slobodna tecnost u srcanim supljinama?????

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
moment
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 19, 2009 7:24 pm

slobodna tecnost u srcanim supljinama?????

Post od moment »

molim ako neko moze da mi odgovori sta znaci nalaz ovog ultrazvuka srca, koliko je opasno, i sta je terapija, odnonso sta je potrebno dalje ispitati

Perikard - oko 6 mm slobodne tecnosti u (ili ispred - nije napisano) desnim srcanim supljinama, VCI dilatirana i ne kolabira pri inspirijumu sto ukazuje na povisene pritiske u desnoj pretkomori.

Najvise me brine ova tecnost, jer pre dve godine je isto nadjena, ali nisu odredjene vrednosti, i receno mi je da je posledica nekog jakog virusnog oboljenja, i da ce proci. Od tada imam stalno otezano disanje i osecaj nemogucnosti da potpuno udahnem vazduh, povremen neuravnotezen rad srca - kao da zastane pa onda valjda krv nagrne pa 30 do 60 sec traje neko jako udaranje (sto se sve pogorsava kada je povecana vlaga u vazduhu), cesto osecaj "trnjena" u nogama..

Hvala unapred,
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: slobodna tecnost u srcanim supljinama?????

Post od dr ivica »

Izliv u srcanu kesu (perokard) se javlj kao posledica upala, operacija na srcu, ponekad i kao posledica maligniteta. Do debljine izliva od 10mm nije potrebna punkcija, odnosno uklanjanje tecnosti iz srcane maramice. Ako je izliv "miran i ne povecava se godinu dana, nije potrebno posebno leciti ga, osim sto se "prati" ultrazvucno. Ako imate aritmije, paliptacije i promene pritiska, ptreban je Holter EKG, eventualno i holter pritiska.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori