Molim za Vase misljenje o sljedecim nalazima:
Nalaz stolice: u sva tri uzorka pronadjena je enthameba hystolitica i to u svim oblicima tj. ciste, vegetativni oblici i trofozoiti. Nakon toga sam upucena u bolnicu na infektologiju, gdje su svi nalazi na stolicu ponovljeni, ali su bili negativni?????? Takodje je radjen nalaz krvi na amebu koji je bio negativan. Medjutim nalaz kolonoskopije je pokazao vise "krvavih" mrlja ili "staklasta okca". Radjena je biopsija sluznice debelog crijeva, a nalaz ukazuje na postojanje kolitisa, ali sa nemogucnoscu da se tacnije odredi vrsta (akutni ili hronicni), kao ni sam uzrok. Neko "bojenje" u sklopu patohistoloskog nalaza takodjer nije dokazalo prisustvo amebe.
Ipak propisana mi je antiamebna terapija (metrondiazol i vibramicin) u trajanju od deset dana. Nakon terapija ponovljeni su nalazi krvi i stolice. Nalaz krvi je bio dobar, prve dvije stolice uredne, a u trecoj su pronadjene "rijetke ciste" amebe.
Zbunjena sam kao i doktori koji me vode, jer nalazi gotovo da su kontradiktorni. Da li je moguce da uopste nije bila u pitanju navedena ameba nego samo kolitis?
Sto se tice mog stanja potpuno se i prije odlaska u bolnicu stabilizovalo tj. stolice su postale potpuno redovne i normalne bez sluzi i krvi.
Hvala unaprijed.
Srdacan pozdrav.