Molim da protumacite eho stitaste zlezde:
stitasta zlezda u fizioloskom polozaju, uvecana I polinodozna. U desnom lobusu koji je velicine 65x24mm vizuelizuju sedva hipoerhogena nodusa velicine 7.8 I 8.2mm. U levom lobusu koji je velicine 64x24mm vizuelizuju se tri hipoehogena nodusa velicine 7.8 I 4mm, kao I jedan hiperehogen velicine 8mm. Istimus sa jednim izoehogenim nodusom velicine 15x14mm sa tri huipoehogene promene po 3mm. Na vratu se ne vizuelizuju psatoloski uvecani lgl. Vaskularicija primerena.
Hvala unapred.
Analiza stitne zlezde
Re: Analiza stitne zlezde
Prevod: Štitna želzda uvećana, normalnog položaja, sa više čvorića u njoj. Prokrvljenost normalna, limfne žlezde nisu uvećane.
Značenje: u pitanju je najverovatnije polinodozna struma. Ako je hormonalni status uredan, potrebno je redovno kontrolisati da li se uvećava i ukoliko miruje, živite svoj život bez brige, a ako raste može se pokušati sa medikamentoznom terapijom, a ako se jave tegobe usled njenog pritiska na okolne strukture, problem se rešava hirurški. Pošto je prokrvljenost normalna, a nodusi su sličnih dimenzija, mogućnost da je u pitanju maligno oboljenje je minimalna.
Značenje: u pitanju je najverovatnije polinodozna struma. Ako je hormonalni status uredan, potrebno je redovno kontrolisati da li se uvećava i ukoliko miruje, živite svoj život bez brige, a ako raste može se pokušati sa medikamentoznom terapijom, a ako se jave tegobe usled njenog pritiska na okolne strukture, problem se rešava hirurški. Pošto je prokrvljenost normalna, a nodusi su sličnih dimenzija, mogućnost da je u pitanju maligno oboljenje je minimalna.
Hvala puno
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ako smem da dodam, ovo je PRILIČNO uvećana štitna žlezda, a nadam se da je vaskularizacija zaista "primerena" - štagod to značilo, jer ne znači ništa, iskreno. (svaki nodus ima posebnu vaskularizaciju, koja je sigurno različita, jer su ovde opisani i hiperehogeni i nipoehogeni nodusi). Pride, ako je u istmusu (koji u normalnim okolnostima ima debljiu samo 5mm) uspeo da se smesti nodus (čvor) veličine čak 15x14mm, onda je to ČVORČINA i ja bih, da sam ja u pitanju, neko moj (rođak ili pacijet) tražio biopsiju obavezno.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Hvala doktoru na odgovoru i preporuci. Laboratorijski nalazi štitne zlezde su: T4 16.3 pmol/L; TSH 0,762 ulU/ml
calcitonin <2 pg/ml , anti thyroglobulin <2 IU/ml. Sta znace ovi rezultati
calcitonin <2 pg/ml , anti thyroglobulin <2 IU/ml. Sta znace ovi rezultati