pitanje
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: pitanje
Pa postavite ga slobodno pa cu vam ja, ili neko drugi odgovoriti... 

Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Uvod, razrada, zaključak....
Ne može pitanje bez najave, nije dovoljno dramatično...

Ne može pitanje bez najave, nije dovoljno dramatično...

Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Molila bih nekoga od stomatologa da mi odgovori na pitanje,da li su imali negativno iskustvo pri davanju xylocain anestezije?Ja sam pre deset godina,primila tu anesteziju u saku,da bi mi usili ranu na ruci,i odreagovala trnjenjem u donjem delu tela i padom pritiska!Nisam imala otezano disanje, gusenje,ni totalan gubitak svesti,vec neko obamrlo stanje!!!Da li postoji neka zamena za tu anesteziju?Napominjem ,da sam je pre nemilog dogadjaja primila nekoliko puta,pri intervenciji kod stomatologa!!!Zahvaljujem!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Ksilokain (lidokain) je lokalni anestetik amidnog tipa, ali istovremeno i antiaritmik. Alergije na njega su izuzetno retke, ali moguce. Druga nezeljena dejstva su takodje moguca i najcesce su u pitanju smetnje vida, dezorijetisanost, usporen rad srca, pad pritiska i slicno. Posto se uglavnom daje zajedno za adrenalinom, moguci su i nezeljeni efekti na adrenalin koji se najcesce manifestuju sasvim suprotno, znaci tahkardija, hipertenzija i drugi. Lekar pre davanja lokalnog anestetika treba da uzme dobru anamnezu od pacijenta o bolestima od kojih boluje, posebno srcanih i o lekovima koje uzima.
Inace najgore reakcije organizma na lokalni anestetik su anafilakticki sok i toksicna reakcija centralnog nervnog sistema koja u pocetku podseca na epi napad a prva pomoc se sastoji u davanju 10mg apaurina (dijazepam) zbog toga sto se on ,iako je depresor cns-a, oko 200 puta bolje vezuje za receptore i moze da istisne nezeljenu supstancu.
Inace najgore reakcije organizma na lokalni anestetik su anafilakticki sok i toksicna reakcija centralnog nervnog sistema koja u pocetku podseca na epi napad a prva pomoc se sastoji u davanju 10mg apaurina (dijazepam) zbog toga sto se on ,iako je depresor cns-a, oko 200 puta bolje vezuje za receptore i moze da istisne nezeljenu supstancu.
Dr Milan Ivanovic
Hvala na odgovoru!!!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
A pitanje je više za anesteziologa ili za hirurga, i još bajato, al dobro... Nisam imao (hvala Bogu) do sada nikakvih neželjenih dejstava lidokaina, ali su moguća i uvek ih treba imati u vidu, kao što reče kolega!
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.