nadam se da ce neko od doktora sa foruma pokusati da se pozabavi ovim dijagnozama, posto sam potpuno zbunjena i u nedoumici sta dalje...
Naime, posle oskudnog krvarenja u 13. nedelji trudnoce, otisla sam na "vanredni" pregled. Doktorka me je pregledala vaginalno (manuelno i metalnim instrumentom kome ne znam naziv

Kompletan nalaz je: vagina nabrana, oskudan sekret. Grlic odrzan, epiteliziran, vanjsko usce ulozivo za jagodicu prsta do unutrasnjeg usca koje je zatvoreno. U vagini nema tragova krvi.
UZV: u uterusu vitalan plod BPD- 21,3=13+3, CRL-64,5, 5=12+6, FHR+, FM+, FL-1,4mm, kicma: bo, kranium uredne gradje, posteljica prednji zid, KCS-uredni.
ZH: Progesteron depo amp. na 3. dan jos 2 nedelje, C/C (s obzirom na vag. nalaz) mirovanje. Kontrola pregleda vag. i pracenja stanja na grlicu uterusa za 2 nedelje. Predlozen serklaz ukoliko otvorenost grlica progradira.
Posle ovog pregleda, odlucila sam da odem kod drugog doktora jer me je zanimalo jos jedno strucno misljenje.
Ovaj doktor mi je rekao da posle 3. meseca trudnoce ne radi vaginalne preglede. Uradjen je UZV uz sledecu dijagnozu:
Posteljica je formirana i delom prelazi matericno usce. Glavica ploda simetricna sa pravilno formiranim intrakranijalnim strukturama. Vidjena sva 4 ekstremiteta sa obe kosti potkolenice i obe kosti podlaktice. Vidjene obe sake i oba stopala. Srcana acija ploda je ritmicna.
DG: Grav ml IV
Placenta marginalis
TH: amp. Depo Progesteron 1x1 na peti dan
tbl. Gynipral 4x1
tbl. Bensedin 5mg, 2xpola tablete
tbl. Folna a 400 1x1
Kontrola za 2 nedelje.
Kada sam ovog doktora pitala o otvorenosti grlica uterusa, rekao je samo da je grlic dovoljno dug i da pacijentkinje sa dijagnozom placenta marginalis ne smeju biti vaginalno pregledane zbog mogucnosti povredjivanja posteljice.
Serklaz nije pominjao.
Da li je moguce da je prvi doktor prevideo Placentu marginalis ili da je drugi prevideo otvorenost grlica uterusa?
U nedoumici sam: cijem misljenju da se priklonim?