Lokalna anestezija- zubari je ne vole?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
simonida klavic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 14, 2010 2:51 pm

Lokalna anestezija- zubari je ne vole?

Post od simonida klavic »

Imam pitanje za sve, a posebno stomatologe. Godinama redovno odlazim kod stomatologa, bar jednom godišnje na skidanje kamenca. Tada i popravim karijes ukoliko se pojavio na nekom zubu i uvek je to površinski karijes, bez bolova i slično. Nikada me nije klasično boleo zub. Najkasnije što sam odlazila na bušenje zuba bilo je kad zub počne da reaguje na toplo-hladno. Nikada ni jedan zubar nije mi dao anesteziju, što najčešće i nije potrebno, ali nekada se i oni "prevare". Dešavalo se da mi zubar skida staru plombu, a ispod zub bude zahvaćen baš duboko (jer je plomba pukla, pa se zub duže vreme neprimetno kvario) na primer. To onda boli više nego što se može izdržati, a i intervencija traje duže. Ni tada ne dobijem anesteziju, uz objašnjenje da će to brzo biti gotovo ili već smo počeli, kad da ti dajem anesteziju, sad izdrži do kraja i slično.
Prošle godine išla sam u naš Dom zdravlja na redovnu kontrolu i tada mi je zubar bušio 5-icu sa malim karijesom. Nije ni primetio da je bušilica pokvarena i da mene boli više nego inače. Dok je shvatio, već sam preživela horor. Od tada imam neopisiv strah od zubara i stolice. Sada imam dete od 4 meseca i dojim, a ispala mi je jedna plomba, pa me zanima: da li je moguće da dobijem anesteziju od nekog lekara kada sada budem otišla? Ne znam koliki je karijes, ali da li je to bitno za anesteziju? I uopšte, da li zubari ne vole da daju lokalnu, da li je to određeno težinom intervencije ili postoji neki razlog zbog kojeg zubari daju anesteziju samo u nekim slučajevima?
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Lokalna anestezija- zubari je ne vole?

Post od milanche_srb »

Postoji vise razloga zasto ne volimo anesteziju, ali postoje razlozi i zasto je volimo. Volimo je zato sto nam omogucava nesmetan rad i adekvatanu saradnju pacijenta tokom intervencije jer je eliminisan bol, pa nema nevoljnih pokreta i slicno sto bi moglo dovesti do povrede. Ne volimo je jer je nekad zaista besmisleno davati anesteziju za posao koji traje minut, a mislim da se toliko moze izdrzati, umesto da budete par sati anestezirani. Pogotovo kad je u pitanju donja vilica, gde se zbog anatomije same kosti anestezija daje skroz nazad iza svih zuba i poprilicno duboko u tkivo sa rizikom od povreda krvnih sudova i nerava, za razliku od anesteziranja gornje vilice koje je lakse. Takodje bol koji osecate tokom rada daje smernicu stomatologu na blizinu zivca sto je bitno zbog mogucnosti slucajnog otvaranja pulpe koje bi moglo dovesti do devitalizacije zuba. Isto tako lokalna anestezija je stana materija u vasem organizmu i krvnim sudovima odlazi do jetre gde se metabolise, moguce su alegrije i toksicne reakcije i na lokalni anestetik i na vazokonstriktor koji se daje sa anestetikom.
Anesteziju treba izbeci kada to nije potrebno, ali isto tako je iskoristiti u cilju kvalitetnijeg rada bez prisustva bola kada je to potrebno. Licno svoj sud o anesteziji kada je rec samo o popravci zuba donosim na osnovu obima kvara, ali i na osnovu procene karaktera pacijenta. Sto se tice oralnohirurskih intervencija, u najvecem broju je neophodna lokalna anestezija.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
simonida klavic
Novi član
Novi član

