dugo

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Dragan_58
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 01, 2010 8:57 pm

Sortis, koliko dugo

Post od Dragan_58 »

Vec 7 godina koristim sortis, 10 mg uvece. Razlog - visok holesterol pre 7 godina, iznosio je oko 10 jedinica. Uz to sam u to vreme imao i ne jako stezanje u prsima, pa mi je doktor kardiolog prepisao na osnovu svega toga: 25mg presolol, 100 mg aspirin i sortis 20 mg, ozbiljno mi napomenuo da se radi o mogucoj aterosklerozi i ugrozavanju srca (ishemija).
I ja sam to ozbiljno shvatio, terapija mi je kao obaveza i vrlo brzo sam skinuo holesterol na normalu. Cak sam samoinicijativno smanjio dozu sortisa na 10 mg sto i sa trosim. Razlog: prvih godina sam toliko cesto kontrolisao lipidni status (na 2 meseca) i pratio promene (imam listova nalaza lipidnog statusa toliko da mi je tesna svaka fascikla), da sam ustanovio da mi 10 mg odrzava normalan lipidni status !!!, pokusaj prekida uzimanja od oko 2 meseca holesterol ponovo raste!!!, uzimanje 20 mg obara ukupni holesterol vise neko sto je donja granica!!!
I tako unazad godinama uzimam 10mg sortisa , sestomesecno kontrolisem i sve je u tablicnim vrednostima normalno sto se tice lipidnog statusa.
Ishemijske znakove stezanja u grudima nisam osetio (osim prve godine) vise nikada !!!, cak ni pri dosta velikim opterecenjima.
I tako, uvek se pitam kojiko dugo smem trositi ovaj lek , da li postoji neki vremenski limit, jer nemam kontraindikacije (iz prilozenog uputstva). Da kazem da sada imam 52 god., ne drzim dijetu, jedem sve ali izbegavam veceru i jelo posle 17-18h.
Pozdrav
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Sortis, koliko dugo

Post od drbgd »

mozete uzimati sve dok su vrednosti transaminaza u granicama normale.

sa ovoga spiska, dalje, aspirin vam nije potreban, zato sto niste imali infarkt - sortis je dovoljna zastita.
presolol se nikako ne moze uzimati u dozi 1 x 25mg!
Dragan_58
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 01, 2010 8:57 pm

Re: Sortis, koliko dugo

Post od Dragan_58 »

Nisam napomenuo u prethodnom pisanju, pri svakoj proveri lipidnog statusa radio sam i transaminaze, koje su u redu na 10 mg sortisa, a na 20mg sortisa malo prelaze gornju granicu (kazu to bi pokazalo i da sam popio casu coca-cole). Uglavnom to su reference koje su me opredelile na 10 mg, uz mnogo prethodnih vlastitih analiza.
Nije mi jedino jasno zasto 25mg presolola (samo ujutro) ne predstavlja nista jer ja imam posle oko 60 otkucaja/min a svaka veca doza mi jos vise spusta broj otkucaja i onda cak i imam neravnomerne otkucaje (zastoje).
U svakom slucaju hvala na Vasem komentaru.
Odgovori