Estrogen stiti od raka??

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Estrogen stiti od raka??

Post od Majmunche »

Poslednjih par nedelja citam dosta o seks hormonima, jer sam dugo bila na hormonalnoj kontracepciji i ona je prouzrokovala da mi se poveca SHBG a i samim tim sam dobila razne nuspojave.

Uvek sam bila pobornik hormonske kontracepcije jer mi se cinilo logicnim da inhibicija estrogena je dobra za zensko telo, posto je estrogen osnova raka reproduktivnih organa (koga sam imala u porodicnoj istoriji skoro bez izuzetka).

Medjutim, krenula sam da citam najnovija istrazivanja i saznala da to nije tako jednostavno. Ukratko, saznala sam da se estrogen vezuje za dva receptora, estrogen alfa i estrogen beta. Inhibicija proizvodnje estrogena usled hormonalne terapije zvuci kao nesto sto bi takodje inhibiralo i rak reproduktivnih organa (koji se hrani estrogenom). Ispostavilo da je jedan od prvih uslova za dobijanje raka inhibicija vezivanja estrogena za beta receptore.

Dakle, estrogen takodje ima i ZASTITNU fuknciju, i o tome su tek sada ovde (u Americi) objavljenja istrazivanja. A da ne pricamo o vezi izmedju inihibicije estrogena i testosterona i smanjenja libida (usled povecanja SHBG - sex hormon binding globulin), povecanog holesterola, povecanog rizika od osteoporoze i problema sa tiroideom.

Interesuje me da li je jos neko citao o ovome, da li ih lekari upozoravaju na te nuspojave, zasto se ne prica o tome da je estrogen u stvari mac sa dve ostrice (a do sada sam mislila samo sa jednom :o ).
Odgovori