Molio bih osobu koja je strucna iz oblasti bolesti jetre da mi iznese svoje misljenje.
U poslednjih nekoliko godina u analizama krvi uvek su se pojavljivale povisene transaminaze AST,ALT (nekad minimalno, a nekad i 2-3 puta vise od normalnih vrednosti). Prvi put to se pokazalo 2005. godine. Sve do ove godine nisam pridavao tome znacaj, ali na analizama iz marta ove godine pojavile su se povisene transaminaze 2-3 puta. Zbog toga sam se obratio gastroenterologu, i po njegovom nalogu uradili su mi markere- imunoloski parametri, kao i markere na hepatitis c i hepatitis b (svi rezzultati su bili negativni, sto je jako bitno).Medjutim, u snimku jetre pokazalo se da mi je jetra malo masna, iako ne konzumiram alkohol.Napominjem da sam nekada bio dosta gojazan , i sa 105 kilograma koliko sam imao u 16-toj godini, smrsao sam za 4 meseca oko 25 kg (drzeci svoje, rigorozne dijete, bez nadzora lekara, inace nisam bio bolestan). Na kraju, lekar mi je predlozio biopsiju jetre. Zanima me da li se biopsijom moze utvrditi tacan razlog povisenih transaminaza, obzirom da su markeri na navedene bolesti bili negativni.Da li je mozda doslo do poremecaja metabolickih procesa, i iz tog razloga imam masnu jetru?Napominjem da sad imam 31 godinu, znaci od mrsavljenja je proslo 15 godina, sada vodim zdrav zivot, vezbam i hranim se dosta zdravo i kvalitetno. Unapred hvala i pozdrav
Masna jetra i poviseni enzimi jetre
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Masna jetra i poviseni enzimi jetre
Ja nisam strucna,ali sam cula da je na VMA doktorka Jovic,vrlo strucna po pitanju jetre.Mislim da je specijalizirala u Americi,transplataciju jetre.
I ja sama muku mucim sa jetrom.Uzasno me boli sa desne strane kad pijem raznorazne lekove,a enzimi mi onda skoce (transaminaze i Gama GT). Posto imam povecanu Kandidu u crevima,moram da pijem Nistatin i onda lekari povisene vrednosti jetre pravdaju uzimanjem Nistatina.
U oktobru mi je izvadjena zucna kesa i vrlo cesto sam imala bilijarne dijareje.Ustvari ,kad ne mogu nesto da svarim,onda mi se naglo izlije zuc,pa dobijem dijareju,pa me onda boli sa desne strane( verovatno dvanaestopalacno,jer je ono prvo na udaru).
Mislim da je meni Kandida tu negde stacionirana,jer kad pijem Nistatin malo duze,suzbije se Kandida i onda bolje varim,nemam te probleme.
Jel osetis ti bol sa desne strane? Ako budes odlucio da je potrazis,javi kakvi su ti utisci.Ona prima ponedeljkom popodne.To je privatna varijanta (1800 din).Mada su sada odmori,ne znam da li radi.
I ja sama muku mucim sa jetrom.Uzasno me boli sa desne strane kad pijem raznorazne lekove,a enzimi mi onda skoce (transaminaze i Gama GT). Posto imam povecanu Kandidu u crevima,moram da pijem Nistatin i onda lekari povisene vrednosti jetre pravdaju uzimanjem Nistatina.
U oktobru mi je izvadjena zucna kesa i vrlo cesto sam imala bilijarne dijareje.Ustvari ,kad ne mogu nesto da svarim,onda mi se naglo izlije zuc,pa dobijem dijareju,pa me onda boli sa desne strane( verovatno dvanaestopalacno,jer je ono prvo na udaru).
Mislim da je meni Kandida tu negde stacionirana,jer kad pijem Nistatin malo duze,suzbije se Kandida i onda bolje varim,nemam te probleme.
Jel osetis ti bol sa desne strane? Ako budes odlucio da je potrazis,javi kakvi su ti utisci.Ona prima ponedeljkom popodne.To je privatna varijanta (1800 din).Mada su sada odmori,ne znam da li radi.