dugotrajno lečenje zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
anedic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 15, 2010 6:56 am

dugotrajno lečenje zuba

Post od anedic »

U novembru mesecu prosle godine osetio sam jak bol u predelu desne strane vilice (zglob). Posto nije prolazio otisao sam kod stomatologa i napravio sam snimak vilice. Primećen je kvar na 5 dole desno i započeo lečenje koje i do danas traje. Svakih mesec dana idem i uvek ista priča: kako krene da čisti kanal mene jako zaboli i to traje do danas.
Naime juče mi je stomatolog ponovo bezuspešno čistio kanal, ali se dogodila jedna čudna stvar. naime kada je krenuo onom iglicom do nekle nije bolelo, zatim je jako zabolelo i imao sam osećaj kao da je probio nešto, pa potom kada je krenuo dalje opet nije bolelo, pa potom kada je stigao doživca i pokušao da ga vadi osetio sam mnogo jak bol.
Zaboravih napomenuti da mene u startu taj zub nije boleo, bolela me samo vilica, a od kada je počeo lečenje zuba vilica je prestala da me boli. Zub me ne boli, osim kada pokusa da čisti kanal.
zanima me šta može biti u pitanju, i kakvo je lečenje, obzirom da se već 8 meseci patim sa zubom.
Pozdrav,
Aleksandar
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: dugotrajno lečenje zuba

Post od milanche_srb »

Posto je u pitanju dugotrajno lecenje, a zub vas nije boleo verovatno je u pitanju gangrena pulpe. Lecenje se obavlja na taj nacin sto se posebnim iglicama odstrani gangrenozna pulpa (sadrzi zivac, krvne i limfne sudove, a u narodu poznata kao zivac), zidovi kanala obrade uz konstantno ispiranje natrijum hipohloritom, eventualno hidrogenom po staroj skoli. Cilj svega toga je postizanje sterilne sredine. Ono sto je vas zabolelo je verovatno to sto je doktor usled manipulacije iglicama malo "preforsirao" vrh korena i otisao u tkivo oko vrha. U slucaju gangrene takva manipulacija je opravdana i ne smatra se greskom.
Za problem sa vilicnim zglobom javite se maksilofacijalnom hirurgu.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori