Zaostao koren - pomoc!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Veszprem
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 07, 2010 11:16 pm

Zaostao koren - pomoc!

Post od Veszprem »

Imam zaostao koren koji se zagnojio (donja leva sestica je u pitanju), i otekla mi je leva strana pre 5 dana. Pocela sam da pijem Eritromicin (na penicilin sam alergicna) i dosta se otok smanjio a gnoj je sam izlazio prilikom pranja zuba ili jaceg dodira. Nije me bolelo. Kod stomatologa sam bila pre 2 dana i rekao mi je da nastavim sa antibiotikom i da snimim zub pa ce videti kakva ce intervencija biti, i treba da idem u ponedeljak ponovo. Medjutim, od sinoc je pocelo opet da otice,na licu se ne vidi mnogo ali sa unutrasnje strane kao da imam balon,poprilicno je veliki a gnoj ne moze da izadje. Kad pokusam da pritisnem to mesto jako me boli. Problem je u tome sto tokom nedelje imam 2 vazna ispita koja ne smem da propustim,pa bih tu intervenciju odradila za nedelju dana (sad jos uvek ne znam da li je u pitanju neka cista ili ko zna sta,pa pretpostavljam da bi i oporavak potrajao a u takvom stanju ne bih mogla na ispite). Da li je opasno da ovako ostane do tad? I da li se taj gnoj moze privremeno odstraniti nekim bezbolnim putem,bez vadjenja korena, da bi otok splasnuo pre ispita :(
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Zaostao koren - pomoc!

Post od milanche_srb »

Posto je u pitanju submukozni apsces bez znakova infekcije prostora lica kao prva pomoc bice dovoljno napraviti inciziju gde ce doci do evakuacije gnojnog sadrzaja i postaviti strajfnu za drenazu. To je kratkotrajna procedura i nije definitivno resenje. Problem cete resiti jedino uklanjanjem tog korena jer nakog smirivanja ima tendenciju ponovo da "bukne". Nastavite da pijete antibiotike, stavljajte hladne obloge spolja i izbegavajte da zagrevate to mesto i da spavate na toj strani. Uradite to sto pre jer postoji sansa da usled nakupljanja gnoja dodje do perforacije pokosnice i prelaska gnoja u neki prostor lica sto je praceno temperaturom i poremecajem opsteg stanja, a samim tim je teze za zbrinuti.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Veszprem
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 07, 2010 11:16 pm

Post od Veszprem »

Hvala puno na odgovoru! Gnoj je u medjuvremenu sam poceo da izbija i sve je splasnulo,trenutno nista ne osecam,nikakav bol ili neke druge simptome. Temperaturu nisam imala od kad je sve to pocelo,samo da tako i ostane :( Znam da moze da bukne u svakom momentu,i da je intervencija neophodna, jedva cekam da resim taj problem, ali samo da mi je da preguram nekako ovu nedelju pa cu se baciti na posao :oops:
Samo jos jedno pitanje ako nije problem... Da li bi me taj postupak incizije, tj. to sto se postavi za drenazu ometalo dok govorim? :lol: Glupo pitanje,znam,ali cisto da znam sta me ocekuje zbog ispita :D
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Ne bi vas ometalo u govoru, ali biste bili u obavezi da dolazite na zamenu strajfne. Po mom misljenju je najbolje da kad vec dolazite kod stomatologa to iskoristite za ekstrakciju ostalog korena, po mogucnosti nehirurskim putem, bez osteotomije, adekvatnim polugama i instrumentima, pogotovo sad kada se upala smirila, mada se danas zubi vade i pod upalom. Zahvat se radi u lokalnoj sprovodnoj anesteziji za n. alveolaris inferior sa dodacima za n. buccalis i n. ligualis, cime se postize dobro anesteziranje tog podrucja, tako da nemate nikavog razloga za brigu. Po povratku kuci mozete se baviti aktivnostima kao sto je ucenje za ispit.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori