Bila sam na pregledu debelog creva i pa vas molim da pokusate da mi definisete dijagnozu koji sam dobila:
sulektivni hem.pleksusi koji na dodir krvare, na dalje sigma duga i presavijena i cela u maloj karlici.N.Haemorrhoidales gr. III Dolychosigma
Molim za pomoc, hitno mi je...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: Molim za pomoc, hitno mi je...
Шуљеви другог степена (није опасно, оперише се 4. степен), издужено дебело црево у завршном делу (последиѕа нередовне столице или урођено, није то болест и не треба то лечити). Мгли су баш ово да Вам кажу и на српском (зато овај пост из протеста пишем ћирилицом). 

Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Hvala na odgovoru i molim Vas za jos jedan odgovor.Posle dijagnoze koja mi je postavljena zakazana mi je operacija.Interesuje me kako se radi taj zahvat i koliko i kakav je oporavak.Hvala unapred.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ako nameravaju da Vam operišu šuljeve, to je relativno laka rutinska operacija u opštoj anesteziji, oporavak traje do 10-ak dana.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Intervencija je u principu jednostavna...
Kolega sto je napisao prethodni post je u pravu - obicno se operise III ili IV stepen (prosto receno - tarjno ispali simptomatski i oni koji se ne mogu vratiti)...
Ali ne mari... Moze i raniije ako ti pravi problema (obicno je veci problem da se pacijent odluci na operaciju, no sto nam dolaze ranije
).
Ima par tehnika da se to uradi ali se u sustini svode na isto
Koju tehniku ce tvoj hiurg izabrati zavisi od velicine, dali je zahvacen citav obim creva ili samo deo obima, licnog afiniteta... U sustini sta god da bude radio, to ce trajati oko 20-ak minuta u spinalnoj ili opstoj anesteziji, sto ti neces ni osetiti. Kuci ides te veceri ili sledeceg dana.
Najveci i najneugodniji problem ce ti praviti tampon koji se stavlja u anus posle operacije, da se spreci ili smanji krvarenje, a vadi se pred otpust... Moje je iskustvo da to pacijentima prilicno smeta, pogotovo kad krene peristaltika... Ali tako to mora
Bolovi nisu toliko jaki i obicno se resavaju diklofenom i/ili trodonom, traju 24-48 sati posle operacije, najintenzivniji su prve veceri - ali sto rekoh prethodni lekovi ih u najvecem broju slucajeva potpuno rese.
Pun oporavak traje 7-14 dana
Komplikacije su moguce, ali dobra priprema i pazljiv rad ih obicno svode na teorijsku varijantu.
Sve najbolje
Kolega sto je napisao prethodni post je u pravu - obicno se operise III ili IV stepen (prosto receno - tarjno ispali simptomatski i oni koji se ne mogu vratiti)...
Ali ne mari... Moze i raniije ako ti pravi problema (obicno je veci problem da se pacijent odluci na operaciju, no sto nam dolaze ranije

Ima par tehnika da se to uradi ali se u sustini svode na isto

Najveci i najneugodniji problem ce ti praviti tampon koji se stavlja u anus posle operacije, da se spreci ili smanji krvarenje, a vadi se pred otpust... Moje je iskustvo da to pacijentima prilicno smeta, pogotovo kad krene peristaltika... Ali tako to mora

Bolovi nisu toliko jaki i obicno se resavaju diklofenom i/ili trodonom, traju 24-48 sati posle operacije, najintenzivniji su prve veceri - ali sto rekoh prethodni lekovi ih u najvecem broju slucajeva potpuno rese.
Pun oporavak traje 7-14 dana

Komplikacije su moguce, ali dobra priprema i pazljiv rad ih obicno svode na teorijsku varijantu.
Sve najbolje