HbA1C ? Realan prosek

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

HbA1C ? Realan prosek

Post od Zemunac »

Danas sam imao redovnu kontrolu i sve je OK. HbA1C: 6,2. Super. :D
Usput sam pitao mog doktora koja je formula, iliti, kako se laički izračunava stvarni prosek šećera u krvi?

Odgovr je: HbA1C puta dva i minus 5 (6).
Primer: ako je HbA1C 6, stvarni prosek je 6 x 2 - 5=7 :wink:

Voleo bih da vidim komentar :-?
JDragana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 22, 2008 10:46 pm

Re: HbA1C ? Realan prosek

Post od JDragana »

Moj jedini komentar je - svaka cast za rezultat :)

Matematika mi je uvek dobro isla ali za ovakvu racunicu prvi put cujem :D
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Upravo sam provjerio i tacno je. Ako imas iPhone mozes da skines aplikaciju Pocket A1c za taj proracun.
Ja sam sada radio Hba1c i imao sam najnizi rezultat ikada 5.4, mada ne vjerujem toliko u tu mjeru jer mi je secer varirao mnogo, tako da dobar Hba1c i nije nesto super ako secer varira.
U Svedskoj (gdje jos uvijek idem kod Dr) je cilj da se lezi ispod 6, nesto sto meni relativno dobro uspijeva otkako sam dobio pumpu (12 god). Obicno sam izmedju 5.6-6.2.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Sudeći prema ovoj tabeli više odgovara da se oduzme 6, nego 5. Približno je sasvim OK i pojednostavljuje stvari!

Slika

Pozdrav svima!
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

Post od elco »

Zemunac napisao:kako se laički izračunava stvarni prosek šećera u krvi?

Mozes koristiti kalkulator sa https://www.accu-chek.com/us/glucose-mo ... lator.html# i videces da se ta vrednost krece od 4.66 do iznad 7.

Za HbA1C 5.11 prosek je 5.56, onda je u toj formuli minus 4.66.
Za HbA1C 7.89 prosek je 10, onda je u toj formuli minus 5.78.
Za HbA1C 11.38 prosek je 15.56, onda je u toj formuli minus 7.2...

E sad jedno pitanje. Cuo sam da svaki aparat koji meri HgA1C ima razlicite reference. Cak sam cuo da recimo gornja referenca za neki aparat moze biti 4.8 a za neki drugi 6.5 zato sto na razlicite nacine mere. Da li je stvarno tacno da kad bi neko merio na ovakva dva razlicita aparta HgA1C bio razlicit npr. na jednom 4.8, a na drugom 6.5?
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sve zavisi koju metodu koriste, ali to ti je kao i za bilo koju drugu lab. analizu. Zato svaka laboratorija ima ispisane "svoje" referentne vrednosti sa strane.

Trenutno se i kod nas i u svetu usaglašavaju procedure i standardi za izračunavanje HbA1c, kako više ne bi bilo zabluda. Do sada se koristio DCCT/NGSP standard, koji se u nekim slučajevima pokazao nepouzdanim. Uskoro ćemo svi imati rezultate u mmol/mol umesto u procentima, prema IFCC standardu, a po sledećem principu:

HbA1c (DCCT/NGSP) HbA1c (IFCC)
(%) (mmol/mol)
4,0 20
5,0 31
6,0 42
6,5 48
7,0 53
7,5 58
8,0 64
8,5 69
9,0 75
9,5 80
10,0 86

Izvinjavam se što ovde ne mogu lepo da postavim tabelu, ali recimo 6.5% će po novom biti 48.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Hvala.
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Zemunac napisao:Usput sam pitao mog doktora koja je formula, iliti, kako se laički izračunava stvarni prosek šećera u krvi?

Tacna formula je: prosecan secer u mmol/l = HbA1c * 1.59 - 2.59
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

A onda da izračunaš sve to po novom u mmol/mol: :D

IFCC-HbA1c (mmol/mol) = [DCCT/NGSP-HbA1c (%) – 2,15] x 10,929

Upotpunila sam tekst o HbA1c na diabeta.net
http://diabeta.net/index.php?option=com ... &Itemid=48
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

...I kad sve to izracunas, snuzdis se, umoris, ogladnis i odes do frizidera da pojedes nesto slatko!

Manite se, ljudi, HbA1C je vec dovoljno diskutabilan samim tim koliko je nespecifican za dijabetske komplikacije, to je malo pomodarstvo, ima svoje ogranizene domene i nije najbitnija stvar kod dijabetesa, niti vredi muciti se sa matematikom - jos manje sa racunanjem prosecne glikemije na osnovu HbA1c! Tek je to nonsens, sta nam znaci prosek, to je kao onaj cuveni prosek gde jedni jedu kupus, drugi meso, a prosecno svi jedu sarmu! Sad su jos promenili izrazavanje sa procenata na mmole, a mi se, naravno, odmah primamo (dok nemacki lekari i dan-danas koriste i za secer i za masnoce mg/dl, Ameri ne fermaju SI sistem mera ni za zutu banku, Englezi se drze funte ko pijan plota, a sta li tek rade Japanci i ostali, bolje i da ne znamo...). Pojedine kolege se raduju sto su "pametni" pa su culi da HbA1C nije vise "fensi" izrazavati u procentima nego u mmol/L. A pritom se nisu potrudili da se raspitau zasto i kad je HbA1C nepouzdan, zasto je u IDF preporuceni maksimum bio 6,5%, a kod Amera 7%, i kako smo se mi tu nasli..., kako se male ali snazne HIPO i HIPER epizode odrazavaju na HbA1c i tako redom. Igramo se novim "parametrima" kao dete sa novom igrackom - dok je ne slomi ili mu ne dosadi, ili dok ne shvati da ipak i nije toliko zanimljiva kao sto je izgledla u izlogu!

Da zakljucim: procenat glikemije na osnovu HbA1C je besmislica i beskorisna kalkulacija, softveri koji to rade su naravljeni samo da bi neko uzeo malo para, prebacivanje HbA1C iz procenata u mmole je budalastina na koju nasedaju oni koji se bave formom a ne sadrzajem.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

dr ivica napisao:Manite se, ljudi, HbA1C je vec dovoljno diskutabilan samim tim koliko je nespecifican za dijabetske komplikacije,

Statistike pokazuju drugacije. HbA1C se povezuje sa kardiovaskularnim bolestima, nefropatijom, retinopatijom...
dr ivica napisao:kako se male ali snazne HIPO i HIPER epizode odrazavaju na HbA1c i tako redom.
HbA1C ne pokazuje hipo i hiper epizode, vec se savetuje ako je ≤8 da se treba proveriti da li je to zbog hipo ili hiper epizoda ili je refleksija povisenog secera koji ne varira mnogo tokom dana. HbA1C moze biti i te kako koristan kod otkrivanja pre-dijabetesa.
Odgovori