Spazam pvm, trnjenje prstiju...šta dalje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Spazam pvm, trnjenje prstiju...šta dalje

Post od Cat »

Dijagnoza (imam 28 god):

"Spazam paravertebralne vratne kičme sa bolnim okcipitalnim pripojima i supraspinalnim ligamentima. Spazam pvm vratne grudne i LS kičme. Spazam trapezoidne muskulature sa miogelotičnim zonama obostrano. Uvećane burze obostrano više desnog sakroilijačnog zgloba. Bolne zone gluteus mediusa. Refleksne aktivnosti bo, senzibilitet očuvan, motorika uredna".

U pitanju je hroničan problem koji je nastao od moje dvadesete do dvadeset pete godine, kad sam se vrlo malo kretala a mnogo sedela pred kompjuterom...bila sam u zabludi da ću kad se steknu uslovi za bavljenje fizičkom aktivnošću prosto nastaviti gde sam stala sa 18 god. Sa 25 sam krenula na džez balet, bukvalno odmah povredila skočni zglob i to dodatno mirovanje je još pogoršalo problem sa leđima.

Snimala sam pre mesec dana vratnu kičmu, imam ispravljenu fiziološku lordozu, radiolog je rekao da ne vidi patogene promene a fizijatar da ipak postoje začeci.

Ono što me je uplašilo, dobila sam vežbe ali ih poslednjih par nedelja nisam radila (mada sam šetala, igrala, povremeno se razgibavala, išla par puta i na plivanje ali sam i dosta sedela, što za stolom jer učim, što za kompjuterom). U međuvremenu sam provela jedan vikend satima đuskajući u štiklama (što mi nije običaj), posle toga su prvi put u životu ujutru počeli da mi trnu nožni prsti na par sekundi, kad ustanem. :-?

Šta da radim? Treba li da idem na detaljniji pregled? Najradije bih, muči me što ne znam koliko je problem ozbiljan i samim tim koliki oporavak mogu da očekujem. Iako nemam nameru da se profesionalno bavim sportom ipak bih da nesmetano vozim bicikl, rolere, htela sam da se rekreativno bavim sportskim penjanjem, volim ples...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

ja ne znam shta je vashe pitanje???

vezano za PV muskulaturu ili za prste koji trnu??

prsti ce da trnu svaki put kad provedete par sati u shtiklama djuskajuci ako vam to niej obichaj....i procice! tipichan simptom privremenog oshtecenja periferne cirkulacije!

a za PV muskulaturu znate i sami shta treba da radite, kombinacije fizikalnih procedura i masaza, vezbi i shto manje sedenja!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Da li je normalno da prsti trnu dve nedelje? Pošto je toliko prošlo a ja i dalje svakog jutra kad ustanem osetim tu utrnulost na par sekundi. Uplašila sam se da to potiče od kičme.

Što se muskulature tiče, pitanje je - na osnovu dijagnoze, ima li tu nekih trajnih oštećenja (osim ispravljene lordoze koju znam da ne mogu korigovati)?
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Nepreciznost u drugom pitanju - znam da je ispravljena lordoza problem kičme, takođe osećam i povremeno krckanje u vratu pri nekim pokretima, to je tako kako je, ali me zanima mogu li barem mišiće da dovedem u red, da budu kao što su bili pre neaktivnosti?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

trnjenje jeste neuroloshki znak, moguce da je doshlo do nekog oshtecenja usled tog djuskanja u lumbalnom delu kichme!

poshto spazam koji imash moze da dovede do blazih i ligamentnih povreda kichmenog stuba i da izvrshi blagu kompresiju nerava u lumbalnom delu odakle idu nervi za donje ekstremitete!

spazam pv muskulatiure kao i svaki spazam jako je problematichno lechiti, tu su ipak relaksacione kineziterapijske i fizikalne procedure, relaksacija koju ti sama mozesh da postignesh, masaze....

stvar kod klasichnog spazna je da se vezbana izcrpi i popusti...ali ne znam u kojoj meru su ti mishici kod tebe spastichni, poshto vidim izlazish i djuskash...

i ok dijagnoza, ali shta je uzrok svemu tome?

da li pila neke lekove za pushtanje mishica?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Nemam stalno bolove, samo kad više dana sedim pred kompjuterom ili za stolom a ne razgibavam se, ali stalno imam taj osećaj 'rovitosti' i leđa su bolna na pritisak. Mislim da inače imam slabe mišiće i ligamente, plus se godinama nisam dovoljno kretala, plus sam imala tu povredu skočnog zgloba i mesecima bila slabo pokretna pa me je to dodatno oslabilo, plus što ne mogu da odredim količinu aktivnosti koja će mi prijati a neće mi posle pogoršati stanje.

