Otok nakon vadjenja zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
yankee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 20, 2009 8:22 pm

Otok nakon vadjenja zuba

Post od yankee »

Ako jos neko odgovara na ova pitanja: :D

Imao sam poluimpaktiran zub umnjak, kao na ovoj slici.

Slika

Operacija vadjenja je prosla ok, sve je bilo ok bez bolova, cak i nakon operacije popio sam mozda 2 analgina za bolove(uz antibiotike i lijek protiv otoka).

Ta desna strana vilice/lica mi je bila bas dosta otekla, cak se pojavila i modrica na tom dijelu lica, no nakon terapije otok je spao, rana zarasla, nema nikakvih bolova, dakle sve je zasad ok.

Medjutim od operacije je proslo tacno 22 dana, a na toj strani vilice mi je ostao mali otok(tacno tu gdje je bila modrica), kao mala kuglica tvrda na dodir tako da kad otvaram usta maximalno osjetim blago zatezanje na tom dijelu, pa me zanima da li je se za ovih 20 dana otok treba skroz povuci ili je ovo normalna reakcija i treba sacekati jos koji period da otok sasvim nestane.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Otok nakon vadjenja zuba

Post od milanche_srb »

Otok nakon hirurske intervencije u ustima je normalna stvar jer organizam ne ume da razlikuje nasilnu povredu tkiva od lekarske. Uglavnom se posle intervencije iz tog razloga daje deksametazon u deltoidni misic (rame) uz preporuku za hladne obloge i mirovanje. Posto se vama otok povukao,a ostala "kulglica" kako kazete, najbolje da odete do vaseg oralnog hirurga kako biste bili sigurni o cemu se radi.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
yankee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 20, 2009 8:22 pm

Post od yankee »

Hvala na odgovoru, inace

prije par dana sam bio kod svog doktora posto mi se otok bio povecao.

Otprilike je rekao da je vjerovatno doslo do reakcije na 'nesto' i propisao mi terapiju penicilin + metrozol i ispiranje usta slanom tekucinom. Nakon 3 dana otok je ponovo spao i produzio mi je terapiju na jos par dana, tako da imam kontrolu opet za 3-4 dana.

Je li moguce da recimo vrucina djeluje nepovoljno, jer sam par dana prije toga cesto bio na suncu ili je u pitanju opet neka infekcija ili nesto. Opet kazem bolova nema apsolutno nikakvih, dr nije spominjao nista osim da je eto vjerovatno doslo do neke reakcije.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Topla sredina svakako deluje nepovoljno i iz tog razloga ranu nikad ne treba izlagati toploti. Medjutim u vasem slucaju je proslo dosta vremena da bi toplota imala toliki uticaj. Ne znam na kakvu reakciju je vas dr mislio, ali posto on ima kompletan uvid u vasu situaciju i posto zna sta je tacno radjeno mozete mu verovati.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori