Nedostaje mi jedan zub-treba mi misljenje strucnjaka

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Nedostaje mi jedan zub-treba mi misljenje strucnjaka

Post od jelenaa1985 »

Dole, levo, mi je izvadjena sestica, i to mi predstavlja problem prilikom zvakanja hrane, desava se da mi tvrda hrana osteti desni i to me posle boli. Hocu da to mesto popunim tj da stavim novi zub, pa me zanima koja je metoda najbezbolnija i da li uopste moze da me nista ne boli pod nekom anestezijom? Da dodam da su mi sedmica i petica pod plombom.
Imam jos jedno pitanje...naime, posto sam nekoliko puta operisala butne kosti (tezi prelomi), nakon svake operacije moji zubi "polude"...svaki se nanovo pokvari ispod plombe, tako da verujte ne izlazim maltene od zubara, a zubi su mi toliko izbuseni da je na nekim zubima cak po 2/3 zuba pod plombom...jedini koji se do sada nisu kvarili su od jedinice do trojke u obe vilice. Dodje mi da izvadim sve-stavim plastikance (a imam 25 godina) i prst u uvo, sve ovo uzimajuci u obzir da svaki odlazak kod zubara za mene predstavlja blagi sok. Dakle, da li postoji neka opcija da sve lepo izvadim (ili vecinu) i stavim neke koji ce da zahtevaju samo odlazak na redovnu kontrolu jednom u 6meseci, ili cu ipak morati da vadim jedan po jedan, pa tako popunjavam supljine? Zubar mi je vec rekao za neke zube kada je menjao plombu poslednji put, da ce za naredne kvarove ti zub morati da se vade,i jer je skoro ceo zub izbusen.
p.s. odrzavam redovno higijenu zuba, koristim sensodyne ili vademecum pastu, koristim redovno konac, i ispiram fluorogalom zelenim otprilike jednom nedeljno. Da li postoji neki lek ili nesto slicno da mi ojaca zube, jer se plasim da ce mi i ovi prednji stradati? I da...uzimam puno namirnica koje sadrze Ca.
Pozdrav i unapred hvala na odgovoru
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Nedostaje mi jedan zub-treba mi misljenje strucnjaka

Post od milanche_srb »

Jelena, sto se tice praznog mesta gde je bila sestica, ono ce se samo popuniti vremenom jer ce sedmica doci na to mesto...samo treba vreme. Postoji varijanta da se pravi most, ali je bez veze unistavati dodatno susedne zube zbog toga. Posto ste pitali i za bol, nece vas boleti nista u lokalnoj anesteziji. Naravno da postoji jos jedna varijanta a to je implantat, medjutim opet vam kazem da ce se prostor popuniti.
U vezi drugog pitanja-postoji varijanta koja je vise nego suluda, da "bez borbe" povadite sve, ali opet nije izvodljiva da se uradi u jednoj poseti jer obostrana blok anestezija donjeg alevlarnog nerva pri kojoj biva zahvacem i lingvalni nerv dovodi do utrnuca jezika i njegovog zapadanja u orofarinks sa veoma izvesnom opstrukcijom ventilacije. To nikako nemojte raditi, jer su prirodni zubi ipak prirodni, ma koliko bili popravljani. Ako vec mislite da cete brzo izgubiti bocne zube, vodite racuna da se nekako sacuvaju poslednji zubi u nizu kao nosaci za eventualni most. Osim toga, razorena zubna krunica i njen gubitak se mogu nadoknaditi livenom nadogradnjom i vestackom krunicom. Nije uvek vadjenje jedina opcija, malo se posavetujte i porazgovarajte se vasim stomatologom, pa nek vam kaze koje sve opcije postoje.

Pozdrav,
Dr Milan Ivanovic, specijalista maksilofacijalne hirurgije
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Re: Nedostaje mi jedan zub-treba mi misljenje strucnjaka

Post od jelenaa1985 »

Hvala vam puno na brzom odgovoru.. ja se zaista trudim da ih sacuvam, ne izlazim od zubara maltene...konacno sam pre godinu dana zavrsila sa svim operacijama butne, tako da se iskreno nadam da ce ovo rapidno propadanje zuba da se iole uspori.
Veliki pozdrav i jos jednom hvala vam
Odgovori