Šta bi ovo moglo biti

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Šta bi ovo moglo biti

Post od Cat »

Kao dete, pre više od 15 godina (sad imam 30) sam nezgodno pala na leđa i povredila se. Od tada mi je deo označen na slici povremeno osetljiv na dodir, bolan na pritisak i pri hodu i mada ne boli stalno - desi se da ne zaboli po nekoliko meseci - nije zacelilo, niti mogu da odredim šta je okidač.

U međuvremenu sam odrasla i počela previše da sedim pred kompjuterom, dobila problem zgrčenih mišića duž kičme koji sam uglavnom sanirala sa više vežbanja i manje sedenja pred kompjuterom :) ali sam imala i epizodu trnjenja nožnih prstiju pre godinu-dve, trajalo je nekoliko nedelja i povuklo se. Zato bih htela da idem na pretrage i definišem šta je tačno problem, kičma, nervi, mišići. Da li neko može da mi preporuči nekog specijalistu? Poželjno u Novom Sadu mada bi i Beograd došao u obzir.

Slika
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re: Šta bi ovo moglo biti

Post od tamaraft »

Tako kako ste opisali tegobe bice da je u pitanju jedna lepa lumboishijalgija ili pochetak spondiloze u Lu delu kichme ili diskus hernija!

Obratite se fizijatru, a posle nadjite dobrog terapeuta sa kojim cete vezbati, koji ce vas nauchiti kako da ojachate kichmeni stub kako bi duze trajao i bio zdrav u celini!

Trnjenje jeste znak oshtecenja nerava koji izlae iz kichme mad amoze biti i trenitno blago oshtecenje nekog od nerava nogu, kao kad dugo sedite na primer u turskom sedu pa vam utrne deo noge ili cela noga zbog toga sto ste polozajem savijenosti noge i pritiskanjem nerva.

Ako ste vec vezani za kompjuter i sedenje, onda nauchite sebe da ustajete na svakih 20 min. Napravite podsetnik na telefonu i na svakih 20 min dovoljno je samo da ustanete i napravite 50tak koraka, izvijete kicmu, a dok sedite vodite rachuna u kom ste polozaju, podesite kopmjuter, monitor i tastaturu i sve ostalo shto vam treba atrko da sto manje savijate kichmu u smeru poda, postavite sve u visinu ochiju shto mora biti u visini ochiju, razmak ruku od tastature bar neka bude duzina podlaktice a samim tim pravite i pravilam razmak od monitora.

A ne verujem bash da ste 24h na poslu i pored kompjutera, osim ako niste tajni agent :)

Zato kod terapeuta, da se nauchite vezbama i radite na sebi, mlada ste zena :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Hvala!

Setila sam se da sam vec pisala o ovom problemu, pa evo moje stare teme: http://www.doktor.rs/forum/ortopedija/s ... 20171.html

Danas sam u mnogo boljem stanju jer se drzim vecine toga sto mi je receno - idem manje-vise redovno na plivanje, trudim se da ne sedim pred kompjuterom vise nego sto moram, pravim pauze, istezem se. Nemam trnjenje.

Mada, izgleda da bi trebalo da se vise potrudim. Pre par dana sam bila primorana da vise od sat vremena stojim relativno nepomicno u punom autobusu. Od tada imam nov problem, cudan osecaj pritiska i nelagodnosti u povredjenom delu ali i sa druge strane, simetricno. I to traje vec par dana...smeta mi pomeranje noge u stranu i propinjanje na prste.

A bas sam mislila da sam u formi...Od nedelje cu verovatno ponovo kod lekara.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Sve je to posledica slabosti mishica nazalost!

Nije lako ojachati ih ali nije ni najtezi posao na ovom svetu :)

Srecno
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Vezano za povredu...

Radila sam ultrazvuk mišića zbog nekih nelogičnosti i našli su mi dve kalcifikovane zone u samom mišiću na mestu povrede. Koliko sam razumela, ispalo je da taj moj lokalizovani bol nema veze sa kičmom ali ga slabost mišića leđa pogoršava.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

P.S. Jedna zona ima 5mm a druga 12mm u prečniku, predložili su mi da konsultujem hirurga u vezi sa tim mada je povreda stara i masti neće imati efekta a ne znam koliko ima svrhe hirurško vađenje i da li je uopšte moguće. Da li neko ima iskustva s tim?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Koji mishici tacno su u pitanju?

I ne vidim razlog sto operisati ako kalcifikati nisu konkretno uzlor vashih tegoba!
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Desni gluteus, označila sam u prvom postu.

Jeste uzrok tegoba, slabost mišića leđa je jedno, ovo je oštar bol i boli isključivo lokalno, pod prstima osetim neravnine, imam potrebu da masiram to mesto i bude mi lakše. Bolelo me je daleko pre nego što sam dobila problem sa mišićima leđa ali sam uvek mislila da sam nekako povredila kičmu pri padu i da je to do kičme. Mislim da se primiri kad ojačam mišiće okolo.

U suštini, sad se koncentrišem na jačanje mišića leđa tako da svakako ne bih operisala odmah ali ako je moguće i nije preterano komplikovano došlo bi u obzir.
Odgovori