Ulcerozni kolitis

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
radeberg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 16, 2010 8:53 am

Ulcerozni kolitis

Post od radeberg »

Postovani,

imam 48 godina i do sada nisam imao zdravstvenih problema. Ima vec par mjeseci unazad kako sam primjetio krv na toaletnom papiru, a ponekad i izmet naprskan krvlju. To se nije cesto desavalo, samo par puta. Jednom sam na izmetu ugledao i sluz koja je bila krvava.
Odmah sam se javio ljekaru. Uradjena je koloskopija i kazano mi je da imam upalni proces debelog crijeva, odnosno Colitis ulcerosa.
Od ljekova dobio sam Salofalk granule (1000mg) koje koristim ujutru i na podne, a uvece Salofalk Klysmen (2g/30ml).
Za sedam dana zakazan mi je novi termin.
S obzirom da se nalazim u Njemackoj i da ne mogu u potpunosti da komuniciram na potrebnom nivou, obracam se ovim putem za savjete i pomoc.
Posebno, zanima me sledece:
1. Da li ovo stanje poslije terapije moze da se smiri i dalje ne napreduje?
2. Koju vrstu ishrane da koristim, ukljucujuci i pica?
3. Da li i dalje smijem da se bavim fizickim aktivnostima (rad na gradilistu) i sportski treninzi, jer dobio sam 15-dnevnu postedu od posla.
4. Sve ostalo bitno za moju situaciju.
Napominjem da se licno dobro osjecam, nemam bolova, temperaturu, prolive i ostale simptome ove bolesti koje sam procitao kao moguce.
Unaprijed se zahvaljujem.
Korisnikov avatar
Ikar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 12:00 pm

Re: Ulcerozni kolitis

Post od Ikar »

Koju vrstu Ulceroznog kolitisa si dobio, odnosno koliko je zahvaćeno debelo crevo? Za sada je bitno da se uzdržavaš od svakog fizičkog posla, da maksimalno miruješ i budeš lepo raspoložen ( ma koliko ti to apsurdno zvučalo). Moguće je ući u stabilnu remisiju i živeti kao pre bolesti, kao u mom slučaju, ali se do stabilne remisije teško dolazi a i bolest se vrlo lako vraća. Trebaće ti maksimalna disciplina i promena načina razmišljanja i načina života (ovo je inače psihosomatska i autoimuna bolest).
Ne znam zašto si pokretao novu temu kad već postoji jedna sa istim imenom (samo pisana malim slovima) i nalazi se na trećoj strani. Tu ćeš naći dosta korisnih saveta, a sve ono što ja znam o UK se nalazi tamo. Pošto sam vremenom nakupio dosta tekstova o UK i zdravlju uopšte, nešto od toga sam postavio na Rapidshare pa ćeš u mojim postvima naći i linkove. Ako su neki ugašeni javi mi.

Srećno...
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
Odgovori