A da li je moguće da lekar pogreši? Da da pogrešnu procenu i pacijent trpi više nego što je očekivano?
Meni je zubarka govorila da su mi zubi "kalcifikovani" i da karijes teško probija gleđ, te kada se to dogodi, unutra je već zub duboko zahvaćen. Zato se dešavalo da me pripremi za kratku i jednostavnu proceduru, a onda ona traje duže vreme i naravno daleko je neprijatnija i bolnija.
Nisam kukavica i ne tražim anesteziju još s' vrata, rekla sam da redovno odlazim zubaru i dobro podnosim sve intervencije, problem je strah koji se pojavio zbog prošlogodišnjeg neprijatnog iskustva i mogućnost da zbog toga budem "uznemirenija" tokom intervencije, što može predstavljati problem.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Svaka gledj je kalcifikovana jel sadrzi kalcijum hidroksiapatit. Bakterije svojim kiselinama razaraju gledj i napreduju dalje, tako da nije rec o tome da bakterije probijaju gledj tesko, nego je svaki karijes pracen razaranjem gledji i to je polazna stanica svakog karijesa. Kada imate i najsitniji karijes, vi vec imate proces na gledji sa tendencijom da se siri, tako da mi nije jasna prica da kada imate karijes na gledji proces je unutra vec duboko zahvacen, jer se karijes siri od gledji a ne ka gledji.
Stomatolog moze da pogresi u onom smislu koji ste me pitali. Postoje takozvani penetrirajuci i podminirajuci karijesi. Podminirajuci karijes spolja izgleda kao manji proces na gledji koji se cini da nije dubok, medjutim kad krenete da ga uklanjate videcete da se ispod te manje rupice na gledji krije mnogo veci proces u dentinu i tako nesto bi vas verovatno bolelo.
Za karijes koji je lokalizovan samo u gledji takozvani caries superfitialis nije potrebna anestezija, sto zbog toga sto je plitak, sto zato sto rad izuzetno kratko traje. Dublji karijes od ovog naziva se caries media i on je vec dospeo do dentina i za njega se moze , a i ne mora dati anestezija, u zavisnosti od vaseg licnog praga bola...uglavnom se ne daje jer takodje ne traje dugo. U slucaju da karijes dospe do same granice zubne pulpe (koja se nalazi u sredini zuba i sadrzi malu arteriju, venu, zivac i limfni sud) takav karijes se naziva duboki karijes odnosno caries profunda koji se po starijoj skoli delio na simplex i complicata. Za ovakve karijese nije lose dati anesteziju jer ce rad sigurno boleti, ali neki broj ljudi moze i to da istrpi. Ovde se karijesi zavrsavaju i proces napreduje ka mekom tkivu zuba odnosno zubnoj pulpi izazivajuci prvo hiperemiju pulpe, a zatim razlicite pulpitise, akutne, hronicne, serozne, gnojne, hiperplasticne i tako dalje ,koji su praceni bolovima. Terapija pulpitisa zahteva rad u lokalnoj anesteziji. Zanemarivanje pulpitisa, trpljenje bolova i kljukanje anelgeticima vodi sirenju infekcije u tkiva oko zuba, sto vec spada u domen oralne hirurgije.
Nadam se da sam vam bar malo uspeo razjasniti.
Dr Milan Ivanovic
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

bez anestezije ja necu ni da sednem na stolicu....najvise bi mi odgovaralo kada bi mogla da se da dok ja jos stojim, za slucaj da me ne prevari pa pocne da popravlja, pa da ja dozivim sok :lol:
prvo ti njih pitaj da li hoce da ti daju anesteziju...ako nece idi kod drugog zubara.....potpuno te razumem za strah :)
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Ma dajte....za povrsinski karijes, samo u gledji, ne treba anestezija nikako, jer kod popravke zuba samo dentin boli...gledj je neosetljiva. Kao sto rekoh to vazi samo za plitke karijese, a ko ima osetljiv dentin, nek trazi anesteziju.
Dr Milan Ivanovic
simonida klavic
Novi član
Novi član

Hvala na objašnjenjima. Kod mene je u pitanju stara plomba (ona siva, sigurno stavljena pre 15-ak godina) koja je ispala. Ko zna šta je unutra!
Do sad nisam imala problema sa popravkom zuba, rekoh već da nikada me i nije boleo zub, svaki karijes saniran je na vreme, još u fazi kada ga zubar samo vidi, pre nego što ja osetim bolove u zubu, tako da mi ni jedan zubar nije davao anesteziju, iako sam po nekad tražila, kada se radi o prednjem zubu, na primer ili kada se menja stara plomba, jer može da se desi da se ispod nje zub već duboko kvario i zubar primeti tek kad skine plombu (i to sam doživela). Uvek se raspravljam sa zubarima, natežemo se i oni "pobede". E, sad- možda i jeste površinski, možda i kratko traje, ali i oko mi se može iskopati brzo, ali to ne znači da neće boleti :lol:
Ispada da sam kažnjena zbog toga što redovno odlazim kod zubara! Da sam otišla prošle godine kod zubara sa "grobljem" u ustima, morao bi da mi da anesteziju i rovario bi onim krljomkom od bušilice ceo dan bez problema. Ovako sam zaista navukla traume za ceo život!
Mislim da ću ustajati sa stolice kod svakog zubara ako mi ne da anesteziju, sve dok ne naiđem na pravog....
Odgovori