Matične ćelije protiv dijabetesa
12.april 2007 - JAMA, The Times, VOA, Beta
Maticne celije protiv dijabetesa
Eksperimentalna terapija presadivanja maticnih celija odraslih pokazala rezultate u borbi protiv dijabetesa tipa 1.
Grupa od 15 brazilskih pacijenata s dijabetesom tip 1 dobijala je injekcije koje neutrališu antitela koja napadaju celije pankreasa. Eksperimentalnu grupu su cinile osobe od 14 do 31 godina starosti, ciji je dijabetes dijagnostikovan u prethodnih 6 nedelja. Nakon uzimanja njihovih maticnih celija, pacijenti su podvrgnuti blagoj hemoterapiji, kako bi se iz krvi izvukla bela krvna zrnca koja su oštetila pankreas. Potom im je infuzijom vracena krv sa njihovim maticnim celijama, kako bi ponovo stvorili imuni sistem. Celokupno istraživanje je imalo za cilj ocuvanje funkcija beta celija.
Tokom ispitivanja, vecina njih nije više imala potrebu za insulinskim injekcijama, koje se daju kao uobicajena terapija protiv dijabetesa, rekli su naucnici Ricard Bart sa Univerziteta u Cikagu i Žulio Voltareli sa Univerziteta u Sao Paulu. Pacijenti su razlicito reagovali na period vremena bez injekcija insulina - od 12 meseci do 3 godine; jedan je morao biti eliminisan iz daljeg istraživanja zbog komplikacija, ali 11-oro njih i dalje ne prima injekcije, barem za sada.
"Ti rezultati su veoma obecavajuci, ali su neophodna dodatna biološka istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost tretmana. Bice potrebno najmanje pet do osam godina da bi ovaj tretman bio dostupan u širim razmerama", navodi se u najnovijoj studiji objavljenoj u SAD
Matične ćelije protiv dijabetesa
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Jel' to sada kopiramo (stare) vesti sa sajta u mom potpisu? 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Re: Matične ćelije protiv dijabetesa
Da li neko zna da li je pocela besplatna terapija maticnim celijama protiv dijabetesa tipa 1 u Institutu za zdravstvenu zastitu majke i deteta na Novom Beogradu i kakva su iskustva sa tom terapijom? Ako nije, da li ce biti u skorije vreme i kad? Da li moze da se izleci dijabetes tip 1 uopste na neki nacin? Ako ne moze kod nas, moze li u inostranstvu, npr. u Velikoj Britaniji posto neki nisu vise na insulinu, valjda u Velikoj Britaniji, gde tacno treba da se ide da bi se izlecilo od dijabetesa tipa 1 a da to vazi i za osobe koje su vec dugo vremena na insulinu? Molim vas da mi odgovorite cim budete mogli! Unapred zahvalna! P. s. koja je cena toga ukoliko se placa?
Re: Maticne celije protiv dijabetesa
Da li neko zna da li je pocela besplatna terapija maticnim celijama protiv dijabetesa tipa 1 u Institutu za zdravstvenu zastitu majke i deteta na Novom Beogradu i kakva su iskustva sa tom terapijom? Ako nije, da li ce biti u skorije vreme i kad? Da li moze da se izleci dijabetes tip 1 uopste na neki nacin? Ako ne moze kod nas, moze li u inostranstvu, npr. u Velikoj Britaniji posto neki nisu vise na insulinu, valjda u Velikoj Britaniji, gde tacno treba da se ide da bi se izlecilo od dijabetesa tipa 1 a da to vazi i za osobe koje su vec dugo vremena na insulinu? Molim vas da mi odgovorite cim budete mogli! Unapred zahvalna! P. s. koja je cena toga ukoliko se placa?Diabeta napisao:Jel' to sada kopiramo (stare) vesti sa sajta u mom potpisu?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jun 25, 2010 1:44 pm
Ja sam otvorio temu gdje ima ostavljen link za lijecenje oba tipa dijabetesa
Procitala sam za sibirsku aroniju, a ovo drugo nisam uspela da prevedem. Ova aronija mozda moze samo da pomogne dijabetesu tipa 2, ali dijabetesu tipa 1 ne verujem, ali da potpuno izleci i jedan i drugi tip dijabetesa ne moze. A i kod te aronije ne spominje se nikakvo izlecenje. A da li Vi ili Ti imate dijabetes tipa 1?Jedi Knight napisao:Ja sam otvorio temu gdje ima ostavljen link za lijecenje oba tipa dijabetesa