Porculanski most i implanti

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jalle007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 11:23 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Porculanski most i implanti

Post od jalle007 »

00X0XXXXXX00

Znači fali mi 6-7 prednji zuba na gornjoj vlici kao na šemi (0-ima X nema zuba)

Jedan zubar me uvjerava da se nemože nikakav most ugraditi nego jedino imlanti ili neka proteza koja nije fiksna.

Drugi zubar tvrdi da se može postaviti porculanski most tako da on pokriva ovih 6-7 zuba i kači se na po dva zuba sa strane.
U tom slučaju trebam 4 relativno zdrava zuba brusiti da di dili držač za most.
Ovdje cijena toga por. mosta je oko 100€ po zubu tj. u mom slučaju 1200€.

Pitam se da li je to najbolje rješenje za moje probleme ?
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Porculanski most i implanti

Post od drecun »

Nemam trenutno pametnija posla, pa sam se zainteresovao za stanje Vaših zuba. Brojao sam više puta, i na ponuđenoj shemi prebrojao 12 (dvanaest) zuba u vilici, od kojih je prisutno 5 (pet), ako nisam nešto pogrešno razumeo. U jednoj vilici bi trebalo da bude 2x8=16 (šeanaest) zuba. Ako zanemarimo umnjake, onda bi trebalo da ih je 2x7=14 (četrnaest). Da li zaista mislite da bi preostalih 5 (pet) mogli da nose nedostajućih 11, 9, ili recimo 7, u nekom potencijalnom fiksnom radu, ako znamo da je potreban uslov za uspeh fiksnog rada da površina korenova nosećih zuba bude bar jednaka, ako ne i dobrano veća, od površine korenova zuba koji se nadoknađuju? Pritom, mislim da je potpuno neprimereno da se SADA brinete zbog mogućnosti brušenja (recimo oštećenja) preostalih 5 (pet), dakle ne 6-7 jer toliko nemate, kako sami kažete "relativno" zdravih zuba, kada ste već sebi dozvolili da bez većine ostanete. Verujem da je za Vas rešenje parcijalna pločasta proteza, koja sa sobom nosi perspektivu totalne proteze. Za most svakako niste ozbiljan kandidat bez implanata. A uzev u obzir trenutno stanje, nisam siguran koliko ste dobar kandidat za implante. Eventualno biste mogli da se kandidujete za naku skeletiranu parcijalnu protezu ("wisil") delimično oslonjenu na namenske krunice na preostalim zubima, što bi moglo biti dobro i relativno trajno rešenje, uz adekvatnu negu.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Odgovori