Npr. pre mesec-dva sam počela 3-4 puta nedeljno da odlazim na bazen (30ak minuta kontinuiranog plivanja), mislila sam da će mi to pomoći a u stvari sam izgleda preforsirala mišiće i iako mi je prijalo na samom bazenu za par nedelja sam razvila takvu slabost leđa da nisam mogla da sedim u stolici bez da se priljubim uz naslon (plivala sam prsno, posle sam čula da to nije dobro za vratnu kičmu). Tad sam otišla na terapiju (struje, laser, magnet), dobila sam Tetrazepam koji i sad povremeno popijem.

Ovo đuskanje mi je takođe prijalo dok je trajalo ali, eto, izgleda da je dovelo do oštećenja. Sluđena sam.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

pa ne moze se sa takvim mishicima i ligamentima tako agresivno na plivanje moja ti!

plivanje jeste najbolja opcija za pv muskulaturu ali morash ga kombinovati sa istezanjima i relaksacijom i vezbama od kuce! ne bi bilo loshe da ti neki terapeut pokaze vezbe za pv muskulaturu, nema puno vezbi a jako su korisne!

a vracanje u kondiciju je proces koji treba da traje ba pola vremena je provedeno mirujuci!

i ne priznajem priche da se sedi stalno za kompjuterom i da ne moze na svakih 20 minuta da se napravi pauza da se ustane i istegnu mishici! MOZE! i mora!

brini o sebi, nece to niko za tebe uchiniti!
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Poenta i jeste, šta je previše agresivno. :wink: Došlo proleće, izvukla sam rolere iz podruma :) a sad sam se isprepadala zbog tog lumbalnog dela. Da sačekam s rolerima dok trnjenje ne prestane? Mogu li bar bicikl da vozim?

Imam vežbe, vratiću se na plivanje a kompjuter mi nije vezan za fax tako da ga već izbegavam a sa sedenjem pravim pauze.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

pa ne znam shta je tebi preagresivno poshto ne znam u kakvoj si kondiciji i u kakvom su ti stanju mishici!

probaj prvo sa shetnjama, a roleri nece zardjati!

i vodi rachuna da se ne nadjesh na vetru, promaju ili ispod klime dok radish i da kad budes trenirala ako se preznojish nemoj da ostavish mokru odecu na sebi nego nosi suvu majicu, ledja ne smeju da ti se prehlade poshto cesh tako spazam samo povecati!

i ne bi bilo loshe da odesh na relax masazu ledja!
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Dobro, šta ja sad ne bih smela da radim dok imam to trnjenje? Čime to da saniram?

Donekle sam u formi, volim brze šetnje, imam kod kuće eliptični trenažer pošto zbog zgloba nisam više za neko trčanje i skakanje...odem i na relax masažu, kod terapeuta, da imam para išla bih svakog dana. :D

Zahvalna sam na svim informacijama!
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Eto mene opet...išla sam kod lekara, imam punu pokretljivost lumbalne kičme uz minimalno bolnu rotaciju (i ta bol je kasnije prošla), doktorka je rekla da je atipično da se trnjenje javlja simetrično. Pila sam opet Tetrazepam, Actasulid i kompleks B-vitamina i čekali smo nekoliko dana da vidimo hoće li se situacija smiriti ali i dalje ujutru imam isti osećaj a od pre nedelju dana i preko dana imam neugodnu senzaciju u malom i domalom nožnom prstu leve noge, bukvalno je osećaj kao da imam duple prste pa mi smetaju kad hodam. :o

Doktorka mi je preporučila neki ENMG, međutim još ne mogu da sredim zdravstveno osiguranje pa nema šanse da dobijem uput a problem je naći ko to radi privatno. Dodatno mi je problem što sam malo čitala o metodi i našla podatak da se radi sa strujom, elektrodama i da je prilično bolno. :o Da li je to tačno i postoji li neka malo ugodnija alternativa?

Hvala!
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Enmg mozes uraditi i u drzavnoj ustanovi ukoliko platis,a jedina alternativa mu je magnetna rezonanaca.
Odgovori