Treba mi i drugi savet, u ponedeljak sam isla da vadim gornji umnjak. Kada je izvadjen mnogo je krvarilo, pa i posle kako je stavio gazu, ok, to nije problem. Nateko mi je obraz i poplavilo mi spolja obraz, da li je to normalno? Nazvala sam ambulantu, nisam uspela da pricam sa doktorom ali sam pricala sa starijom medicinskom sestrom koja radi kod njega vec jako, jako, jako dugo i kaze da je otok i to sto je poplavilo normalna pojava i da ce se to vremenom povuci.
Sad je cetvrtak, prosla su vec 3 dana od kako mi izvadjen umnjak ali obraz mi jos uvek jakooo natecen i plav, cini mi se da cak za 1 stepen da je vise plavo nego sto je bilo.
Da li je to normalno?
Vadjenje umnjaka
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: Vadjenje umnjaka
U principu takve stvari su redje prilikom hirurske ekstrakcije gornjeg umnjaka nego donjeg, ali se desavaju. Verovatno je obican postoperativni edem, medjutim da bih mogao iskljuciti druge komplikacije kao sto je recimo hematom bukalnog prostora lica itd, potrrban mi je pregled i snimak, pa je moja preporuka da se vratite doktoru u slucaju bilo kakvog pogorsanja. Hladne obloge (dovoljno je krpa natopljena vodom) spolja!
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
A recimo da je u pitaju taj postoperativni edem koliko vremena je potrebno da prodje otok?
Ja se ne razumem u taj film sto sam snimala ali kako sam gledala, umnjak mi isto izgledao kao i druga dva pored, nije koren bio razgranat nesto pa mi je zato zubar odlucio izvaditi sam umnjak.
Ja se ne razumem u taj film sto sam snimala ali kako sam gledala, umnjak mi isto izgledao kao i druga dva pored, nije koren bio razgranat nesto pa mi je zato zubar odlucio izvaditi sam umnjak.
-
- Aktivan član
Kada ce se edem povuci zavisi od stepena traumatizacije tkiva tokom intervencije. Takodje ulogu igra i da li je umnjak bio impaktiran pa je radjena hirurgija, ili nije pa je radjeno obicno vadjenje. Ako je radjeno obicno vadjenje trebalo bi da se simptomi uveliko smiruju , pa u tom slucaju preporucujem kontrolni pregled sutra.
Dr Milan Ivanovic
Hvala puno Milane.
Jos jedno pitanje, ne vezano za umnjak. Predpostavljam da je sad u pitanju bio pokvaren zub tj umnjak ali da li postoji neki efikasan nasin (pored redovne higijene zuba) da se eliminise neprijatan zadah iz usta?
Jos jedno pitanje, ne vezano za umnjak. Predpostavljam da je sad u pitanju bio pokvaren zub tj umnjak ali da li postoji neki efikasan nasin (pored redovne higijene zuba) da se eliminise neprijatan zadah iz usta?
-
- Aktivan član
Da bi se eliminisao neprijatan zadah potrebno je utvrditi njegovo poreklo. On moze poticati iz samih usta, ali i iz gornjih respiratornih puteva, donjih respiratornih puteva, digestivnog trakta i tako dalje, a takodje moze biti fizioloski (ujutru, kod starijih ljudi, usled gladi, tokom menstruacije...). Nakon utvrdjivanja odakle potice, preduzimaju se mere u suzbijanju istog. Glavni oralni uzroci neprijatnog zadaha su kariozno destruisani zubi, ulceronekroticni i gangrenozni procesi, parodontalna oboljenja, stanja nakon pojedinih oralnohirurskih intervencija, oboljenja pracena prekidom morfoloskog integriteta sluzokoze usta itd.
Dr Milan Ivanovic
Hvala Milane