Vidno polje i tacka u kojoj nema vida

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
KojicBojan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 23, 2010 11:36 pm

Vidno polje i tacka u kojoj nema vida

Post od KojicBojan »

Pozdrav,
jos prosle godine sam sasvim slucajno primetio kad sam zaklopio desno oko i proveravao vid levog oka sa nekim kucnim testom, da kao da na jednom delu vidnog polja postoji neka tacka u kojoj nista ne vidim.

Slikovito da objasnim, kada bih samo sa levim okom citao ovo "oftamologija" na ekranu u levom uglu i kad bih zatim citao nesto na sredini meni je ovo "oftamologija" potpuno nevidljivo, ali kad oko pomerim ka skroz desnom delu ekrana, "oftamologija" mije ponovo vidljiva, naravno perifernim vidom.

Mnogo davno, jos u srednjoj skoli, sam citao da postoji tacka u vidnom polju u kojoj se nista ne vidi i da je to normalno, ali bih vas da pitam da li je to ok ili treba pregledati. Nikad ranije nisam to proveravao. Cini mi se da takvu tacku imam i na desnom oku, ali teze je mnogo nalazim, jednostavno za levo oko tacno znam gde da gledam i sta necu videti, a za desno ne.

Naravno kad gledam normalno, sa oba oka, nemam nikakvih smetnji, jer logicno, sa drugim okom kompenzujem, pa mi ne stvara nikakav problem.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Vidno polje i tacka u kojoj nema vida

Post od dr ivica »

Svi imamo fizioloski SKOTOM (tako se zove rupa u vidnom polju), ako zazmurite na jedno oko i drugim okom gledate pravo u monitor sa udaljenosti od oko 25-30cm, pomerajte vrh kaziprsta u spoljasnju stranu vidnog polja, na oko 10cm od tacke fokusiranog pogleda ce vrh prsta nestati. Nekima je tesko da pronadju ovaj skotom. Kod nekih postoji uvecanje skotoma ili dopunski skotom, na primer posle prelezanog horioretinitisa. Ako imate osecaj da Vam to smeta i da to ranije nije bilo tako, svakako neka Vas pregleda oftalmolog.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
KojicBojan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 23, 2010 11:36 pm

Re: Vidno polje i tacka u kojoj nema vida

Post od KojicBojan »

hvala Vam puno na odgovoru. Nisam znao kako se to zove tacno, znaci to je "skotom".
Odgovori